Πορτογαλία: Τρεις μνηστήρες για τον τίτλο

porto marcano

Με τον αγώνα Πόρτο – Μαρίτιμο ανοίγει η αυλαία του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Πριν δούμε τα δεδομένα του ματς, καλό θα είναι να πούμε δυο λόγια για το νέο πρωτάθλημα. Καταρχήν, διεκδικήτριες του τίτλου θα είναι πάλι οι τρεις γνωστές: Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ. Η Πόρτο έχει νέο προπονητή στον πάγκο και πολύ διαφορετικό ρόστερ, καθώς έφυγαν οι σπουδαίοι Μανγκαλά και Φερνάντο, ενώ ήρθαν οι Τέγιο, Αντριάν Λόπεθ και Ίντι. Στην Σπόρτινγκ, ο αναμορφωτής της ομάδας, Ζαρντίμ, έφυγε για τη Μονακό και τη θέση του πήρε ο πολύ πετυχημένος στην Εστορίλ, Μάρκο Σίλβα. Μοναδικός από τους βασικούς που έφυγε είναι ο Ντίερ, ενώ δεν αποκτήθηκε κανένα άλλο μεγάλο όνομα. Η ομοιογένεια θα είναι το όπλο της, τουλάχιστον στην αρχή του πρωταθλήματος. Σίγουρα αποδυναμωμένη είναι η Μπενφίκα, καθώς έφυγαν πολλά από τα μεγάλα της αστέρια, όπως οι Όμπλακ, Γκαράι, Σικέιρα, Μάρκοβιτς, Ροδρίγκο και Καρντόσο. Οι Μπεμπέ, Ντερλέι και Κοντέιας που ήρθαν, φυσικά και δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα κενά. Αν δεν ενισχυθεί άμεσα, δύσκολα θα καταφέρει να είναι ανταγωνιστική. Αξιοσημείωτο για το νέο πρωτάθλημα είναι πως επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία η Μποαβίστα, η οποία είχε υποβιβαστεί για εξωαγωνιστικούς λόγους και τελικά δικαιώθηκε στα δικαστήρια.

Στο σημερινό παιχνίδι, φαβορί είναι σαφώς οι γηπεδούχοι. Πάντα όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή όταν έχουμε πρεμιέρα πρωταθλήματος, οι εκπλήξεις παραμονεύουν. Και η Μαρίτιμο είναι μια ομάδα ιδιαίτερα ισχυρή. Στόχος των φιλοξενούμενων στο φετινό πρωτάθλημα είναι η έξοδος στην Ευρώπη, ενώ η διοίκηση επέλεξε για προπονητή των επί σειρά βοηθό του Πάουλο Μπέντο στη Σπόρτιγκ και την εθνική Πορτογαλίας, Λεονέλ Πόντες. Οι καλύτεροί της παίκτες, Ντερλέι και Σαμί πήγαν στις Μπενφίκα και Πόρτο αντίστοιχα, ενώ από τους έξι παίκτες που πήραν, κανείς δεν είναι “όνομα”. Για την θέση του Ντερλέι πήρε στο ξεκίνημα της εβδομάδας δύο παίκτες, τους Μααζού και Μικόλτα, οι οποίοι αναμένεται να βοηθήσουν πολύ. «Είμαστε όλοι με μεγάλη ανυπομονησία για το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Θέλουμε να ξεκινήσουμε καλά και πάντα θα παίζουμε για τη νίκη. Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να βρίσκεται στο 100% την πρώτη αγωνιστική. Πρέπει πάντα να πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να κατακτήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο», τόνισε μεταξύ άλλων ο τεχνικός της Μαρίτιμο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα, επέλεξε για νέο προπονητή τον 47χρονο Ισπανό Χουλέν Λοπετεγκί. Κι αυτό γιατί ο τελευταίος έχει μεγάλη θητεία και επιτυχίες στις μικρές εθνικές Ισπανίας, καθώς και στις ακαδημίες της Ρεάλ. Η Πόρτο στοχεύει πάντα στο να βγάζει νέα ταλέντα και στη συνέχεια να τα “μοσχοπουλάει”. Οι Μανγκαλά και Φερνάντο αποχώρησαν, ενώ στην θέση του πρώτου αποκτήθηκε ο Ιβάν Μαρκάνο. Οι Τέγιο, Λόπεθ και Ίντι θα βοηθήσουν σίγουρα, αφού πρόκειται για παίκτες διεθνώς αναγνωρισμένους. Το μυαλό των “δράκων” θα είναι και στον προσεχή αγώνα με τη Λιλ για το Champions League, αν και ο προπονητής λέει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει προς στιγμήν είναι η πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Οι Μαρκάνο και Έλτον έχουν μείνει εκτός, ενώ στην αποστολή θα είναι πολλοί καινούριοι παίκτες, όπως οι Αντρές Φερνάντες, Μάρτινς Ιντι, Εβάντρο, Κασεμίρο, Ολιβερ Τόρες, Μπραχίμι, Τέγιο και Αντριεν Λόπεθ.

Πολύ δύσκολα “σπάει” αυτός ο άσος, αλλά πρεμιέρα είναι και δεν θα ασχοληθώ με τόσο χαμηλή απόδοση.

Σε ενδιαφέρει