Η… βασίλισσα στον θρόνο της

Το πρώτο τζάμπολ της φετινής Ευρωλίγκας γίνεται απόψε, με τους 16 μονομάχους να είναι έτοιμοι για έναν πραγματικό Γολγοθά αγώνων. Πάμε να δούμε ποια είναι η πολυνίκης του θεσμού και ποιες οι πιο επιτυχημένες ομάδες στη διοργάνωση.
Η… βασίλισσα στον θρόνο της

Η Ευρωλίγκα άνοιξε τις πύλες της το 1958 και αρχικά ονομαζόταν Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το 2000 μετονομάστηκε σε Ευρωλίγκα και αποτελεί την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη.

Το πρώτο τρόπαιο της διοργάνωσης κατέκτησε το 1958 η Ρίγα, η οποία αριθμεί τρία ρόπαια. Πολυνίκης είναι η Ρεάλ Μαδρίτης με 18 συμμετοχές σε τελικούς και 10 κατακτήσεις.

Ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ με επτά τρόπαια και ο Παναθηναϊκός με τη Μακάμπι που έχουν από έξι. Η Ελληνική ομάδα θεωρείται αναλογικά η πιο πετυχημένη στη διοργάνωση, αφού έχει καταφέρει να βρεθεί σε τελικό επτά φορές και σήκωσε την κούπα στις έξι από αυτές.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής λίστας με τρεις κατακτήσεις και πιο πρόσφατη αυτή του 2013 σε σύνολο οχτώ τελικών που έχει βρεθεί.

Από τις πιο πετυχημένες ομάδες είναι και η Βαρέζε με πέντε τρόπαια και άλλους τόσους χαμένους τελικούς, αλλά αυτά συνέβησαν από το 1970 μέχρι το 1976 που είχε ομαδάρα.

Πέρσι στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό τη Φενέρ με 85-80.

Από τις Ελληνικές ομάδες ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που κατάφερε να βρεθεί σε φάιναλ φορ τις τρεις πιο πρόσφατε φορές κερδίζοντας στον τελικό τη Ρεάλ το 2013 με 100-88, χάνοντας από την ίδια με 78-59 το 2015 και πρόπερσι από τη Φενέρ στον τελικό με 80-64.

Από πλευράς χωρών η Ισπανία οδηγεί την κούρσα έχοντας 13 κατακτήσεις από ομάδες της και ακολουθεί η Ιταλία με 13. Τρίτη έρχεται η χώρα μας χάρη στα  Κύπελλα του Παναθηναϊκού και τα 3 του Ολυμπιακού. Η Σοβιετική Ένωση κλείνει την τετράδα με οχτώ τρόπαια, εκ των οποίων τα μισά ανήκουν στην ΤΣΣΚΑ.

Σε ενδιαφέρει