Η στιγμή που κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται έφτασε και έτσι οι 45 συνολικά παίκτες που θα βρεθούν σήμερα στον αγωνιστικό χώρο και στους πάγκους του «Λουζνίκι» αναμένεται να δώσουν και… την ψυχή τους για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Μετά από ένα εξαιρετικό -αντικειμενικά- Μουντιάλ Γαλλία και η Κροατία, θα διεκδικήσουν στην ρωσική πρωτεύουσα, το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή.
Για τους «τρικολόρ», το να φτάσουν μέχρι και το μεγάλο τελικό φάνταζε από την αρχή ένα λογικό ποδοφαιρικό σενάριο, όχι όμως και για τους Κροάτες. Αυτή θα είναι η πρώτη τους συμμετοχή στην ιστορία τους και μάλιστα οι πιθανότητες που έχουν να κατακτήσουν το τρόπαιο δεν είναι και λίγες, αν αναλογιστούμε την ποιότητα που διαθέτουν σαν ομάδα.
Η ομάδα του Ντεσάμπ έφθασε στον τελικό, χωρίς να γνωρίσει την ήττα σε έξι αναμετρήσεις, ενώ είχε ως μοναδική της «απώλεια» εκείνο το 0-0 εναντίον της Δανίας στον τελευταίο και βαθμολογικά αδιάφορο αγώνα του 3ου ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, οι Γάλλοι επικράτησαν της Αυστραλίας (2-1), του Περού (1-0), της Αργεντινής (4-3), της Ουρουγουάης (2-0) και του Βελγίου (1-0), εντυπωσιάζοντας με τη σταθερότητα αλλα και το πλούσιο ταλέντο τους. Ο πρωτεργάτης Ντιντιέ Ντεσάμπ ήταν ο αρχηγός των «τρικολόρ» όταν κατέκτησαν το Μουντιάλ του 1998 εντός έδρας και προκαλεί μεγάλη εντύπωση αν σκεφτεί κανείς πως τότε ο ένα από τα αστέρια της σημερινής ομάδας, ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν είχε γεννηθεί καν!
Από τη μεριά τους, οι Κροάτες προέρχονται από τρεις παρατάσεις και δύο διαδικασίες πέναλτι και σίγουρα αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην παρουσία τους στον τελικό. Ωστόσο, πλεονέκτημα για την ομάδα του Ντάλιτς αποτελεί η μεγάλη εμπειρία των παικτών του, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα που διαθέτουν στο παιχνίδι τους. Φυσικός ηγέτης των Βαλκανίων είναι αδιαμφισβήτητα ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος έχει τρέξει μέχρι στιγμής τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλο παίκτη στο Μουντιάλ και θέτει υποψηφιότητα για τη χρυσή μπάλα. Απο εκεί και πέρα. Ράκιτιτς, Πέρισιτς και Μάντζουκιτς αναμένεται να τραβήξουν την ομάδα μεσοεπιθετικά.
Οι πιθανές συνθέσεις:
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Ουμτιτί, Βαράν, Ερναντές, Καντέ, Πογκμπά, Ματουϊντί, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.
Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Μόντριτς, Ράκιτιτς, Ρέμπιτς, Μάντζουκιτς.