To μπαράζ… παρωδία!

Σαν σήμερα πριν 32 χρόνια γράφτηκε μία από τις πολλές... μελανές σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου!
ηρακλης

H πόλη του Βόλου μπορεί να είναι περήφανη κατά το παρελθόν για την παρουσία του Ολυμπιακού και της Νίκης στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, όμως εκτός από αυτό, πολλές φορές επιλέχθηκε ως η… μέση λύση για τη διεξαγωγή αγώνων μπαράζ ανάμεσα σε ομάδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. ΄Ενας απ’ αυτούς ήταν και εκείνος που… διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 1986 ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ηρακλή και θα αποφάσιζε την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, όμως, είχε αντίθετη άποψη και την εξέφρασε κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα-παρωδεία.

Εκείνη τη σεζόν, ο Παναθηναϊκός είχε κάνει ήδη το νταμπλ, ο ΟΦΗ με φοβερό φίνις είχε τερματίσει δεύτερος, ενώ «Ένωση» και «Γηραιός» θα διεκδικούσαν την 3η θέση σε αγώνα κατάταξης, αφού τα μεταξύ τους αποτελέσματα (4-1 η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και 3-0 ο Ηρακλής στο Καυταντζόγλειο) δεν έδιναν προβάδισμα σε κάποια ομάδα. Υπήρχε ένα πρόβλημα όμως: η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν καθέτως αντίθετη στην διεξαγωγή του παιχνιδιού, θεωρώντας ότι ΑΕΚ και ΟΦΗ θα έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί με βαρύτερες ποινές και ο Ηρακλής να ήταν αυτός που θα έβγαινε την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη. Για την ιστορία, η «Ένωση» είχε κριθεί ένοχη για δωροδοκία παικτών του Πανσερραϊκού για μειωμένη απόδοση στον μεταξύ τους αγώνα με μεσολάβηση του τότε γενικού αρχηγού της Ιωάννη Χρυσοβιτσιάνου, ενώ εκκρεμούσε και η υπόθεση ντόπινγκ του Χιλιανού άσσου του ΟΦΗ Αλεχάντρο Ίσις. Κατά τους ανθρώπους του «Γηραιού», οι ποινές που επιβλήθηκαν από τα αθλητικά δικαστήρια δεν ήταν αυτές που έπρεπε, καθώς η ΑΕΚ τιμωήθηκε με αφαίρεση 3 βαθμών για τη… επόμενη σεζόν, ενώ ο Ίσις βρέθηκε ξαφνικά «καθαρός», σύμφωνα με γνωμάτευση ενός Γερμανού γιατρού ονόματι Ντόνικεν.

Ο Ηρακλής αρχικά είχε αποφασίσει να μην κατέβει στον Βόλο, όμως οι άνθρωποι του συλλόγου τελικά αποφάσισαν να το κάνουν προς αποφυγή τιμωρίας με αφαίρεση βαθμών. Και οι δύο ομάδες, πάντως, δεν βρίσκονταν στην καλύτερη κατάσταση, αφού τα μέσα Ιουνίου συνήθως είναι περίοδος διακοπών για τους ποδοσφαιριστές. Ο αγώνας ξεκινά με… απώλειες, αφού ο Ηρακλής δηλώνει ότι θα ξεκινήσει με 10 παίκτες, οι οποίοι έγιναν 9, καθώς ο Ζήφκας εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο στο… 10′. Δεν κάθησε όμως και πολύ γιατί σε βίαιο μαρκάρισμά του στον Πια πήρε απ’ ευθείας κόκκινη κάρτα, ενώ αποβλήθηκε και ο μέσος της ΑΕΚ για ανταπόδοση του χτυπήματος.

Ο ρυθμός του αγώνα ήταν υποτονικός, με τους παίκτες της «Ένωσης» να προσπαθούν να επιτεθούν και τους «κυανολεύκους» να παίζουν μόνο άμυνα, διώχνοντας επιδεικτικά την μπάλα από την περιοχή τους. Το ημίχρονο τελείωσε 0-0 με ευκαιρίες εκατέρωθεν (Σάντμπεργκ-Ζήφκας) και στο 45’ αποβλήθηκε και ο Καραΐσκος για καθυστέρηση.

Πλέον, ο Ηρακλής θα ξεκινούσε το δεύτερο ημίχρονο με… 8 παίκτες! Οι 8 όμως γρήγορα θα γίνονταν 7 και αργότερα…6 εξ αιτίας ξαφνικών «τραυματισμών» των Σαντεξή και Αδάμου, που έψαχναν δικαιολογία για να αποχωρήσουν. Όλ’ αυτά γύρω στο 60’ και ο διαιτητής Τριανταφύλλου διέκοψε αυτόματα την αναμέτρηση, αφού ο Ηρακλής είχε μείνει με 6 παίκτες στο γήπεδο και λόγω του κανονισμού δεν επιτρεπόταν να συνεχιστεί το παιχνίδι. Κάπου αναμενόμενη βεβαίως αυτή η εξέλιξη, αφού οι Θεσσαλονικείς ήταν φανερό ότι ήθελαν να δώσουν ένα τέλος, διακωμωδώντας τον ορισμό του μπαράζ, «χαρίζοντας» το ευρωπαϊκό εισιτήριο στην ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ απείλησε ότι θα έκανε μήνυση στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης για δυσφήμιση του αθλήματος, ενώ ο διαιτητής πήρε… υπογλώσσιο για να μπορέσει να συντάξει το φύλλο αγώνα.

Σε ενδιαφέρει