Ο Φώτσης άνοιξε τον… δρόμο

Σαν σήμερα και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001 η μπασκετική Ελλάδα πέρασε και επισήμως τον Ατλαντικό μέσω του Αντώνη Φώτση.
Fotsis

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001 ο Αντώνης Φώτσης, έγινε ο πρώτος Ελληνας παίκτης που αγωνίστηκε σε ομάδα του ΝΒΑ. Συγκεκριμένα ο Ελληνας φόργουορντ έγινε ντραφτ στο Νο 48 και υπέγραψε στο Μέμφις. Μέχρι τότε κανείς άλλος Ελληνας δεν είχε καταφέρει να βρεθεί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Το 1996 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τον Ηλυσιακό. Εντυπωσίασε με τα αθλητικά του προσόντα και έναν χρόνο αργότερα πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό μόλις στα 16 του χρόνια. Πρώτο του κατόρθωμα το ότι το 1998 έγινε ο πιο νέος παίκτης που συμμετείχε στην παγκόσμια ομάδα. Στα 19 του κατέκτησε με τους «πράσινους» την Ευρωλίγκα στη Θεσσαλονίκη το 2000. Μάλιστα στον μεγάλο τελικό είχε 11 πόντους και ανάγκασε τον Ομπράντοβιτς να δηλώσει πως είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το 2001 κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου νέου παίκτη στην Ελλάδα και κάπου εκεί το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.

Τραβάει τα βλέμματα του ΝΒΑ, τον… τσιμπάει στα ντραφτ το Μέμφις και πατάει Αμερική. Εκεί κάθεται έναν χρόνο με 3.9 πόντους και 2.2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Προσωπικό ρεκόρ κόντρα στο Ορλάντο με 21 πόντους τον Γενάρη του 2002.

Την επόμενη σεζόν επιστρέφει στον Παναθηναϊκό κάνοντας πράγματα και θαύματα στην Ευρωλίγκα με 15 πόντους κατά μέσο όρο.

Η Ρεάλ δεν αργεί να τον «χρυσώσει» το 2003 κατακτώντας εκεί το πρωτάθλημα το 2005 και έχοντας κατά μέσο όρο 13 πόντους ανά αγώνα.

Το 2005 πηγαίνει στη Ρωσία για λογαριασμό της Ντιναμό Μόσχας που ήθελε να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά. Εκ των κορυφαίων της ομάδας και μάλιστα το 2006 κέρδισε το Γιούροκαπ κόντρα στον Αρη με 73-60 στον μεγάλο τελικό. Το 2007 κάνει ρεκόρ Ευρωλίγκας κόντρα στην Μπενετόν με 22 πόντους και 24 ριμπάουντ. Πραγματικά απίστευτο στατιστικό.

Το 2008 γυρνάει στον Παναθηναϊκό και στην πρώτη του χρονιά η ομάδα κάνει τρεμπλ. Το 2011 υπέγραψε έναντι 1,5 εκ. ευρώ στη Μιλάνο. Δύσκολα μπορούσε να αρνηθεί. Το 2013 επιστρέφει για τρίτη φορά στη μεγάλη του αγάπη, τον Παναθηναϊκό και μένει μέχρι το τέλος της καριέρας του ουσιαστικά, αφού το 2017 έκλεισε θεωρητικά την καριέρα του στον Ηλυσιακό τιμής ένεκεν επειδή από αυτόν ξεκίνησε την μεγάλη του πορεία.

Ολοκλήρωσε, λοιπόν, μια σπουδαία καριέρα έχοντας τρεις κατακτήσεις Ευρωλίγκας, 10 πρωταθλήματος Ελλάδος, 6 Κύπελλα Ελλάδος, ένα πρωτάθλημα Ισπανίας και ένα Γιούροκαπ.

Βέβαια, ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τις επιτυχίες του θα έχει η σημερινή ημερομηνία όπου έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ και έσπασε το… ρόδι.

Σε ενδιαφέρει