90 λεπτά από τον μεγάλο τελικό!

Επιστροφή μετά από 11 χρόνια σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ θα κάνει η Λίβερπουλ, αν υπερασπιστεί απόψε το 5-2 του πρώτου ημιτελικού κόντρα στη Ρόμα.
Salah

Η Λίβερπουλ απέχει μόλις 90 λεπτά από τη συμμετοχή της στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από 11 χρόνια. Οι «κόκκινοι» πάνε στη Ρώμη απόψε με σκοπό να υπερασπιστούν το 5-2 του πρώτου ημιτελικού απέναντι στη Ρόμα και σίγουρα έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τα καταφέρουν. Πρώτον, το «Ολύμπικο» τους πάει σαν γήπεδο αφού εκεί κέρδισαν τα δύο από τα πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχουν στη συλλογή τους, ενώ με τον Μοχάμεντ Σάλαχ σε τρομερά κέφια μπορούν να… διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα βρεθεί μπροστά τους.

1977: Λίβερπουλ – Γκλάντμπαχ 3-1 («Ολύμπικο», Ρώμη) 

(29’ ΜακΝτέρμοντ, 67’ Σμιθ, 85’ πέν. Νιλ – 50’ Σίμονσεν)

Η oμαδάρα του Μποπ Πέισλι φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για πρώτη φορά στην ιστορία της και είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αντίπαλος της η γερμανική, Γκλάντμπαχ, η οποία αποδεικνύεται… λίγη, για τους «reds».

Oι Άγγλοι παίρνουν τη νίκη και το τρόπαιο με το πανηγυρικό 3-1 και το μόνο που αξίζει να θυμούνται οι Γερμανοί από τον τελικό είναι το φοβερό γκολ του Σίμονσεν, με το οποίο ισοφάρισαν προσωρινα σε 1-1 και ανάγκασε τον γκολκίπερ της Λίβερπουλ Ρέι Κλέμενς να παραδεχθεί ότι ήταν το καλύτερο τέρμα που δέχθηκε ποτέ.

1978: Λίβερπουλ – Κλαμπ Μπριζ 1-0 («Γουέμπλεϊ», Λονδίνο)

(64’ Νταλγκλίς)

Το τρόπαιο του 1977 φαίνεται ότι άνοιξε την… όρεξη των «reds» και ένα μόλις χρόνο μετά ξαναβρίσκονται στον τελικό. Στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ» και μπροστά σε 92.000 θεατές η Λίβερπουλ κοντράρεται με την Μπριζ και παίρνει τη νίκη με γκολ του Κένι Νταλγκλίς στο 64′!

1981: Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 («Παρκ ντε Πρενς», Παρίσι)

(82’ Κένεντι)

Xρειάστηκε τρία χρόνια για να επιστρέψει η Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο «Παρκ ντε Πρενς». Εκεί, η ομάδα του Μπομπ Πέισλι αντιμετώπισε τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης, δύο πραγματικά μεγαθήρια εκείνης της εποχής. Ο τελικός είναι αμφίρροπος σε όλη τη διάρκειά του και τελικά κρίθηκε οκτώ λεπτά πριν το τέλος με τέρμα του Άλαν Κένεντικαθ’ όλη την διάρκεια του, αλλά το «άστρο» της ομάδας του Μποπ Πέισλι λάμπει ξανά. Αυτή την φορά, σκόρερ ήταν ο Άλαν Κένεντι, οκτώ λεπτά πριν την λήξη του παιχνιδιού.

1984: Λίβερπουλ – Ρόμα 1-1 (4-2 πέν.) («Ολύμπικο», Ρώμη)

(13’ Νιλ – 42’ Προύτσο)

Mπορεί ο Μποπ Πέισλι να αποτελεί παρελθόν για την Λίβερπουλ, όμως η αύρα του συνεχίζει να ακολουθεί τους «reds», οι οποίοι φτάνουν για ακόμη μια φορά στον μεγάλο τελικό και μάλιστα στο γήπεδο όπου κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο, όμως αυτή τη φορά κόντρα στην «οικοδέσποινα» Ρόμα, του Λίντχολμ. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 από το πρώτο ημίχρονο με τα γκολ των Νιλ και Προύτσο. Οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί οι Άγγλοι ήταν πιο ψύχραιμοι και έφτασαν στο τρόπαιο επικρατώντας με 4-2. Το τελευταίο εύστοχο πέναλτι που χάρισε στη Λίβερπουλ την κούπα πέτυχε ο Άλαν Κένεντι, o οποίος είχε… καθαρίσει για την ομάδα του και στον τελικό του 1981.

1985: Γιουβέντους- Λίβερπουλ 1-0 («Χέιζελ», Βρυξέλλες)

(56’ Πλατινί)

Από τις πιο «μαύρες» στιγμές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού, ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Γιουβέντους, τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων μονοπωλούν το ενδιαφέρον και ο απολογισμός είναι τραγικός. 39 άτομα χάνουν την ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται, κάτι που αναγκάζει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να επιβάλλει ποινή αποκλεισμού, πέντε ετών, από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις αγγλικές ομάδες.

Στο αγωνιστικό μέρος, η Λίβερπουλ χάνει το τρόπαιο από την Γιουβέντους με 1-0, χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μισέλ Πλατινί, ένα πέναλτι που είδε μόνο ο διαιτητής.

2005: Μίλαν – Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πέν.) («Ατατούρκ», Κωνσταντινούπολη)

(Μαλντίνι 1′, Κρέσπο 39′, 44′ – Τζέραρντ 54′, Σμίτσερ 56′, Αλόνσο 60′)

Μετά από 20 χρόνια, η Λίβερπουλ φτάνει ξανά στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η οποία έχει μετονομαστεί σε Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Πόλη, οι «κόκκινοι» πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχει υπάρξει στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τι κι αν η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ βρέθηκε πίσω στο ημίχρονο με 3-0; Μέσα σε 6 λεπτά στην επανάληψη (54′-60′) κατάφερε να φέρει στα ίσα το ματς και να το στείλει στην παράταση. Εκεί έμεινε το 3-3 και οι δύο μονομάχοι οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι. Οι Άγγλοι ήταν πιο ψύχραιμοι και με σκορ 3-2 κατέκτησαν το πέμπτο (και τελευταίο μέχρι τώρα) τρόπαιο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας τους.

2007: Mίλαν – Λίβερπουλ 2-1 («ΟΑΚΑ», Αθήνα)

(Ιντσάγκι 45′, 82′ – Κάουτ 89′)

Δύο χρόνια αργότερα, το ζευγάρι του τελικού της Κωνσταντινούπολης συναντιέται ξανά και στην Αθήνα. Αυτήν τη φορά, όμως, οι «κόκκινοι» δεν τα κατάφεραν. Οι «ροσονέρι» προηγήθηκαν ακριβώς στο τέλος του ημιχρόνου με τον Ιντσάγκι, κάτι που οι Άγγλοι δεν ξεπέρασαν ποτέ, ενώ στο 82′ ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα τέρματά του και της ομάδας του, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ των Ιταλών. Το μόνο που κατάφερε, η ομάδα του Μπενίτεθ ήταν να μειώσει με τον Ντιρκ Κάουτ στο 89′ σε 2-1.

Σε ενδιαφέρει