Τις πταίει;

Τις πταίει;

Μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως αυτή η ομάδα, η οποία κατέπληξε τους πάντες το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Μουντιάλ, έχει καταντήσει να χάνει μέσα στην έδρα της από τα Νησιά Φερόε. Και δεν είναι μόνο η ήττα. Καμιά φορά στο ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεις μπάλα και να μην μπαίνει η “πόρνη” στα δίχτυα, αλλά όταν συνδυάζεις κακό ποδόσφαιρο, με κακά αποτελέσματα και να έχεις και εικόνα αδιάφορης ομάδας, τότε είσαι για “κρέμασμα στο Σύνταγμα” που λέει κι ο Αλέ.

Η ΕΠΟ έχει σημαντικές ευθύνες, γιατί επέλεξε έναν προπονητή που δεν ταιριάζει στο στυλ που αρμόζει στην εθνική Ελλάδος. Βέβαια, αυτά που λέγονται για τεράστιες ευθύνες του Σαρρή, εγώ δεν τα ασπάζομαι. Κι αυτό γιατί όταν προσελήφθη ο Ρανιέρι, δεν υπήρχε ούτε ένας που να είναι αρνητικός. Και ακόμη και με το άκουσμα της βασικής ενδεκάδας του αγώνα με τη Ρουμανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, πολλοί από εμάς είπαμε πως επιτέλους βρέθηκε κάποιος που να “σπάει αυγά” και να μην βάζει όλο τους ίδιους και τους ίδιους. Ο Ρανιέρι αποδεικνύεται αποτυχημένος, εκ του αποτελέσματος. Δεν ξέρω αν αυτός ή η ΕΠΟ έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, για το ότι δεν έγιναν φιλικά παιχνίδια μετά το Μουντιάλ και πριν την έναρξη των προκριματικών. Αυτό που ξέρω είναι πως ευθύνη έχουν και οι δύο.

Αγωνιστικά, είναι εμφανές πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βγει μπροστά ένας ηγέτης, αφού ο Τοροσίδης και ο Παπασταθόπουλος δεν μπορούν να γίνουν Καραγκούνης και Κατσουράνης αντίστοιχα. Η άμυνα μάς είναι μια χαρά, όσον αφορά τα κεντρικά μπακ, ενώ όταν ο Χολέμπας δεν παίζει, υπάρχει μια τεράστια τρύπα από τα αριστερά. Τα χαφ μας είναι σε τραγική κατάσταση, τόσο που ο Μανιάτης να μοιάζει Ματέους μπροστά στους άλλους, ενώ τα ατού μας στην επίθεση, δηλαδή οι Σαμαράς και Μήτρογλου, είναι αγνώριστοι. Βέβαια, ο προπονητής δεν προσπάθησε να φτιάξει έναν κορμό παικτών, αλλά σε τέσσερα ματς παρέταξε τέσσερις εντελώς διαφορετικές ενδεκάδες, οι οποίες δεν διέφεραν μόνο στα πρόσωπα, αλλά και στο σύστημα. Αν υπάρχει ένα θετικό, θα έλεγα οτι ήταν ο Καρέλης, ο οποίος έχει θέση σε αυτή την ομάδα.

Πάντως, παρόλα όσα συνέβησαν, δεν φταίει ο Ρανιέρι για το ματς με τα νησιά Φερόε. Δηλαδή δεν φταίει ο Ιταλός που δεν μπορούσαν οι παίκτες μας να αλλάξουν μπαλιά. Αν οι ποδοσφαιριστές ήταν σε καλή κατάσταση και με καλή ψυχολογία, δεν χρειάζονταν προπονητή για να κερδίσουν μια ομάδα “ψαράδων”. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πως ο Ρανιέρι δεν παραιτήθηκε μετά τη χθεσινή ήττα. Αυτό δείχνει είτε οτι δεν ξέρει τι του γίνεται και έχει παράλογη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, ή οτι απλά δεν θέλει να χάσει την αποζημίωση από την απόλυση. Κι επειδή ο συγκεκριμένος είναι πολύ πλούσιος από τις αποζημιώσεις των Ριμπολόβλεφ και Αμπράμοβιτς, δεν το περίμενα.

Θέλω να τελειώσω τονίζοντας οτι η πρόκριση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Είναι η πρώτη φορά που μέχρι και ο τρίτος του κάθε ομίλου, έχει σημαντικές ελπίδες να προκριθεί στα τελικά του Euro, παίζοντας μπαράζ. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα απολυθεί ο Ρανιέρι και θα έρθει ένας άλλος προπονητής, εκτιμώ πως η ψυχολογία θα αλλάξει προς το καλύτερο. Τα δύο παιχνίδια που ακολουθούν, με Ουγγαρία και Νήσους Φερόες εκτός, θα είναι καθοριστικά. Αν η Ελλάδα κερδίσει, τότε θα είναι σίγουρα μέσα στο κόλπο της πρόκρισης. Αντίπαλός μας θα είναι η Ουγγαρία στη μάχη για την τρίτη θέση και νομίζω πως ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος. 

Σε ενδιαφέρει