O… ελληνικός θρύλος του τένις!

Σαν σήμερα (12/8/1971) γεννήθηκε ο Πιτ Σάμπρας, ένας από τους καλύτερους τενίστες όλων των εποχών.
O… ελληνικός θρύλος του τένις!

Τα 47 του χρόνια κλείνει σήμερα (12/8/2018) ένας από τους μεγαλύτερους τενίστες όλων των εποχών. O Πιτ Σάμπρας άφησε το δικό στίγμα στην Ιστορία του τένις, ιδιαίτερα κατά την δεκαετία του 1990, όπου και βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας του.

Το τένις είναι ένα άθλημα το οποίο έχει γνωρίσει άνθηση στην Ελλάδα μόνο κατά τα τελευταία χρόνια, με σημαντικότερη εκπρόσωπο για αρκετό καιρό τη Λένα Δανιηλίδου και τον τελευταίο καιρό αυτό συνεχίζεται με την Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πατρίδα ενός εκ των κορυφαίων αθλητών που υπήρξαν ποτέ.

Ο λόγος για τον Πιτ Σάμπρας, ο οποίος είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας του Σωτήρη και της Γεωργίας. Το 1978 η οικογένεια του μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου ο 7χρονος τότε Πιτ άρχισε να αναπτύσσει το ταλέντο που αργότερα θα τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Ο Πιτ Σάμπρας έχει δηλώσει πως νιώθει Έλληνας και είναι από τους ομογενείς που δεν έκρυψε ποτέ την καταγωγή του.

Ο Πιτ Σάμπρας ήταν μαθητής του Ρόμπερτ Λάντσορπ, ο οποίος συνήθιζε να διδάσκει το flat forehand που τόσο βοήθησε τον Σάμπρας στην καριέρα του. Επιπλέον, το backhand του με το ένα χέρι ήταν εξαιρετικό, ασχέτως αν ο ώμος του δεν βρισκόταν στην ευθεία την ώρα του χτυπήματος.

Γενικά, ο Πιτ Σάμπρας ήταν ένας τενίστας που επένδυε στο δυνατό και φαλτσαριστό σερβίς, την αθλητικότητά του και τις συχνές «επισκέψεις” του στο φιλέ.

Η πρώτη επιτυχία

Η πρώτη σπουδαία στιγμή της καριέρας του Πιτ Σάμπρας ήρθε το 1990 στο Αυστραλιανό Open του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα έφτασε έως τον 4ο γύρο, ενώ τον Φεβρουάριο κατέγραψε την πρώτη του επαγγελματική νίκη στο Αμερικανικό Pro Indoors της Φιλαδέλφειας.Από τη στιγμή που ηττήθηκε μόλις στον 1ο γύρο της παρθενικής του συμμετοχής στο Wimbledon, ο Σάμπρας μπήκε στο US Open, χωρίς κανείς να υποψιάζεται ότι ένας μύθος αρχίζει να δημιουργείται.

Έφτασε στην τελική οκτάδα, όπου απέκλεισε στα 5 σετ τον σπουδαίο Ιβάν Λεντλ και στον ημιτελικό έθεσε νοκ-άουτ έναν ακόμη θρύλο του αθλήματος, τον Τζον Μάκενρο. Στον τελικό αντιμετώπισε για πρώτη φορά τον Αντρέ Αγκάσι, ο οποίος έμελλε να μετατραπεί σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς αντιπάλους του.Ο αγώνας κράτησε 1 ώρα και 42 λεπτά και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς στην Ιστορία του US Open. Ο Σάμπρας επικράτησε με 3-0 σετ (6-4, 6-3, 6-2), σημειώνοντας 13 άσσους και χάνοντας μόνο 17 πόντους στο σερβίς. Έτσι, ο Ελληνοαμερικανός έγινε ο νεότερος νικητής του συγκεκριμένου Grand Slam, όντας μόλις 19 ετών και 28 ημερών.

Το δράμα του Σάμπρας

Μία από τις πιο δραματικές στιγμές της καριέρας του καταγράφηκε το 1995 στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Open. Ο Τιμ Γκάλικσον υπήρξε προπονητής του από το 1992, τον βοήθησε πολύ να επανέλθει στα τρόπαια ύστερα από το 1990 και είχαν χτίσει μια καλή φιλία.

Τον Ιανουάριο του 1995 ο Γκάλικσον ακολούθησε τον Σάμπρας στο Αυστραλιανό Open, προκειμένου να τον βοηθήσει στην υπεράσπιση του τίτλου που είχε κατακτήσει έναν χρόνο νωρίτερα. Όμως, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ο Γκάλικσον κατέρρευσε, εισήχθη σε νοσοκομείο της Μελβούρνης και κατόπιν σε νοσοκομείο του Σικάγου για περαιτέρω εξετάσεις.

Η επιδείνωση της υγείας του Γκάλικσον συγκλόνισε τον Σάμπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Αυστραλιανού Open με αντίπαλο τον φίλο του Τζιμ Κούριερ, ξέσπασε σε κλάματα.Όλο το γήπεδο άρχισε να τον χειροκροτεί και εκείνος αφιέρωσε τη νίκη του στον αγαπημένο του προπονητή.

Αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν τα χειρότερα: Ο Γκάλικσον έπασχε από μια μη αναστρέψιμη μορφής καρκίνου στον εγκέφαλο.Έναν χρόνο μετά ο Αμερικανός προπονητής απεβίωσε μόλις στα 44 του χρόνια και ο Σάμπρας έχασε έναν άνθρωπο που για τον ίδιο ήταν κάτι παραπάνω από ένας προπονητής.

Όταν έσπασε το ρεκόρ

Μια ξεχωριστή στιγμή για τον Ελληνοαμερικανό σούπερ σταρ του τένις ήταν η κατάκτηση του Wimbledon το 1999. Όχι τόσο για τον τίτλο αυτό καθαυτό, αφού εκείνη την εποχή ο Σάμπρας ήταν ήδη χορτασμένος από νίκες και διακρίσεις. Αυτό που έκανε ξεχωριστή εκείνη την διάκριση ήταν ότι τον έφερε οριστικά στο πάνθεον των κορυφαίων τενιστών όλων των εποχών.

Στις 4 Ιουλίου του 1999 ο Σάμπρας επικράτησε του Αγκάσι με 3-0 σετ και πανηγύρισε το Wimbledon για 6η φορά μέσα σε μία 7ετία! Με αυτή τη νίκη ισοφάρισε το ρεκόρ του Ρόι Έμερσον με 12 κατακτήσεις Grand Slam.

Το επόμενο έτος επανέλαβε τον θρίαμβο και πέρασε μόνος στην κορυφή, ενώ έως το 2001 πήρε συνολικά 14 Grand Slam και ήταν πολυνίκης μέχρι το 2009, όταν ο Ρότζερ Φέντερερ έγραφε τη δική του ιστορία.

Το πρόβλημα υγείας

Ο Σάμπρας έχει παραδεχτεί πως πάσχει από θαλασσαιμία, μία νόσος στην οποία ένας άνθρωπος έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα και το οποίο προσβάλλει κατά κύριο λόγο άτομα μεσογειακής καταγωγής. Επίσης, το γεγονός ότι αγωνιζόταν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, τον δυσκόλευε αρκετά στα στομαχικά προβλήματα που είχε και τα οποία του δημιουργούσαν άγχος κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Σε ενδιαφέρει