Αναζητώντας το θαύμα στη Βαρκελώνη ο ΑΠΟΕΛ

Αναζητώντας το θαύμα στη Βαρκελώνη ο ΑΠΟΕΛ

Το Μπαρτσελόνα – ΑΠΟΕΛ έχει τεράστιο φαβορί και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Είναι αυτό που λέμε Δαβίδ εναντίον Γολιάθ. Οι Κύπριοι ωστόσο έχουν δείξει στο παρελθόν ότι αν κάποιος τους υποτιμήσει θα κάνει τεράστιο λάθος.

Η ομάδα από την Καταλωνία σαφώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι δυνατότητες του , κατά πολλούς, καλύτερου ποδοσφαιριστή στον πλανήτη, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος πλαισιώνεται από παίχτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Ινιέστα, Τσάβι, Νεϊμάρ είναι γνωστές. Ποιές είναι όμως οι καινοτομίες στη φετινή Μπαρτσελόνα; Πρώτα απ’ όλα ο προπονητής της. Η διοίκηση διάλεξε ένα “δικό” της παδί, τον Λουίς Ενρίκε, να αναλάβει τα ηνία του πάγκου. Ο Ισπανός πρώην παίχτης της Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σεζόν στο τιμόνι της Θέλτα πέρυσι και φέτος μπήκε από νωρίς σχετικά στα βαθειά. Οι προσθήκες στο ρόστερ της ήταν σημαντικές. Ίσως την πιο ηχηρή μεταγραφή στο παζάρι της γηραιάς ηπείρου αποτέλεσε η απόκτηση του Λουίς Σουάρεζ από την Λίβερπουλ. Ο Ουρουγουανός φορ δεν μπορεί βέβαια να αγωνιστεί ακόμα εξαιτίας της τιμωρίας του από το περίφημο δάγκωμα στον Κιελίνι. Πιο σημαντική απ’ ό,τι φαινόταν αρχικά είναι η μεταγραφή του Κροάτη Ράκιτιτς, ο οποίος μέχρι τώρα μοιάζει να ταιριάζει γάντι στην τριπλέτα της Μπάρτσα στο κέντρο. Ο Βερμάελεν στο κέντρο της άμυνας αποκτήθηκε για να καλύψει τα κενά που παρουσιάστηκαν την τελευταία 3ετία αλλά και αυτός είναι αμφίβολος για σήμερα. Η Μπάρτσα έχει ξεκινήσει την Primera με 3 στα 3 χωρίς καν να δεχτεί γκολ με τελευταίο θύμα της τη Μπιλμπάο του Βαλβέρδε. Το 2-0 κόντρα στους Βάσκους διαμορφώθηκε με δύο γκολ του Νεϊμάρ λίγο πριν από το τέλος. Εκτός από τους Βερμάελεν και Σουάρεζ απών θα είναι και ο νεοαποκτηθείς γκολκίπερ, Στέγκεν, ενώ αμφίβολοι είναι οι Μασεράνο και Ντάνι Άλβες (ο δεύτερος κατλά πάσα πιθανότητα παίζει).

Ο ΑΠΟΕΛ πέρασε με το σπαθί του στην φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Είναι η τρίτη φορά στην ισορία για την ομάδα της Λευκωσίας και η πρώτη για τον τεχνικό της, Γιώργο Δώνη. Στα play-off πήρε πανηγυρικά την πρόκριση, αφού μετά το 1-1 στη Δανία με την Άαλμποργκ ακολούθησε το 4-0 στο ΓΣΠ. Οι Κύπριοι ξεσάλωσαν πραγματικά και ονειρεύονται μια πορεία ανάλογη εκείνης της σεζόν 2011-12 όταν ο ΑΠΟΕΛ έφτασε μέχρι τους 8. Το εμπόδιο της Ρεάλ σ’ εκείνη τη φάση στάθηκε απροσπέλαστο όπως ήταν αναμενόμενο. Απόψε τα δεδομένα είναι κάπως διαφορετικά για τους Κύπριους και ξεκινούν με το δυσκολότερο ματς στον όμιλο, δηλαδή με τη Μπάρτσα μέσα στο Νου Καμπ. Αυτό όμως ίσως κάνει τα πράγματα πιο απλά για τους παίχτες του Δώνη που θα μπουν να διασκεδάσουν το ματς χωρίς άγχος με πρωταρχικό στόχο να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα. Συμπαγής μεσαία γραμμή και αλληλοκαλύψεις με μικρές αποστάσεις στο μισό του γηπέδου θα είναι η συνταγή. Ο Έλληνας τεχνικός δεν πρόκειται να ανοιχτεί γιατί τότε σαφώς θα μιλάμε για πραγματική αυτοκτονία. Στο πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει με δύο νίκες, 0-2 την ΑΕΚ και 1-0 τον Ερμή Αραδίππου. Μεγάλη η μεταγραφή του Νορβηγού Ρίισε, ο οποίος όμως δεν θα αγωνιστεί απόψε εξαιτίας ενός μικροτραυματισμού. Επίσης θα απουσιάσουν οι Αλωνεύτης και Παπάζογλου.

Πιθανές εντεκάδες

Μπαρτσελόνα: Μπράβο – Ντάνι Άλβες, Πικέ, Ματιέ, Ζόρντι Άλμπα – Μπουσκέτς, Ράκιτιτς, Ινιέστα – Ραφίνια, Νεϊμάρ, Μέσι

ΑΠΟΕΛ: Πάρντο – Μάριο Σέρτζιο, Καρλάο, Γκιγιέρμε, Αντονιάδης – Βινίσιους, Μοράις, Χαραλαμπίδης, Ντε Βινσέντι, Μαντούκα – Σέρινταν.

Εκτιμώ πως ο ΑΠΟΕΛ στην μάχη του να μην δεχτεί γκολ, ελάχιστες φορές θα βγει στην επίθεση με αποτέλεσμα να μην δημιουργήσει ευκαιρίες. Η αλήθεια να λέγεται, μέσα στο Καμπ Νου ακόμη και οι μεγάλοι σύλλογοι δυσκολεύονται να βρουν την αντίπαλη εστία. Αν ο ΑΠΟΕΛ πετύχει κάποιο γκολ θα μου προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Το n/g πληρώνει με 1,44. Μικρή απόδοση με μικρό βαθμό ρίσκου. Για τον άσο (1,07) ούτε καν λόγος. Ούτε καν από το ημίχρονο (1,30). Μου αρέσει επίσης το 2,62 στο να σκοράρει ο Ινιέστα σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα.

Σε ενδιαφέρει