O Μαύρος ο Θεός!

Τα λόγια είναι περιττά για τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.
thomas mavros

Ο Θωμάς Μαύρος, ο κορυφαίος φορ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος κλείνει σήμερα τα 64 χρόνια του και θυμόμαστε κάποιες από τις στιγμές της ένδοξης καριέρας του. Πώς από μασκότ των “κυανέρυθρων” έγινε ο παίκτης – σύμβολο της “Ένωσης” και όχι μόνο.

Ο Θωμάς Μαύρος γεννήθηκε στην Καλλιθέα στις 31 Μαΐου του 1954. Από μικρός ήταν οπαδός του Πανιωνίου, με τον απτέρα του να τον παίρνει μαζί του σε όλα τα εντός έδρας ματς. Σε ηλικία 7 ετών ήρθε σε επαφή με τον τότε αρχηγό των “κυανέρυθρων” Τάκη Παπουλίδη, ο οποίος πρότεινε στο μικρό Θωμά να γίνει η μασκότ της ομάδας. Έτσι κι έγινε, ώσπου το 1968 μπήκε στην εφηβική ομάδα και δύο χρόνια μετά χρήστηκε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, κάοντας ντεμπούτο με τους Νεοσμυρνιώτες στην Α’ Εθνική τον Σεπτέμβριο του 1970 στη νίκη με 2-1 επί της Προοδευτικής.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1972 ο Μαύρος έκανε και το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας στη συντριβή με 5-0 από την Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Μπίλι Μπίγκαμ να πλέκει το εγκώμιο του νεαρού ποδοσφαιριστή.

Το 1974 ο τότε προπονητής της ΑΕΚ Φράντισεκ Φάντροκ ζητάει από τον Λουκά Μπάρλο να φέρει τον Μαύρο στην ομάδα και δύο χρόνια αργότερα ο 22χρονος παίκτης υπέγραφε το συμβόλαιό του με τους “κιτρινόμαυρους”. Έτσι, έγινε το σύμβολο της «Ένωσης» τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ένας πραγματικός… θεός για τους οπαδούς.

Ο Μαύρος πρωταγωνίστησε στην πορεία έως τους “4” του ΟΥΕΦΑ με αποκορύφωμα τα δύο γκολ στον επαναληπτικό με την ΚΠΡ, ενώ κατέκτησε το νταμπλ το 1978, πρωτάθλημα το 1979 και Κύπελλο το 1983. Παραμένει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα, με 260 γκολ, σε 501 συμμετοχές, ενώ το 1979 κατέκτησε το ασημένιο παπούτσι, σε μια χρονιά που και συνολικά η επίθεση της ΑΕΚ ήταν δεύτερη στην Ευρώπη με 90 γκολ (πολύ λίγο πίσω από τον Άγιαξ). Το 1981 κλήθηκε στη Μικτή Ευρώπης και το 1984 στη Μικτή Κόσμου.

Το τέλος της καριέρας του Μαύρου στην ΑΕΚ ήρθε στις 11 Απριλίου 1987 στο «Ολυμπιακό Στάδιο» στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όταν ο τότε προπονητής της «Ένωσης» Νίκος Αλέφαντος τον αντικατέστησε στο 80ο λεπτό. Ήταν η εντολή που είχε πάρει από τον ίδιο τον πρόεδρο του συλλόγου Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Κορυφώθηκε με αυτόν τον τρόπο μια κόντρα που είχε ως αποτέλεσμα να μην παίξει ο ποδοσφαιριστής σε άλλο αγώνα της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν.

Έτσι, το 1987 θα επιστρέψει στον Πανιώνιο και ακόμα και στα 36 του θα βγει πρώτος σκόρερ για μια τελευταία φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τελευταία εμφάνισή του με τους «κυανέρυθρους» ήταν στις 10 Μαρτίου 1991 στην ισοπαλία με την Παναχαϊκή. Ο Μαύρος τραυματίστηκε και τελείωσε η σεζόν και η καριέρα του…

Σε ενδιαφέρει