Αλβανία – Τουρκία

Πρεμιέρα στον 8ο όμιλο των προκριματικών του Euro 2020 και ένα δυνατό παιχνίδι και για τους δύο αντιπάλους.
Αλβανία – Τουρκία

Η Αλβανία συγκαταλέγεται πλέον στις ομάδες που είναι τουλάχιστον υπολογίσιμες. Κι αν φυσικά οι αλβανικής καταγωγής παίκτες δεν έπαιζαν σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, ίσως και να πρωταγωνιστούσε. Η Τουρκία έχει καιρό να παίξει σε μεγάλη διοργάνωση και σίγουρα διψάει για διάκριση. Η προϊστορία στα επίσημα παιχνίδια είναι υπέρ της Τουρκίας, με τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα σε έξι ματς.

Δες τι ισχύει στην προκριματική φάση του Euro 2020.

Τα προγνωστικά μου

21:45 | Αλβανία – Τουρκία | 2 | 2,21

Ανάλυση

Η Αλβανία είναι πλέον μία από τις ευρωπαϊκές ομάδες που διεκδικεί την πρόκρισή της σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Πήγε στο προηγούμενο Euro, όπου πραγματοποίησε αξιοπρεπείς εμφανίσεις, ενώ και στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, παρότι δεν προκρίθηκε, ήταν τρίτη στον όμιλό της και το πάλεψε πολύ. Στο Nations League ήταν κακή, καθώς τερμάτισε τελευταία στον πρώτο όμιλο της τρίτης κατηγορίας, κόντρα σε Σκωτία και Ισραήλ. Η Γαλλία είναι το φαβορί στον όμιλο και δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση. Όμως, για τη δεύτερη, οι Αλβανοί θα παλέψουν με την Τουρκία και την Ισλανδία. Το ρόστερ αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από παίκτες που αγωνίζονται εκτός του εγχώριου πρωταθλήματος, κάποιοι εκ των οποίων πρωταγωνιστούν κιόλας στις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες. Ο προπονητής της ομάδας, Πανούτσι, είναι πολύ αυστηρός στα θέματα πειθαρχίας, με αποτέλεσμα να αφήσει εκτός αποστολής τον τερματοφύλακα της Λάτσιο, Στρακόσια, γιατί άργησε στην προπόνηση. Οι Μαβράι (στόπερ, Ινγκολσταντ), Λίλα (χαφ, ΠΑΣ), Μπινιάκου (στόπερ, Μάλμε) και Λενγιάνι (αρ. μπακ, Σιόν) έμειναν επίσης εκτός. Επιστρέφουν οι Αμπράσι και Σαντίκου. Στην ενδεκάδα αναμένεται να βρεθούν και δύο παίκτες που παίζουν στην Ελλάδα, οι Μπάσα του Άρη και Κάτσε του Παναθηναϊκού.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Τερματοφύλακες: Ετρίτ Μπερίσα (Αταλάντα), Αλμπάν Χότζα (Παρτιζάνι), Γκεντιάν Σελμάνι (Λάτσι).

Αμυντικοί: Ελσέιντ Χισάι (Νάπολι), Μπεράτ Γκιμσίτι (Αταλάντα), Αρλίντ Αγέτι (Γκρασχόπερς), Φρέντι Βέσελι (Εμπολι), Νασέρ Αλίγι (Ντιναμό Βουκουρεστίου), Αρντιάν Ισμαήλι (Χάιντουκ), Ενέα Μιχάι (Παναιτωλικός), Ιβάν Μπάλιου (Μετς).

Μέσοι: Λεντιάν Μεμουσάι (Πεσκάρα), Μίγκιεν Μπάσα (Αρης), Ταουλάντ Τσάκα (Βασιλεία), Αμίρ Αμπράσι (Φράιμπουργκ), Εργκις Κάτσε (Παναθηναϊκός), Ερος Γκρέζντα (Ρέιντζερς), Ιλμπερ Ραμαντάνι (Βέιλε), Κρίστι Κόσε (Ρουζόμπεροκ), Κρίσταλ Αμπαζάι (Οσιγιεκ), Λόρεντς Τράσι (Παρτιζάνι).

Επιθετικοί: Αρμάντο Σαντίκου (Λουγκάνο), Μπεκίμ Μπαλάι (Αχμάτ Γκρόζνι), Μίρτο Ουζούνι (Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ).

