Η «Άνοιξη της Γάνδης»!

Πέρασαν 31 χρόνια από τότε που η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελγίου.
hellas

Σαν σήμερα στις 4 Οκτωβρίου 1987, η εθνική ομάδα βόλεϊ έφτασε στη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της, κατακτώντας το χάλκινο μετάλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στο Βέλγιο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε στο μικρό τελικό που διεξήχθη στη Γάνδη επί της Σουηδίας με 3-2 και μέχρι σήμερα αυτό το μετάλλιο παραμένει το μοναδικό της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Στις 4 Οκτωβρίου 1987 η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών έπειτα από μια καταπληκτική πορεία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελγίου έφθασε στον μικρό τελικό απέναντι στην Σουηδία των Γκούσταφσον, Σάαφ και Νίλσον.

Εκεί οι παίκτες του Θανάση Μαργαρίτη φρόντισαν να γράψουν την δική τους ιστορία και με το 3-2 επί των Σουηδών η «παρέα» των Καζάζη, Τριανταφυλλίδη, Μουστακίδη, Τεντζέρη και των άλλων παιδιών πέτυχε κάτι μοναδικό και δυστυχώς μέχρι σήμερα… αξεπέραστο.

Μια επιτυχία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρώματα, με τη «μάχη» απέναντι στους Σκανδιναβούς να είναι επική. Μπορεί οι Σουηδοί να προηγήθηκαν δύο φορές (0-1, 1-2), ωστόσο η Εθνική μας κατάφερε να ισοφαρίσει ισάριθμες και σε ένα φοβερό 5ο σετ να φθάσει στο 16-14 και να κατακτήσει την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Δυστυχώς, αυτήν την επιτυχία το ίδιο το ελληνικό βόλεϊ δεν κατάφερε να την εκμεταλλευθεί και να ξεφύγει από τη… μιζέρια, όπως έκανε το ελληνικό μπάσκετ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ. Μετά από 31 ολόκληρα χρόνια η Γάνδη και το Χάλκινο μετάλλιο παραμένουν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού βόλεϊ και όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Η ομάδα του ’87 αποτελείτο από τους: Στέλιο και Δημήτρη Καζάζη, Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, Σάκη Μουστακίδη, Τάσο Τεντζέρη, Δημήτρη Γόντικα, Μάκη Δημητριάδη, Κώστα Μαργαρώνη, Βαγγέλη Κουτσονίκα, Γιάννη Νικολαϊδη, Σωτήρη Αμαριανάκη και Γιώργο Ντράγκοβιτς.

Σε ενδιαφέρει