Α’ Γαλλίας: Μία άλλη Μονακό

Κυρίως πιάτο στο πρωτάθλημα της Γαλλίας, με τη Μονακό να έχει εξαιρετικά δύσκολη αποστολή στην έδρα της Ναντ που έχει προσθέσει ενθουσιασμό μετά την αποχώρηση του Κλαούντιο Ρανιέρι.
Α’ Γαλλίας: Μία άλλη Μονακό

Σέντρα, λοιπόν, από χθες και στη Ligue 1, με τη Μαρσέιγ να επικρατεί πραγματικά πολύ εύκολα της Τουλούζ και σήμερα προσφέρεται το κυρίως πιάτο.

Η Μονακό είναι αυτή που αρχίζει τις υποχρεώσεις της και όσοι έχουν στο μυαλό τους τη Μονακό, όπως ήταν τα τελευταία δύο χρόνια, ας την ξεχάσουν, αφού έφυγαν και οι τελευταίοι από εκείνη την ομαδάρα που πήρε το πρωτάθλημα και έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντίπαλός της η Ναντ, που πλέον δεν έχει την εμπειρία του Κλαούντιο Ρανιέρι, αλλά τον ενθουσιασμό του Μιγκέλ Καρντόσο που ήρθε από την Πορτογαλία και τη Ρίο Άβε.

Ανάλυση

Ναντ – Μονακό

Νέα σεζόν, νέος προπονητής για τη Ναντ ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Ρανιέρι. Προσέλαβε τον Μιγκέλ Καρντόσο που κατάφερε να φέρει στον αφρό την άσημη Ρίο Άβε και μάλιστα αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο και πήρε τη δική του μεταγραφή στη Ναντ και το γαλλικό πρωτάθλημα. Πήρε τον Φάμπιο που έχει περάσει και από τη Γιουνάιτεντ για να αντικατασταθεί ο Ντουμπουά που πήγε στη Λιόν, ενώ απέκτησε και τους Εβανγκελίστα, Μπόσιλια (δανεικός από τη Μονακό και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής), προσθέτοντας αρκετή ποιότητα. 

Η ομάδα της Μονακό που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν υπάρχει πλέον έπειτα από δύο χρόνια, αφού ελάχιστοι έχουν μείνει από τότε. Ένας εξ αυτών είναι ο Λεονάρντο Ζαρντίμ που παραμένει στον πάγκο. Φέτος έφυγαν και οι τελευταίοι που είχαν μείνει από το περσινό καλοκαίρι (Λεμάρ, Μουτίνιο, Φαμπίνιο) και αποκτήθηκαν νεαροί ποδοσφαιριστές με μεγάλη προοπτική, αλλά άγνωστο μέλλον. Ο πιο έτοιμος είναι ο 22χρονος, Γκολόβιν, που σήμερα δεν παίζει λόγω τραυματισμού.. Στην έξοδο ο Κεϊτά Μπαλντέ που δεν υπολογίζεται.

Αουτσάιντερ ο άσος σε μια Μονακό που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Μπαίνει στο κουπόνι μου.

Ανζέ – Νιμ

Έναν σπουδαίο επιθετικό είχε, τον Εκαμπί, πάει κι αυτός, όπως άλλωστε αναμενόταν, ώστε να τονωθούν και λίγο τα ταμεία της ομάδας. Έχει καλούς μεσοεπιθετικούς, κλασικοί γαλλικών συλλόγων με ταχύτητα και ντρίπλα, αλλά μέσα στην περιοχή φαίνεται ένα κενό. Παραμένει ο ίδιος προπονητής, Μουλέν, που συμπληρώνει πλέον επταετία στον πάγκο της ομάδας και είναι ο μακροβιότερος στην κατηγορία. Το γεγονός αυτό από μόνο του, θεωρείται ένα πλεονέκτημα, ειδικότερα για την αρχή της σεζόν που οι περισσότερες ομάδες ψάχνονται.

