Ευρωλίγκα: Τέταρτος και ωραίος ο Ολυμπιακός

Διαβολοβδομάδα αυτή που αρχίζει στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί στο ΣΕΦ την Μπασκόνια.
Ευρωλίγκα: Τέταρτος και ωραίος ο Ολυμπιακός

Με στόχο να παραμείνει σε τροχιά τετράδας, άρα και πλεονεκτήματος έδρας, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στο ΣΕΦ την Μπασκόνια, που θα είναι φυσικά χωρίς τον ηγέτη της, Σενγκέλια.

Άλλες τρεις αναμετρήσεις στο αποψινό πρόγραμμα, με τη Ζαλγκίρις να φιλοξενεί την Εφές, τη Φενέρ να δοκιμάζεται στην έδρα της Χίμκι, ενώ η Γκραν Κανάρια θέλει να κάνει την έκπληξη κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ανάλυση

Ολυμπιακός – Μπασκόνια

Η σοκαριστική ήττα που είχε υποστεί ο Ολυμπιακός στην Τουρκία από την Νταρουσάφακα φαίνεται ότι λειτούργησε ευεργετικά στη νοοτροπία των παικτών του Ντέιβιντ Μπλατ, καθώς από τότε έχει πετύχει τρεις νίκες με σπουδαίες εμφανίσεις. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ένιωσαν την… οργή των «ερυθρολεύκων» που είναι 4οι στη βαθμολογία Euroleague μαζί με την Εφές και θέλουν να εκμεταλλευθούν πιθανή απώλεια των Τούρκων στο Κάουνας. Πολύ καλό νέο για τον Ντέιβιντ Μπλατ ήταν η εμφάνιση του Γιάνις Τίμα κόντρα στην ΑΕΚ, καθώς πέτυχε 17 πόντους και το κυριότερο βρίσκοντας σταθερότητα στο μακρινό του σουτ. Επίσης, πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα τραυματισμού, αφού μέχρι και ο Αγραβάνης υπολογίζεται κανονικά.

 

Από την δική της μεριά, η Μπασκόνια ζει υπό το σοκ του σοβαρού τραυματισμού του Σενγκέλια που θα μείνει περίπου 3 μήνες εκτός δράσης. Μιλάμε, ίσως, για το καλύτερο 4άρι στην Ευρώπη, οπότε η απώλειά του είναι πολύ σημαντική. Κόντρα στη Φενέρ το πάλεψε κάπως, αν και βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 20 πόντους, ωστόσο δεν έκανε κάτι περισσότερο από μία… ανταγωνιστική ήττα. Για το πρωτάθλημα, δεν είχε ιδιαίτερο θέμα να επικρατήσει εκτός έδρας της Μανρέσα, με τον αντίπαλο να μην προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα. Εκτός δράσης είναι και ο Γκαρίνο.

Εκτίμηση: Ο Ολυμπιακός καλείται να τρέξει την Μπασκόνια που θα κάνει το τρίτο ταξίδι της σε πέντε μέρες. Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ δείχνουν και πολύ φρέσκοι. Άσος με -7,5 κόντρα στους ταλαιπωρημένους Βάσκους.

Χίμκι – Φενέρμπαχτσε

Παρά τη μετρίως μέτρια πορεία της στη φετινή Ευρωλίγκα, η Χίμκι είναι μόλις δύο νίκες μακριά από την 8άδα. Κόντρα στην Γκραν Κανάρια έκανε την καλύτερή της εμφάνιση χωρίς τον Αλεξέι Σβεντ και πήρε σπουδαίο διπλό, επικρατώντας με το εντυπωσιακό 70 – 99, με τη δεύτερη περίοδο να είναι απόλυτα καθοριστική στην έκβαση του αγώνα (6 – 27). Σε ό,τι αφορά τον Σβεντ, σίγουρα δεν θα παίξει ούτε σήμερα, αλλά είναι πιθανό αυτό να συμβεί την Πέμπτη και σίγουρα την άλλη εβδομάδα. Εκτός παραμένει και ο Άντονι Γκιλ, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους Ρώσους.

Συνεχίζει να νικάει και να παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας της Ευρωλίγκα η Φενέρμπαχτσε, καθώς έχει φτάσει πλέον τις 12 συνεχόμενες νίκες, έχοντας μόλις μία απώλεια, αυτή κόντρα στην Εφές. Παρ’ όλα αυτά, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Τουρκία, αφού η ομάδα του Ομπράντοβιτς ηττήθηκε από την προτελευταία στη βαθμολογία, Μπάνβιτ και μάλιστα στην παράταση με 83 – 78. Εκτός ήταν λόγω των σχετικών περιορισμών που υπάρχουν στη λίγκα, οι Βέσελι, Κάλινιτς και Γκούντουριτς.

