Ευρωλίγκα: Από πολύ νωρίς στην πίεση ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός έχει 4 ήττες στα τελευταία 6 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου καλείται να κάνει το restart προκειμένου να αποφύγει τις περιπέτειες στην Ευρωλίγκα.
Ευρωλίγκα: Από πολύ νωρίς στην πίεση ο Ολυμπιακός

Αρχίζει η λεγόμενη «διαβολοβδομάδα» στην Ευρωλίγκα και ο Ολυμπιακός καλείται να σημάνει την αντεπίθεσή του, αρχής γενομένης από το αποψινό ματς κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου εκτός έδρας.

Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ είναι στο 3 – 4 και θέλει να διώξει κάθε αμφιβολία για το αν θα βρίσκεται στην 8άδα της διοργάνωσης.

Ντεμπούτο για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο της Μακάμπι, τουρκικός και ισπανικός εμφύλιος ανάμεσα σε Φενέρ – Νταρουσάφακα και Ρεάλ Μαδρίτης – Γκραν Κανάρια.

Ανάλυση

Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός

Πολλοί είχαν τοποθετήσει πολύ χαμηλά την Μπάγερν Μονάχου και πράγματι μπορεί να μην καταφέρει να φτάσει στην 8άδα, αλλά είναι μια ομάδα που θα κάνει πολλές ζημιές, όπως τις έχει κάνει ήδη και ειδικά στην έδρα της, έχοντας επικρατήσει του Παναθηναϊκού και της Μπασκόνια και απόλυτα φυσιολογικά της Νταρουσάφακα. Στο τελευταίο εντός έδρας ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς πράγματι οι Ρώσοι δεν υποτίμησαν την ομάδα του Ράντονιτς και επικράτησαν με 93 – 79. Το αποψινό με τον Ολυμπιακό είναι το τρίτο συνεχόμενο εντός έδρας. Είναι αυτή τη στιγμή στην ίδια επίδοση με τους «ερυθρόλευκους» (3 – 4). Μεγάλα της όπλα είναι ο Ντζέντοβιτς, Γιόβιτς, Λo, Λούτσιτς και Μπούκερ, με τον τελευταίο να είναι ουσιαστικά ο πιο αξιόπιστος σέντερ της. Απειλή είναι και ο Κόπονεν από την περιφέρεια, αφού είναι κλασικός σουτέρ.

 

Και τώρα ο Ολυμπιακός τρέχει! Γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα που είχε στις 7 πρώτες αγωνιστικές είναι ό,τι πιο δύσκολο θα μπορούσε να του τύχει, οπότε το 3 – 4 από μόνο του δεν αποτελεί ουσιαστικά μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, δίπλα από το όνομα της Μπάγερν Μονάχου υπάρχει το «πρέπει», αφού η ομάδα του Μπλατ πρέπει να το πάρει. Προέρχεται από ήττα στο ντέρμπι για την Betshop Basket League από τον Παναθηναϊκό με 79 – 70. Κακό νέο ότι εγκλωβίστηκε και πάλι στην άμυνα των «πράσινων», ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ρόλοι στο παιχνίδι, αφού Βεζένκοφ, Μάντζαρης, Τίμα, Στρέλνιεκς είτε δεν παίζουν καθόλου, είτε είναι εκτός κλίματος. Επιπλέον, ο Ζακ ΛεΝτέι αποκτήθηκε ως δεύτερο 5άρι πίσω από τον Μιλουτίνοφ και τώρα βγαίνει 4άρι. Σε κάθε περίπτωση, και ενώ έχει βγει στην αγορά για γκαρντ, ο Ολυμπιακός έχει 4 ήττες στα 6 τελευταία του παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη και δεν υπάρχουν περιθώρια. Εκτός για το αποψινό είναι ο Τουπάν, λόγω διαστρέμματος.

Εκτίμηση: Η Μπάγερν Μονάχου κόντρα σε σοβαρές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, έχει χάσει το πλεονέκτημα της έκπληξης, αφού όλοι γνωρίζουν ότι είναι πολύ καλό σύνολο. Έχοντας στο μυαλό μου την εικόνα των «ερυθρολεύκων» κόντρα σε Χίμκι και Μπασκόνια, πάμε με το διπλό με -2,5.

Αναντόλου Εφές – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Έχουμε πει πολλές φορές από εδώ, ότι η φετινή Εφές μπορεί να μην έχει τον χαρακτήρα της μεγάλης ομάδας, αλλά έχει σούπερ ρόστερ, ικανό να παίρνει ματς που δεν έπαιρνε πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με 7 νίκες στην Ευρωλίγκα και φέτος έπειτα από 7 αγωνιστικές έχει 5! Την προηγούμενη αγωνιστική, από το πρώτο δευτερόλεπτο «πάτησε» τον Παναθηναϊκό και δεν τον άφησε να πάρει ανάσα. Με παγιωμένη διαφορά πάνω από τους 12 – 13 πόντους, έφτασε τελικά στην άνετη και επιβλητική νίκη με 78 – 62. Αυτή τη στιγμή είναι η 4η καλύτερη επίθεση με 85 ανά παιχνίδι. Λογικά σήμερα επιστρέφει και ο Λάρκιν, χωρίς αυτό να σημαίνει και κάτι σπουδαίο, αφού δεν έχει πιάσει κάποια σπουδαία απόδοση.

