Τι συνέπειες έχει το Brexit για την Ελλάδα

brexit grexit

Εδώ και χρόνια ακούγαμε για Grexit, αλλά τελικά η λέξη που θα απασχολήσει την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια είναι το Brexit. Η Βρετανία είναι εκτός ευρωπαϊκής ένωσης και μιλάμε για μια τεράστια αλλαγή με επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες του Brexit για την Ελλάδα;

1) Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Βρετανία, κυρίως σε τρόφιμα, φτάνουν το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας μας, δηλαδή γύρω στα 2,5 δις ευρώ. Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας σε σχέση με το Ευρώ και το δολάριο, θα αυξήσει την τιμή των ελληνικών προϊόντων. Επίσης, θα μικρύνει και η αγοραστική ικανότητα των Βρετανών, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων θα πληγούν.

2) Στον τομέα του τουρισμού, αξίζει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα δέχεται κάθε χρόνο περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες με μ.ο. διανυκτερεύσεων 9 ημέρες κατ’ άτομο και συνολικά έσοδα για την Ελλάδα στα 1,5 δις ευρώ. Θεωρείται βέβαιο πως τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν οι ροές των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας θα γίνει πολύ πιο ακριβός προορισμός. Φέτος, τα πακέτα έχουν κλείσει και δεν θα έχουμε μεγάλες απώλειες. Όμως, είναι επίσης βέβαιο, οτι οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες θα προχωρήσουν σε μειώσεις για να μην χάσουν το μερίδιο της αγοράς των Βρετανών τουριστών.

3) Οι Έλληνες κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας, είτε φοιτητές, είτε επιχειρηματίες, θα έχουν σίγουρα επιπτώσεις. Τα δίδακτρα για τους φοιτητές σίγουρα θα είναι μεγαλύτερα, ενώ οι επιχειρηματίες, λόγω της οικονομικής αστάθειας, θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες.

4) Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σημαίνει οτι θα υπάρξει οικονομικό κενό 4-7 δις, από αυτά που εισέπρατε η Ένωση. Αυτό το ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης, γεγονός που έμμεσα επηρεάζει την Ελλάδα, καθώς μπορεί να μειωθούν τα κονδύλια για τις αδύναμες οικονομικά χώρες, μία από τις οποίες είναι και η χώρα μας. Βέβαια, ακόμη και να μην μειωθούν θα κονδύλια, η αύξηση της εισφοράς της Ελλάδα για να καλυφθεί το κενό του Ηνωμένου Βασιλείου, θα κυμανθεί γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

5) Το μεγαλύτερο θέμα που πρόκειται να προκύψει από το Brexit, είναι η άνοδος του κινήματος του ευρωσκεπτικισμού. Ο θρίαμβος του Brexit, θα ενώσει κι άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που επιθυμούν τη διάλυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ώστε οι ισχυρές χώρες να αφήσουν στο περιθώριο αυτές που ζουν με δανεικά. Και φυσικά, όλοι καταλαβαίνουμε για ποιον χτυπά η καμπάνα.

Σε ενδιαφέρει