Νορβηγία – Σουηδία

Σκανδιναβικό ντέρμπι με φόντο την πρόκριση στο Euro 2020.
norvigia souidia

Παρότι οι δύο χώρες είναι γειτονικές, έχουν να δώσουν επίσημο παιχνίδι μεταξύ τους, από το 1977, όταν η Νορβηγία είχε κερδίσει με 2-1. Το Ούλεβαλ θα είναι γεμάτο σήμερα, καθώς η Νορβηγία επιθυμεί επιτέλους μια πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση και σίγουρα μια νίκη επί της Σουηδίας, θα θεωρηθεί καλός “οιωνός”. Η Σουηδία είναι βελτιωμένη τα τελευταία χρόνια, έπαιξε πολύ καλά στο πρόσφατο Μουντιάλ, ενώ πήρε και την πρώτη θέση στον όμιλό της στο Nations League.

Τα προγνωστικά μου

21:45 | Νορβηγία – Σουηδία | 1 | 2,69

Ανάλυση

Η Νορβηγία ξεκίνησε με ήττα στην Ισπανία, αλλά αυτό ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το οτι διεκδίκησε τον πόντο πάντως είναι παρήγορο, αν και η αλήθεια είναι πως δεν έπαιξε και τόσο καλά, τουλάχιστον επιθετικά. Από τα τελευταία έντεκα παιχνίδια που έχει δώσει, επίσημα και φιλικά, έχει χάσει μόνο τα δύο, αποδεικνύοντας πως είναι μια ομάδα που χάνει δύσκολα. Στην έδρα της έχει να χάσει από το Σεπτέμβριο του 2016, κερδίζοντας τα επτά τελευταία παιχνίδια της. Το ματς με τη Σουηδία είναι πολύ σημαντικό για τους Νορβηγούς και από άποψη γοήτρου, αφού σπάνια αντιμετωπίζουν σε επίσημο παιχνίδι τους γείτονές τους. Όποιος από τους δύο κερδίσει σήμερα, θα αποκτήσει πλεονέκτημα για τη δεύτερη θέση και φυσικά την πρόκριση στην επόμενη φάση. Μοναδικό πρόβλημα ο τραυματίας μέσος της Γκενκ, Σάντερ Μπέργκε. Προπονητής της Νορβηγίας είναι ο Λαρς Λάγκερμπακ, ο οποίος έχει κάτσει για χρόνια στον πάγκο της Σουηδίας.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Τερματοφύλακες: Ρούνε Γιάρστεϊν (Χέρτα), Στεν Γκρίτεμπαστ (Οντένσε), Κρίστιαν Μπράτβεϊτ (Τζουγκάρντεν).

Αμυντικοί: Εβεν Χόβλαντ (Ρόζενμποργκ), Ομάρ Ελαμπντελαουί (Ολυμπιακός), Μάρτιν Λίνες (Γάλατασαράι), Κρίστοφερ Αγερ (Σέλτικ), Χάβαρντ Νόρντβέιτ (Φούλαμ), Σίγκουρντ Ρόστεντ (Γάνδη), Γιόνας Σβένσον (Αλκμάαρ), Χαϊτάμ Αλεεσάμι (Παλέρμο).

Μέσοι: Στέφαν Γιόχανσεν (Γουέστ Μπρομ), Μοχάμεντ Ελιουνούσι (Σαουθάμπτον), Ιβερ Φόσουμ (Αννόβερο), Μάρκους Χένρικσεν (Χαλ), Ολε Σέλναες (Σενζέν), Μέλερ Νταέλι (Ζενκτ Πάουλι).

Επιθετικοί: Τζόσουα Κινγκ (Μπόρνμουθ), Ταρίκ Ελιουνούσι (ΑΙΚ), Μπιόρν Γιόνσεν (Αλκμάαρ), Αλεξάντερ Σόρλοθ (Γάνδη), Ολα Καμαρά (Σενζέν), Μάρτιν Οντεγκάαρντ (Φίτεσε).