Η Τουρκία βίωσε μια παρακμή τα τελευταία χρόνια και από κει που ήταν παρούσα σε κάθε μεγάλο γεγονός, σπάνια προκρίνεται πλέον. Τα τελευταία 12 χρόνια, η μοναδική της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση, ήταν στο Euro 2016. Και στο πρόσφατο Nations League δεν τα πήγε καθόλου καλά, αφού έμεινε στην τελευταία θέση του δευτέρου ομίλου της δεύτερης κατηγορίας, πίσως από Σουηδία και Ρωσία. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου είναι παρελθόν, καθώς απέτυχε παταγωδώς και πλέον στον πάγκο είναι ο Σενιόλ Γκιουνές. Με αυτόν η Τουρκία έχει κάνει τη μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της, δηλαδή την 3η θέση στο Μουντιάλ του 2002. Η Μπεσίκτας δεν ήθελε με τίποτα την παράλληλη ενασχόληση του Γκιουνές και με την εθνική, αλλά με αρκετή πίεση και συνεχείς συμβιβασμούς, βρέθηκε άκρη. Με το που ήρθε, ο Γιουνές επανέφερε στις κλήσεις τους Εμρέ (χαφ), Γιλμάζ (φορ) και Γκιονούλ (δ. μπακ), προσδοκώντας τα οφέλη από την εμπειρία τους. Πήρε βέβαια και επτά καινούριους για να δείξει πως θέλει να φτιάξει και μια καινούρια ομάδα. Οι Τοπάλ, Αζίζ, Ομούρ και Καχβεκτσί έμειναν εκτός αποστολής για διάφορους λόγους. Οι Τοσούν και Μπαράκ Γιλμάζ θα είναι στην κορυφή της επίθεσης, με τους Τσαλχάνογλου και Γιαζιτσί δίπλα τους.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Τερματοφύλακες: Μερτ Γκουνόκ (Μπασακσεχίρ), Μουχάμεντ Σενγκεζέρ (Μπούρσασπορ), Ουγκουρτσάν Τσακίρ (Τραμπζονσπόρ), Σινάν Μπολάτ (Αντβέρπ).

Αμυντικοί: Γκιοκχάν Γκιονούλ (Μπεσίκτας), Ζεκί Τσελίκ (Λιλ), Τσαγκλάρ Σογιουντσού (Λέστερ), Κάαν Αϊχάν (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Μερίχ Ντεμιράλ (Σασσουόλο), Οζάν Καμπάκ (Στουτγάρδη), Χασάν Αλί (Φενερμπαχτσέ), Εμρέ Τασντεμίρ (Γαλατασαράι).

Μέσοι: Ντενίζ Τουρούτς (Καϊσέρισπορ), Εφεκάν Καρατσά (Αλάνιασπορ), Γιουσούφ Γιαζίτσι (Τραμπζονσπόρ), Ντορουκάν Τοκόζ (Μπεσίκτας), Εμρέ Μπελόζογλου (Μπασακσεχίρ), Μαχμούτ Τεκντεμίρ (Μπασακσεχίρ), Ογκουζάν Οζιακούπ (Μπεσίκτας), Οκάι Γιοκουσλού (Θέλτα), Γιούνους Μάλι (Βόλφσμπουργκ), Εμρέ Κιλίντς (Σίβασπορ), Γκουβέν Γιαλτσίν (Μπεσίκτας), Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν).

Επιθετικοί: Μπουράκ Γιλμάζ (Μπεσίκτας), Τσενκ Τοσούν (Εβερτον).

Πιθανές ενδεκάδες

Αλβανία

(4-2-3-1)

Μπερίσα

Χισάι

Ισμαήλι

Αγέτι

Αλίγι

Μπάσα

Κάτσε

Ουζούνι

Μεμουσάι

Γκρέζντα

Σαντίκου

Τουρκία

(4-4-2)

Γκουνόκ

Γκιονούλ

Καμπάκ

Ντεμιράλ

Χασάν Αλί

Οκάι

Εμρέ

Γιαζιτσί

Τσαλχάνογλου

Τοσούν

Μπ. Γιλμάζ

Εκτίμηση

Η Τουρκία έχει το ρόστερ και την εμπειρία να ξεκινήσει με διπλό στα Τίρανα. Μια χαρά και η απόδοση, οπότε θα το αγοράσω.

Σε ενδιαφέρει