Εκτίμηση: Πολύ κακό για τη Χίμκι ότι η Φενέρ ηττήθηκε στο πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει αντίδραση και σίγουρα οι Τούρκοι θα γνωρίζουν πολύ καλά πώς να εκμεταλλευθούν τις σημαντικές απουσίες των γηπεδούχων. Διπλό.

Ζαλγκίρις – Αναντόλου Εφές

Δικό της ματς πέταξε στα… σκουπίδια η Ζαλγκίρις, καθώς αν και είχε το προβάδισμα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ακόμα και δύο λεπτά πριν από το τέλος (74 – 69), τελικά υπέστη την 6η ήττα της εντός έδρας. Έχει πληγεί από τους τραυματισμούς, καθώς εκτός είναι και ο Βέστερμαν, αλλά και ο σέντερ της ομάδας, Καβαλιάουσκας και μάλιστα για αρκετές εβδομάδες ακόμα δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμος. Απέκτησε τον Αμερικανό ψηλό, Ντίον Τόμπσον, αφού πλέον υπήρχε λειψανδρεία ακόμα και στις προπονήσεις. Εκτός αυτού ηττήθηκε και στη Λιθουανία από τη Νεπτούνας.

Παραμένει σε καλό μομέντουμ και κυρίως εντός 4άδας μαζί με τον Ολυμπιακό η Εφές, αλλά αν συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά ειδικά εκτός έδρας, δεν θα παραμείνει για πολύ ακόμα σε αυτή τη θέση. Ήττες με κατεβασμένα τα χέρια κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα, ωστόσο επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα, διαλύοντας την Μπάγερν Μονάχου (92 – 77) στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ισόβαθμη με τον Ολυμπιακό και το αποψινό τεστ με τη Ζαλγκίρις είναι πολύ σημαντικό για το τι… ψάρια μπορεί να πιάσει σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες αγώνα. Κανονικά στη διάθεση του Αταμάν, Μπομπουά και Λάρκιν.

Εκτίμηση: Η επίδοση που έχει εντός έδρας η Ζαλγκίρις δεν συνάδει με την πραγματική της δυναμική, ούτε με αυτή του… σπιτιού της. Πολύ… soft η Εφές εκτός έδρας, αλλά λόγω των απουσιών των γηπεδούχων θα είναι φουλ ανταγωνιστικοί. Παιχνίδι λεπτομερειών. Διπλό με +3,5.

Γκραν Κανάρια – Ρεάλ Μαδρίτης

Μεγάλη έκπληξη όχι τόσο η ήττα που υπέστη από τη Χίμκι, αλλά κυρίως το πόσο εύκολα έχασε από τους Ρώσους, που έπαιζαν χωρίς Σβεντ και Γκιλ. Πλήρης κατάρρευση σε 2η και και 3η περίοδο για τους Ισπανούς στην έδρα του και τελικά η ήττα με 70 – 99. Μπήκε στο ροτέισον ο Σκοτ Μάτζετ, χωρίς αυτό να φαίνεται ως κάτι καλό, τουλάχιστον στο πρώτο δείγμα γραφής. Πέρα από την ήττα έχει θεωρητικές ελπίδες για 8άδα, χωρίς πάντως να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κάνει αυτή την υπέρβαση. Εκτός δράσης σταθερά ο Χάνα, αμφίβολος ο Φίσερ. Εύκολη νίκη στο πρωτάθλημα κόντρα στη Φουενλαμπράδα.

Ναι μεν έχει ένα καταπληκτικό ρόστερ, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης κάνει… νερά κυρίως σε ό, ιι αφορά τη νοοτροπία που έχει εντός παρκέ. Ήττα από την Εστουντιάντες για το πρωτάθλημα με 93 – 88, χωρίς να μπορέσει να βρει λύση κόντρα στον Αλεσάντρο Τζεντίλε που πέτυχε 25 πόντους. Εκτός ήταν οι Κάρολ και Ράντολφ, με τον τελευταίο να παίζει μόνο στην Ευρωλίγκα, κυρίως για λόγους διαχείρισης. Κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ δυσκολεύτηκε λίγο περισσότερο του αναμενόμενου, αλλά νίκησε και δεν χάνει το πλεονέκτημα έδρας.

Εκτίμηση: Προέρχεται από ήττα η Ρεάλ και σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθεί αντίδραση. Εύκολη νίκη για τους Μαδριλένους.

Σε ενδιαφέρει