Η επιστροφή του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν πάρα πολύ γρήγορη, όπως αναμενόταν. Οι book τον έδιναν ως πρώτο φαβορί για τον πρώτο πάγκο που θα άδειαζε (η Εφές ήταν το φαβορί) και τελικά πράγματι η Μακάμπι τον επαναφέρει στο κορυφαίο επίπεδο σε ένα deja – vu, όπως με τον Ολυμπιακό, αφού και τότε είχε αναλάβει πολύ νωρίς. Η Μακάμπι είναι σε τραγική κατάσταση, αφού είναι στο 1 – 6 και κατάφερε να χάσει και στην Ισπανία από την Γκραν Κανάρια, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο +3, περίπου 5 λεπτά πριν από τη λήξη. Μεγάλο βάρος για την ομάδα του Ισραήλ θα δοθεί στην άμυνα, καθώς το 82,7 στο παθητικό της, δεν είναι στοιχείο που θα κρατήσει… υγιή τον Έλληνα τεχνικό.

Εκτίμηση: Κάτι η αντίδραση που θα βγάλει η Μακάμπι με τον νέο προπονητή, κάτι που ο νέος προπονητής είναι πολύ έμπειρος και πολύ καλός, θα κρατήσουν τους Ισραηλινούς σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Διπλό με +6,5.

Φενέρμπαχτσε – Νταρουσάφακα

Ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι η Φενέρ θα αρχίζει πολύ δυνατά τη σεζόν, αφού είναι ακριβώς η ίδια ομάδα των τελευταίων χρόνων, με εξαίρεση την αποχώρηση του Μπραν Ουαναμέικερ, που πλέον «σκουπίζει» τον πάγκο των Σέλτικς με 2 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Στο τελευταίο ματς, παρά το γεγονός ότι ο Βέσελι έμεινε στην Τουρκία λόγω της γέννησης του πρώτου του παιδιού, επικράτησε στο ΣΕΦ με 72 – 73, με τον ηγέτη της, Κώστα Σλούκα να μιλά ειδικά στο τέλος με κρίσιμους πόντους και τον Ντουβεριόγλου να αποτελεί τον X – Factor. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά της στο ξεκίνημα της σεζόν, αφού διαθέτει την καλύτερη χημεία συνόλου από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση. Αυτή τη στιγμή είναι στο 6 – 1 ενώ είναι πολύ καλό το γεγονός ότι αυτό το Σαββατοκύριακο είχε ρεπό στο τουρκικό πρωτάθλημα.

Είναι ο… λαθρεπιβάτης της Ευρωλίγκα, αφού είναι δεδομένο ότι το επίπεδό της δεν είναι για την κορυφαία διοργάνωση. Έχει μόλις μία νίκη και αυτή εντός έδρας επί της Μπούντουτσνοστ, ενώ γενικότερα είναι σε κακή κατάσταση, αφού αν υπολογίσει κανείς και τα ματς πρωταθλήματος, έχει σε 13 επίσημα ματς μέσα στη σεζόν 3(!) νίκες, με την τελευταία να είναι αυτό το Σαββατοκύριακο κόντρα στην Μπουγιούκσεχιρ και αυτή εντός έδρας, όπως οι προηγούμενες δύο.

Εκτίμηση: Υψηλό το χάντικαπ των 13,5 πόντων για τη Φενέρ, αλλά μπορεί να το υπερκεράσει ακόμα κι εύκολα. Άσος.

Ρεάλ Μαδρίτης – Γκραν Κανάρια

Είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης και έχει ξεκινήσει τη σεζόν ως τέτοια, καθώς χωρίς να έχει επηρεαστεί από την αποχώρηση του Λούκα Ντόντσιτς είναι στο 7 – 0 στη φετινή διοργάνωση, έχοντας φτάσει κατά κύριο λόγο σε επιβλητικές νίκες. Έχει την καλύτερη επίθεση (91,7 πόντους), την καλύτερη άμυνα (75,9), τα περισσότερα ριμπάουντ (38) και τις περισσότερες ασίστ (21,7), οπότε φυσιολογικά είναι εκεί που είναι. Στο αποψινό δεν υπολογίζεται ο Σέρχιο Γιουλ, αφού μετά τον περσινό του τραυματισμό γίνεται ειδική διαχείριση και τώρα θέλουν να είναι έτοιμος για το ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο τελευταίο επικράτησε πιο δύσκολα από ό,τι θα περίμενε κανείς τη Χίμκι με 79 – 74.

Είναι στη διοργάνωση πάνω από όλα για να το διασκεδάσει, ενώ όταν η Γκραν Κανάρια θα πετυχαίνει και καμιά νίκη θα γράφει ιστορία. Μετά την Μπαρτσελόνα, λύγισε ακόμα ένα μεγάλο brand name, αυτό της Μακάμπι (84 – 78), στέλνοντας τον Σπάχια στο ταμείο ανεργίας. Το θέμα βέβαια για την ίδια είναι η άμυνα παιδική χαρά που διαθέτει με παθητικό 92,9 πόντων μέσο όρο. Ενισχύθηκε με τον Σέρβο γκαρντ, Ραντίσεβιτς και λογικά σήμερα θα κάνει το ντεμπούτο, αφού στο προηγούμενο ματς δεν ήταν καν στη 12άδα.

Εκτίμηση: Over και πάλι Over. Περίπου στους 172 με 174 πόντους τα line που κυκλοφορούν.

Σε ενδιαφέρει