Ευρωλίγκα: Και τώρα στο… σπίτι του ο Ολυμπιακός

Έπειτα από δύο εντυπωσιακές εντός έδρας νίκες, ο Ολυμπιακός παίζει για πρώτη φορά στη φετινή Ευρωλίγκα στην έδρα του, φιλοξενώντας την Αρμάνι Μιλάνο του Μάικ Τζέιμς
thumbnail   olympiakos armani

Όλα τα προγνωστικά στα σκουπίδια έχει ρίξει ο νέος Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Μπλατ.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πραγματοποιήσει το 2/2 σε δύο έδρες που πέρυσι είχαν δεχθεί συνολικά περίπου 60 πόντους διαφορά (Χίμκι, Μπασκόνια) και απόψε θέλουν να συνεχίσουν το σερί τους στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Μπλατ στο ΣΕΦ κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο του Μάικ Τζέιμς.

Χίμκι – Αναντόλου Εφές, Ζαλγκίρις – Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια οι άλλες τρεις αναμετρήσεις του προγράμματος.

Ανάλυση

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο

Μπορεί το σκορ της νίκης επί της Μπασκόνια να… λέει 85 – 80, αλλά στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός επικράτησε πιο εύκολα στη Βιτόρια, έχοντας φτάσει στην 3η περίοδο τη διαφορά μέχρι και τους 19 πόντους. Ένα τρίποντο πίσω από το κέντρο στη λήξη του 3ου δεκαλέπτου έδωσε ψυχολογία στους Βάσκους, που μείωσαν μέχρι και τους τρεις πόντους, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολύ καθαρό μυαλό και ολοκλήρωσαν το ματς με τη νίκη. Κορυφαίος ήταν ο αναγεννημένος Μιλουτίνοφ με 23π. και 10 ριμπάουντ, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Βασίλης Σπανούλης. Εκτός από το αποψινό ματς είναι ο Γιάνις Στρέλνιεκς που υπέστη θλάση και θα μείνει εκτός για τις επόμενες 10 μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός παρά το γεγονός ότι έπαιξε τις δύο πρώτες αγωνιστικές κόντρα σε Χίμκι και Μπασκόνια (κατ’ εξοχήν επιθετικές ομάδες) και μάλιστα εκτός έδρας, διαθέτει την καλύτερη άμυνα της λίγκας στο μοναδικό στοιχείο που θυμίζει εποχή Σφαιρόπουλου.

Ευθέως ανταγωνιστική κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης η Αρμάνι Μιλάνο μέσα στην Ιταλία, αλλά από την άλλη έχασε ένα ματς (85 – 91) το οποίο το είχε τελείως υπό τον έλεγχό της, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι η 1η περίοδος έκλεισε με τους Ιταλούς να προηγούνται 28 – 13! Από το δεύτερο ημίχρονο οι Μαδριλένοι άρχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά και με όπλο την 3η περίοδο (14 – 26) πήραν τη νίκη, έχοντας μάλιστα τον Γιουλ σε κάκιστο βράδυ. Από την πλευρά της ομάδας του Πιανιτζάνι αυτός που ξεχώρισε ήταν πάλι ο Μάικ Τζέιμς με 21 πόντους. Σε ακόμα ένα ματς, οι Ιταλοί στηρίχθηκαν στο τρίποντο (11/36), αλλά προβληματίζουν μέχρι τώρα οι εμφανίσεις του Νέντοβιτς, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το… κομπιούτερ της Μάλαγα. Πολύ καλοί ήταν οι Μίτσοφ και Γκουντάιτς.

Εκτίμηση: Οι νίκες του Ολυμπιακού έχουν εκτοξεύσει το χάντικαπ της νίκης του στους 7,5 πόντους. Ακόμα και το Over μου φαίνεται επίφοβο, λόγω της πολύ καλής άμυνας που παίζουν οι «ερυθρόλευκοι». Ωστόσο, θα καταλήξω στο Over 159,5 υπολογίζοντας και τον παράγοντα κούραση στη «διαβολοβδομάδα».

Χίμκι – Αναντόλου Εφές

Μια ομάδα που δεν είναι του Μπαρτζώκα, αλλά του Σβεντ η Χίμκι. Σε δύο αναμετρήσεις κόντρα σε Ολυμπιακό και Φενέρ έχει 15 περισσότερα τρίποντα από δίποντα (68 έναντι 53), έχει ηττηθεί και στις δύο, με τους Τούρκους να επικρατούν την Τετάρτη με 93 – 85 και τον Σβεντ να πετυχαίνει 26 πόντους. Χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα στη ρακέτα και την κυκλοφορία της μπάλας, όλα κινούνται γύρω από τον Ρώσο γκαρντ που είχε και 8 ασίστ, αλλά και 6 λάθη. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει σε ένα ματς που πρέπει να πάρει οπωσδήποτε, αφού Ολυμπιακός και Φενέρ έχουν πιο υψηλές βλέψεις από την ίδια.

Απότομη προσγείωση είχε το πρόγραμμα της Εφές μέσα στην έδρα της, αφού ηττήθηκε κατά κράτος από τη Ζαλγκίρις με 93 – 79. Δεν είναι ακόμα έτοιμη η ομάδα του Αταμάν και αυτό φάνηκε κόντρα στο καλοδουλεμένο σύνολο του Γιασικεβίτσιους. Σε κάκιστη βραδιά βρέθηκε το δίδυμο των Λάρκιν, Μπομπουά, αφού είχαν και οι δύο μαζί μόλις 3 πόντους με 1/9 και μοιραία δεν μπορούσαν οι Τούρκοι με αυτό το δεδομένο να διεκδικήσουν τον αγώνα. Όλα κρίθηκαν σε 2η και 3η περίοδο, που το επιμέρους σκορ ήταν 29 – 49, με τους Λιθουανούς να μην ανησυχούν καθόλου στο τέλος. Σιμόν, Μοερμάν, Πλάις και Μίτσιτς ήταν αυτοί που τράβηξαν το σκοράρισμα.

