Πέμπτη φορά ευρωπαϊκή τετράδα

Για πέμπτη φορά στα χρονικά έχουμε ευρωπαϊκή τετράδα στα ημιτελικά του Μουντιάλ και ως εκ τούτου το τρόπαιο θα παραμείνει στη γηραιά ήπειρο.
shutterstock

Μετά τον αποκλεισμό της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης η τετράδα των ημιτελικών του φετινού Μουντιάλ αποτελείται από τις Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία και Κροατία. Ολες ευρωπαίες και… ωραίες. Για πέμπτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει στα ημιτελικά του Μουντιάλ τέσσερις εκπροσώπους κερδίζοντας κατά κράτος τις υπόλοιπες ηπείρους.

Πρώτη φορά που βρέθηκαν στα ημιτελικά μόνο ομάδες από τη γηραιά ήπειρο ήταν το 1934 με τις Ιταλία, Τσεχοσλοβακία, Γερμανία και Αυστρία. Το τρόπαιο κατέληξε στους Ιταλούς, οι οποίοι επιβλήθηκαν στον μεγάλο τελικό των Τσεχοσλοβάκων με 2-1 στην παράταση.

Ακολούθησε το Μουντιάλ του 1966 στα γήπεδα της Αγγλίας, με τη διοργανώτρια κατακτάει το τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό της Δυτικής Γερμανίας με 4-2 στην παράταση. Οι άλλες δύο ομάδες που έφτασαν στην τετράδα ήταν η Πορτογαλία και η Σοβιετική Ενωση.

Το 1982 στην Ισπανία την τετράδα των  ημιτελικών αποτέλεσαν η Ιταλία, η Δυτική Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Στον μεγάλο τελικό κοντραρίστηκαν Ιταλία και Δυτική Γερμανία, με την πρώτη να επικρατεί με 3-1 στο Μπερναμπέου.

Το καρέ των ευρωπαϊκών ημιτελικών Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν το φετινό έκλεισε το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας. Οι διοργανωτές βρέθηκαν στα ημιτελικά μαζί με Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία. Μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία το τρόπαιο κατέληξε στην πρώτη με 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι. Μετά τα 120 λεπτά οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1.

Τρεις κατακτήσεις λοιπόν για την Ιταλία και μία για την Αγγλία στις τέσσερις προηγούμενες φορές. Ιταλία φέτος δεν υπάρχει στην τελική φάση. Αγγλία, όμως, υπάρχει και παραυπάρχει…

Σε ενδιαφέρει