Η «βασίλισσα» της Μεσογείου!

Πριν ακριβώς 27 χρόνια, η Εθνική Ελλάδος ανέβηκε στην κορυφή της Μεσογείου, επικρατώντας με 3-1 επί της Τουρκίας στον τελικό των Μεσογειακών Αγώνων της Αθήνας.
gre tur

Σαν σήμερα, στις 12 Ιουλίου 1991, η εθνική ομάδα αγωνίστηκε στον τελικό των Μεσογειακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στην Αθήνα. Αντίπαλός της ήταν η Τουρκία, η οποία αποτελούσε… καυτό όνομα από πολιτικής άποψης. Έτσι, το ΟΑΚΑ μέσα στο κατακαλόκαιρο γέμισε με περισσότερους από 60.000 θεατές, οι οποίοι

Πριν από τον τελικό η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία στον δεύτερο όμιλο την Αλβανία (5-0) και την Αλγερία (3-0). Στον ημιτελικό της 8ης Ιουλίου στο «Γ.Καραϊσκάκης», ύστερα από δραματικό αγώνα επικράτησε επί της Γιουγκοσλαβίας με 2-1 στην παράταση, με αυτή να είναι η τελευταία εμφάνιση των ενωμένων «πλάβι» σε εθνικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι παρουσιάζοντας ένα πολύ αξιόμαχο σύνολο έκαναν την έκπληξη στον πρώτο όμιλο κερδίζοντας την Ιταλία με 2-0 και χάνοντας από την Αίγυπτο με 2-1, ενώ στον ημιτελικό κέρδισαν το Μαρόκο με 1-0.

Ο τελικός

Στο πρώτο ημίχρονο, η εθνική μας διατήρησε την υπεροχή επισκεπτόμενη την εστία των Τούρκων κυρίως με τον Παναγιώτη Σοφιανόπουλο και τον ομογενή Δημήτρη Μούτα, με τους φιλοξενούμενους να «απαντούν» στις ευκαιρίες με τον Κερίμογλου. Στιγμές πριν από την λήξη του ημιχρόνου όμως, ο Θεόφιλος Καρασαββίδης επιχειρεί σουτ μέσα από την περιοχή, ο τερματοφύλακας αποκρούει προσωρινά και στην επαναφορά ο Πέτρος Μαρινάκης ανοίγει το σκορ (1-0). Ενθουσιασμός και πίστη για την νίκη γέμισε τους Έλληνες παίκτες, όμως πολλοί από την εξέδρα μετά την επίτευξη του τέρματος άρχισαν να πετούν ό,τι είχαν προς τους αντιπάλους, υβρίζοντάς τους παράλληλα.

Η ένταση αυτή λίγο έλειψε να προκαλέσει την διακοπή του αγώνα, αλλά με την παρέμβαση κάποιων ψυχραιμότερων συνεχίστηκε και είχε ακόμη δρόμο μπροστά του, καθώς στο 57’ η Τουρκία ισοφάρισε με κεφαλιά του Κερίμογλου, βάζοντας δύσκολα στην ελληνική ομάδα που χρειαζόταν επειγόντως ένα ξέσπασμα. Έτσι κι έγινε. Στο 68′ πέρασε στο ματς ο νεαρός τότε φορ του Παναθηναϊκού Γιώργος Δώνης, αντικαθιστώντας τον Αλέξη Αλεξανδρή και δύο λεπτά αργότερα, με σουτ μέσα από την περιοχή, έγραψε το 2-1, ανακουφίζοντας τους πάντες. Οι Τούρκοι αντέδρασαν με ευκαιρία του Κερίμογλου στο 73’ και πλέον το παιχνίδι πήρε… άγρια ομορφιά με τη μια ευκαιρία να διαδέχεται την άλλη, με σημαντικότερη το δοκάρι του Σοφιανόπουλου στο 76’. Στο 81′, όμως, ο ίδιος παίκτης, μετά από ωραία πάσα του Μούτα έγραψε το τελικό 3-1, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Ο θρίαμβος της εθνικής ομάδας ήταν δίκαιος και γενικά τα σχόλια για τη διοργάνωση υπήρξαν κολακευτικά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέφανος Πετρίτσης έκανε πολύ καλή δουλειά, έχοντας να διαχειριστεί ένα πολύ ταλαντούχο ρόστερ σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο αντίπαλος κόουτς, ο γνωστός Φατίχ Τερίμ δεν παρέλειψε να κάνει παράπονα για τις συνθήκες που επικράτησαν στον τελικό, όμως τελικά έδωσε και αεκίνος συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Η ταυτότητα του τελικού

Παρασκευή 12 Ιουλίου 1991

Αθήνα, Ο.Α.Κ.Α.

Ελλάδα – Τουρκία : 3-1 (Π.Μαρινάκης 43′, Δώνης 70′, Σοφιανόπουλος 81′ – Κερίμογλου 57′)

Ελλάδα (Στέφανος Πετρίτσης): Χανιωτάκης, Γιουκούδης, Άρ.Καρασαββίδης, Μ.Παπαδόπουλος, Παυλόπουλος, Ουζουνίδης, Π.Μαρινάκης, Αποστόλου, Αλεξανδρής (68’Δώνης), Μούτας (87’Μητσόπουλος), Σοφιανόπουλος.

Τουρκία (Φατίχ Τερίμ): Νταγντελέν, Γκιουνγκάρ, Οκούρογλου (74’ Ταζ), Ακυέλ, Κορκμάζ, Τεμιζκάνογλου, Άλπ, Χαμζάογλου, Γκιουλέρ, Χακάν Σουκούρ, Κερίμογλου.

Διαιτητής: Άχο (Φινλανδία)

Σε ενδιαφέρει