Ξυπνάνε μνήμες Τελ Αβίβ

Εχουν περάσει ακριβώς 28 χρόνια από την πρώτη «αιώνια» σύγκρουση σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας.
osfp pao

Ηταν σαν σήμερα 19 Απριλίου του 1994 όταν στο «Ελιάου» του Τελ Αβίβ συγκρούστηκαν στον ημιτελικό της κορυφαίας μπασκετικής διασυλλογικής διοργάνωσης ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό.

Δρακόντεια μέτρα από την αστυνομία του Ισραήλ, οι οπαδοί έφτασαν στην πόλη μέσω θαλάσσης σε διαφορετικά λιμάνια, στους πάγκους των δύο ομάδων βρίσκονταν Ιωαννίδης και Πολίτης, πρόεδροι οι Κόκκαλης και Γιαννακόπουλος, ενώ στο παρκέ βρέθηκαν τεράστιοι παίκτες όπως ο Γκάλης, ο Βράνκοβιτς, ο Βολκόφ, ο Οικονόμου, ο Αλβέρτης, ο Πάσπαλι, ο Σιγάλας, ο Φαλούλας και ο Τάρπλεϊ.

Μια πόλη που έβραζε από τους οπαδούς των δύο «αιωνίων» και υπήρξαν 20 τραυματισμοί, 5 καμένα αυτοκίνητα και πολλές ακόμα υλικές ζημιές σε μαγαζιά. Ένα γήπεδο που γινόταν χαμός από την παρουσία των οπαδών των δύο ομάδων.

Στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και την σκακιέρα των δύο προπονητών ο «Ξανθός» βγήκε νικητής. Εριξε τον Σιγάλα πάνω στον Γκάλη, τον κράτησε μόλις στους οχτώ πόντους και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την τεράστια πρόκριση στον τελικό με 77-72.  Πρώτος σκόρερ για τους «ερυθρολεύκους» ήταν ο Πάσπαλι με 22 πόντους, ενώ για τους «πράσινους» ο Βολκόφ με 32 πόντους τράβηξε το κουπί.

Για την ιστορία να προσθέσω πως ο Ολυμπιακός βρήκε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης την σπουδαία Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς και ηττήθηκε με 59-57. Πρώτος σκόρερ του τελικού ο Μαρτίνεθ για τους Ισπανούς. Στους 15 σταμάτησε ο Πάσπαλι και στους 14 ο Σιγάλας.

Σε ενδιαφέρει