Ο θεσμός των εκπλήξεων!

Αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουμε αγώνες για τον αρχαιότερο θεσμό του ποδοσφαίρου. Το γνωστό κι ως "θεσμό των εκπλήξεων". Το Κύπελλο Αγγλίας!
fa cup

Κάθε Σαββατοκύριακο, οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι κάθονται μπροστά από τις τηλεοράσεις τους (και τους υπολογιστές τους) για να παρακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρωτάθλημα: Το Αγγλικό. Αυτό το Σαββατοκύριακο όμως, δεν έχουμε Πρέμιερ Λιγκ, καθώς έχουμε αγώνες για το Κύπελλο Αγγλίας, το γνωστό σε όλους ως FA Cup!

Το κύπελλο Αγγλίας είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Είτε μιλάμε για συλλόγους, είτε για εθνικές ομάδες. Πρώτη φορά δημιουργήθηκε το μακρινό 1871! Σε πολλές χώρες δεν υπήρχε καν ποδόσφαιρο τότε! Έκτοτε διοργανώνεται σχεδόν κάθε χρόνο ασταμάτητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ στους δυο παγκόσμιους πολέμους). 

Σε όλες τις χώρες το κύπελλο αποτελεί “χαρά του αθλήματος”, δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι το διαφορετικό για τους Βρετανούς, οι οποίοι διαθέτουν και το πιο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, με σοβαρά σωματεία και οργάνωση σε όλες τις κατηγορίες. Έτσι το κύπελλο Αγγλίας έχει χαρακτηριστεί -δικαίως- ως η διοργάνωση των εκπλήξεων. Κάθε χρόνο πάνω από 730 ομάδες συμμετέχουν (αριθμός ρεκόρ για οποιαδήποτε επαγγελματική διοργάνωση ποδοσφαίρου). Από τα “μεγαθήρια”, μέχρι τα μικρά ερασιτεχνικά κλαμπ.

Και κάθε χρόνο υπάρχει μια Μίλγουολ, μια Λίνκολν, μια Μπράντφορντ που φτάνει τουλάχιστον ως τους “8”. Δεδομένης της  δυναμικής της Πρέμιερ Λιγκ, καταλαβαίνει κανείς τι “άθλο” χρειάζεται μια ομάδα δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας για να φτάσει εκεί. 

Οι Βρετανοί πάντως, με το γνωστό “φλεγματικό” τους χιούμορ, θεωρούν πως το κύπελλο Αγγλίας είναι η διοργάνωση των εκπλήξεων επειδή πολυνίκης του θεσμού είναι ο Αρσέν Βενγκέρ της Άρσεναλ. Κακίες…

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνουν συνολικά 16 αναμετρήσεις. Στις 7 από αυτές έχουμε αγώνα ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ με ομάδα μικρότερης κατηγορίας. Βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά, ότι και οι επτά “μεγάλοι” θα περάσουν στην επόμενη φάση; Δε νομίζω.

Το Κύπελλο Αγγλίας είναι δικαίως ο θεσμός των εκπλήξεων. Εσύ πόσες λες ότι θα έχουμε αυτή τη φορά; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Σε ενδιαφέρει