Η τραγωδία του Χέιζελ

Η 29η Μαΐου είναι γνωστή στον παγκόσμιο αθλητισμό ως «μαύρη» ημερομηνία, αφού σαν σήμερα το 1985 συνέβη η τραγωδία του Χέιζελ.
xeizel

Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ του ή μάλλον για να λέμε και τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, Κυπέλλου πρωταθλητριών ανάμεσα σε Γιουβέντους και Λίβερπουλ στο Στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών. Στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα. Μία ώρα πριν τη μεγάλη σέντρα οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν με ορμή το κιγκλίδωμα που τους χώριζε με αυτούς τις Γιουβέντους και επικρατεί χάος.

Μετά το περιβόητο «ντου» των Αγγλων οπαδών, οι Ιταλοί οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο με αποτέλεσμα αρκετοί συνεθλίβησαν  από το βάρος και την πίεση όλων των υπολοίπων. Ο τοίχο στο τέλος κατέρρευσε με αποτέλεσμα να υπάρξουν 39 νεκροί και περίπου 600 τραυματίες. Συγκεκριμένα οι νεκροί ήταν 32 Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός.

Παρότι το τραγικό γεγονός συνέβη πριν την έναρξη του αγώνα η αναμέτρηση διεξήχθη κανονικά για την αποφυγή ακόμα μεγαλύτερων επεισοδίων και βρήκε νικήτρια τη Γιουβέντους με 1-0.

Μετά από απόφαση της ΟΥΕΦΑ, αλλά και της πρωθυπουργού της Αγγλίας, Θάτσερ, αποφασίστηκε η Λίβερπουλ να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για έξι χρόνια και όλες οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες για πέντε. 

Οποια κι αν ήταν η τιμωρία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την τεράστια απώλεια τόσων ζωών. Πραγματικά κρίμα…

Σε ενδιαφέρει