Εκτίμηση: Δύο ομάδες που τρέχουν πολύ και βασίζονται στην περιφέρειά τους. Θα πάμε και σε αυτή την αναμέτρηση με το Over 158,5, ελπίζοντας ότι και ο Λάρκιν δεν θα έχει πάλι τόσο κακή βραδιά.

Ζαλγκίρις – Φενέρμπαχτσε

Μια καλή ομάδα όταν φαίνεται στην αντίδρασή της και η Ζαλγκίρις είναι πάνω από όλα μια καλή ομάδα με καλό προπονητή. Μετά την ήττα της πρεμιέρας από την Μπασκόνια εντός έδρας, ρέφαρε την ήττα της με αντίπαλο την Εφές στην Τουρκία, επικρατώντας με μεγάλη άνεση 93 – 79. Κάνοντας εξαιρετική 2η και 3η περίοδο πήγε τη διαφορά στους 20 πόντους και με όπλο την άμυνα στους Λάρκιν και Μπομπουά που τους κράτησε και τους δύο μαζί στους 3 πόντους πήρε τη νίκη. Εξαιρετική εμφάνιση από τον Ντέιβις (18 πόντους, 7 ριμπάουντ) ενώ καλό νέο αποτελεί η επιθετική αφύπνιση του Βέστερμαν που είχε 17 πόντους σε μόλις 19 λεπτά, αλλά και 5 λάθη.

Πήγε να αγχωθεί με την έναρξη της 4ης περιόδου η Φενέρ κόντρα στη Χίμκι, αλλά ήταν δεδομένο ότι εφόσον η ομάδα του Ομπράντοβιτς έκανε τα βασικά, τότε θα επικρατούσε των Ρώσων και αυτό έγινε. Δεύτερη νίκη, λοιπόν, για τη Φενέρ με 93 – 85 επίσης εντός έδρας μετά από αυτή με αντίπαλο την Γκραν Κανάρια. Κι όλα αυτά, με την ίδια ομάδα σε σχέση με πέρυσι, αφού ο Λοβέρν αυτή τη στιγμή στο μυαλό του Σέρβου είναι ένα συμπλήρωμα του φοβερού και τρομερού Βέσελι, ενώ ο Ένις δεν υπάρχει για τον Ομπράντοβιτς, αφού χρησιμοποιείται ελάχιστα. Εκτός από τον Τσέχο σέντερ, πολύ καλός ήταν και ο Μέλι με 16 πόντους, ενώ νωθρά για τα δικά του δεδομένα έχει αρχίσει ο Σλούκας. Πολύ καλός και ο Ντίξον στο τελευταίο με τη Χίμκι, αφού ήρθε από τον πάγκο, έπαιξε 12 λεπτά και είχε 14 πόντους με 4/5 τρίποντα.

Εκτίμηση: Δεν έχουμε σοβαρό δείγμα της Φενέρ που πρόκειται επί της ουσίας η ίδια ομάδα με πέρυσι. Θα πάμε με τον ενθουσιασμό των Λιθουανών και στον 1 με +3,5.

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια

Παραλίγο να πάθει ζημιά η Ρεάλ Μαδρίτης στην Ιταλία κόντρα στην Αρμάνι, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο σοβαρεύτηκε και τελικά επικράτησα με 91 – 85, έχοντας μάλιστα σε κάκιστο βράδυ τον Γιουλ που έπαιξε και ελάχιστα. Ωστόσο, ο Ράντολφ θύμισε τον παικταρά που όλοι γνωρίζαμε από την Κουμπάν και με 25 πόντους οδήγησε τη «βασίλισσα» στην ανατροπή. Στην πρώτη περίοδο η Αρμάνι είχε προηγηθεί με 28 – 13 και η ομάδα του Λάσο κατάφερε να το γυρίσει ουσιαστικά στο δεύτερο μέρος. Εκτός από τον Ράντολφ, πολύ καλός ο Καμπάτσο που ανέλαβε χρέη βασικού γκαρντ με 21 πόντους σε 33 λεπτά, μοιράζοντας και 7 ασίστ, ενώ διψήφιοι ήταν οι Ρούντι (10), Κάρολ και Ταβάρες (από 12). Εκτός ο Τόμπκινς, αμφίβολος ο Αγιόν.

Είχε… φούρια η Μπασκόνια για το πρώτο της εντός έδρας μετά την πολύ μεγάλη νίκη που πέτυχε στη Λιθουανία, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» την προσγείωσαν και μάλιστα ανώμαλα, αφού επικράτησαν πολύ πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το 85 – 80. Καλύτερος παίκτης για την ομάδα του Μαρτίνεθ ήταν ο Σενγκέλια με 21 πόντους, αλλά οι συμπαραστάτες ήταν λίγοι, αφού ο Γκρέιντζερ είχε 17, ο Πουαριέ 10 και μετά το χάος. Εν όψει του αποψινού είναι ερωτηματικό ο Χίλιαρντ που χτύπησε στο ματς με τον Ολυμπιακό και αποχώρησε στην αρχή της 3ης περιόδου.

Εκτίμηση: Πρόκειται για ισπανικό εμφύλιο και δεν… υπάρχουν αυτά τα +7,5. Διπλό.

Σε ενδιαφέρει