Μόρις Γκριν: Ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο πριν από τον Γιουσέιν Μπολτ

Pavlokous16 Αυγούστου2018

Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, ένας από τους κορυφαίους σπρίντερ στα χρονικά του στίβου, ο Μόρις Γκριν, έγινε πρωταγωνιστής σε ένα από τα πιο απίθανα περιστατικά που έχει συμβεί σε αθλητή.
Μόρις Γκριν: Ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο πριν από τον Γιουσέιν Μπολτ

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σπρίντερ στα χρονικά του στίβου. Κατά πολλούς υπήρξε και ό,τι καλύτερο πριν φυσικά εμφανιστεί το φαινόμενο, Γιουσέιν Μπολτ.

Ο λόγος για τον Μόρις Γκριν, τον 100άρη σπρίντερ, που το 1999 έγινε ο πρώτος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 9.80, πραγματοποιώντας παγκόσμιο ρεκόρ με 9.79 στο Παγκόσμιο Πρωτλημα που είχε διεξαχθεί στην Αθήνα.

Τα κατορθώματά του είναι εκπληκτικά. Τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια ενώ κατέκτησε πέντε φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 100 και 200 μέτρα και στη σκυταλοδρομία στα 4x100, ενώ κανείς δεν ξέρει τι παραπάνω θα μπορούσε να καταφέρει, αν από το 2001 και μετά δεν είχε τόσους πολλούς τραυματισμούς.

Ωστόσο, ένα περιστατικό εκτός κουλουάρ κατάφερε να τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα, φυσικά για καλό λόγο.

Τον Αύγουστο του 1999 και ενώ ο Μόρις Γκριν βρίσκεται στην απόλυτη δημοτικότητά του, λόγω του παγκοσμίου ρεκόρ στο 100μ. που έφερε το όνομά του για περίπου δύο μήνες, έχει ταξιδέψει μαζί με την υπόλοιπη αποστολή των ΗΠΑ στη Σεβίλλη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σεβίλλη.

Ο κορυφαίος σπρίντερ ήταν μαζί με τον τότε αθλητή του στίβου, Λάρι Γουέιντ. Ο τελευταίος καθόταν απλά στη θέση του στο αεροδρόμιο, έχοντας αφήσει το πορτοφόλι και την τσάντα δίπλα του. Τότε, κάθισε κοντά ένας τύπος που με απόλυτη διακριτικότητα και με ψυχραιμία σαν να μην συμβαίνει τίποτα, άρπαξε με…μαεστρία τα πράγματα και θέλησε να φύγει σαν κύριος.

Παρ’ όλα αυτά, μάλλον θα έπρεπε να σκεφτεί πιο έξυπνα από τη στιγμή που είχε να κάνει με αθλητές ιστορικού επιπέδου. Όταν έγινε αντιληπτό το τι έχει συμβεί, ο Μόρις Γκριν άρχισε να καταδιώκει τον «ποντικό» και φυσικά δεν υπήρχε καμία έκπληξη στην κατάληξη του ανθρωποκυνηγητού.

Ο 44χρονος σήμερα Μόρις Γκριν τον έπιασε, πήρε πίσω όλα τα πράγματα του καλού του φίλου και παρέδωσε τον τύπο στις Αρχές. Όπως ήταν λογικό αυτή η ιστορία μαθεύτηκε πάρα πολύ γρήγορα, αφού ο Αμερικανός ήταν ό,τι πιο… hot στον παγκόσμιο αθλητισμό εκείνη την περίοδο του ρεκόρ που είχε πραγματοποιήσει στο 100άρι, αλλά ο ίδιος το αντιμετώπισε περισσότερο ως αστείο.

«Ο τύπος απλά προσπάθησε να τα κλέψει και να φύγει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Προσπάθησε να το κάνει για να μην φανεί τίποτα. Τελικά ένα έχω να πω. Τουλάχιστον με έβαλε σε μια καλή φόρμα εν όψει του πρωταθλήματος. Δεν πρόκειται να επιστρέψω στο σπίτι με άδεια χέρια», είχε πει ο πολύ ωραίος τύπος, Μόρις Γκριν.