Πολύ σημαντική νίκη στην πρεμιέρα για τη Σουηδία, επί της Ρουμανίας με 2-1. Οι Σουηδοί ήταν εξαιρετικοί στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στη συνέχεια έδωσαν χώρο στους Ρουμάνους και παραλίγο να το πληρώσουν. Όμως, τελικά μένουν οι τρεις πόντοι, οι οποίοι την έφεραν με το… καλημέρα, στην κορυφή του ομίλου. Στον αγώνα με τη Ρουμανία αντικαταστάθηκε ένα από τα αστέρια της ομάδας, ο Φόρσμπεργκ. Ο τεχνικός των Σουηδών είπε πως πρόκειται για τραυματισμό και γι’ αυτό έδωσε στον παίκτη του άδεια να φύγει από την αποστολή και να γυρίσει στη Λειψία, όπου αγωνίζεται. Όμως, οι “κακές γλώσσες” μιλούν για πειθαρχικό παράπτωμα, με τον Φόρσμπεργκ να είναι δυσαρεστημένος επειδή αντικαταστάθηκε και να αποχωρεί μόνος του από την εθνική. Ο Φόρσμπεργκ και ο Λίντελοφ δέχτηκαν απειλητικά μηνύματα για τη ζωή τους, από φανατικούς οπαδούς της εθνικής, οι οποίοι υποστήριζαν πως οι δύο παίκτες έβαλαν σε προτεραιότητα την προσωπική τους ζωή, σε σχέση με τη χώρα τους. Ο Λούστιχ τραυματίστηκε κόντρα στη Ρουμανία και δεν μπορεί να παίξει σήμερα, ενώ επιστρέφει ο πολύ ποιοτικός μέσος, Έκνταλ, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Τερματοφύλακες: Καρλ Γιόχαν Γιόνσον (Γκινγκάμπ), Κρίστοφερ Νόρντφελντ (Σουόνσι), Ρόμπιν Ολσεν (Ρόμα).

Αμυντικοί: Λούντβιχ Ογκουστίνσον (Βέρντερ Βρέμης), Αντρέας Γκράνκβιστ (Χέλσινμποργκ), Φίλιπ Χελάντερ (Μπολόνια), Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος (Κοπεγχάγη), Εμίλ Κραφτ (Αμιάν), Μίκαελ Λούστιχ (Σέλτικ), Αντον Τίνερχολμ (Νιου Γιορκ Σίτι).

Μέσοι: Τζίμι Ντουρμάζ (Τουλούζ), Αλμπιν Εκνταλ (Σαμπντόρια), Αλεξάντερ Φράνσον (Νορσέπινγκ), Σεμπάστιαν Λάρσον (ΑΪΚ), Γκούσταβ Σβένσον (Σιάτλ Σάουντερς), Κρίστοφερ Ολσον (Κράσνονταρ), Σαμ Λάρσον (Φέγενορντ), Κεν Σέμα (Γουότφορντ).

Επιθετικοί: Μάρκους Μπεργκ (Αλ Αΐν), Βίκτορ Κλάεσον (Κράσνονταρ), Ρόμπιν Κουέισον (Μάιντς), Αλεξάντερ Ισάκ (Βίλεμ), Σεμπάστιαν Αντερσον (Ουνιόν).

Πιθανές ενδεκάδες

Νορβηγία

(4-4-2)

Γιάρστεϊν

Ομάρ

Νόρντβεϊτ

Άγερ

Αλεεσάμι

Ελιονούσι

Χένρικσεν

Σέλναες

Γιόχανσεν

Κινγκ

Οντεγκάαρντ

Σουηδία

(4-4-2)

Όλσεν

Κραφτ

Γκράνκβιστ

Χελάντερ

Ογκούστινσον

Σβένσον

Σ. Λάρσον

Κ. Όλσεν

Κουέισον

Μπεργκ

Κλάεσον

Εκτίμηση

Το κλίμα στην Σουηδία δεν είναι καλό. Ο Λάγκερμπακ ξέρει καλά την αντίπαλό του και η Νορβηγία θα παίξει με πολύ πάθος. Άσος!

Σε ενδιαφέρει