Μία εξ αυτών θα είναι και η Νιμ, που πριν από δύο χρόνια μπορούσε να είχε διαλυθεί λόγω των οικονομικών ζητημάτων, αλλά ο προπονητής Μπλακάρ, την έφτιαξε και την οδήγησε στην πρώτη κατηγορία, αν και είχε ένα μικρό μπάτζετ, χωρίς κάτι το σπουδαίο. Το θετικό για την ίδια εν όψει της νέας σεζόν είναι ότι μέχρι τώρα έχει καταφέρει να κρατήσει το επιθετικό της δίδυμο και μεταγραφικά οι κινήσεις προσανατολίστηκαν για την ενίσχυση της άμυνας. Λείπει στο σημερινό ο ένας εκ των δύο βασικών επιθετικών, Αλιουί, αλλά και ο μέσος Βαλντίβια.

Δύσκολο ματς, αφού η Ανζέ φαίνεται πιο ποιοτική, αλλά έφυγε ο καλύτερός της παίκτης και δεν έχει αντικατασταθεί επί της ουσίας. Από μακριά.

Λιλ – Ρεν

Αφού έσωσε την περσινή σεζόν η Λιλ, όλα τώρα είναι μια χαρά και φαίνονται παιχνιδάκι. Ήρθε ο Γκαλτιέ και λίγο συμμάζεψε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί επί θητείας Μπιέλσα και στο τέλος κατάφερε να πάρει τις νίκες εκείνες που της χάρισαν την παραμονή. Όπως ήταν αναμενόμενο πούλησε παίκτες αφού υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και μάλιστα σημαντικές μονάδες στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Παρ’ όλα αυτά, έγινε σημαντική κίνηση με την απόκτηση του Λοΐκ Ρεμί από τη Λας Πάλμας, αλλά και με τους Μπαμπά, Ικονέ που είναι τα δύο εξτρέμ. Στο σημερινό δεν παίζει ούτε ο νέος στόπερ Φοντέ, ούτε ο Ρεμί.

Επέστρεφε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις χάρη στο εκπληκτικό ντεμαράζ με τον Λαμουσί στον πάγκο της ομάδας. Δεν ήταν αυτός ο στόχος, αλλά από τη στιγμή που ο παλαίμαχος επιθετικός μέσος έκανε… θαύματα, γιατί όχι; Για πρώτη φορά ο ίδιος αρχίζει από την προετοιμασία μιας ομάδας. Αποχώρησε ο στόπερ Γκανιόν και ο δανεικός Καζρί, αλλά πήρε πολύ καλές μονάδες, όπως ο Ντα Σίλβα, ο Γιόχανσον, ο Γκρενιέ και ο Σιεμπεκτού. Ο τελευταίος και ο πρώην αμυντικός χαφ της ΑΕΚ δεν υπολογίζονται.

Αμυντικά έχουν απώλειες οι δύο ομάδες, αλλά ποιότητα από τη μέση και μπροστά υφίσταται. Πάμε με το Goal/Goal.

Σεντ Ετιέν – Γκινγκάμπ

Τελείως αλλοπρόσαλλη η περσινή σεζόν για τη Σεντ Ετιέν. Με τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία, έφτασε πολύ κοντά μέχρι και στον υποβιβασμό, αλλά μόλις ήρθε ο έμπειρος προπονητής, Γκασέ, μπήκε στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, ωστόσο δεν μπόρεσε να μείνει μέχρι τέλους. Μένει όμως ο εκπληκτικός δεύτερος γύρος στο πρωτάθλημα. Πήρε τον Καζρί που είχε εξαιρετική παρουσία με τη Ρεν, αλλά και τον κεντρικό αμυντικό, Κολοτζιέτζακ που ήταν στο Μεξικό με τη φανέλα της Τίγκρες. Έφυγε ο Καμπελά, αλλά γίνονται προσπάθειες να επανέλθει, χωρίς αυτό να είναι και εύκολο.

Ακόμα μία παραμονή για την Γκινγκάμπ, χωρίς όμως να επιζητά και το κάτι παραπάνω. Φαίνεται τα τελευταία χρόνια να αρκείται σε αυτό και να μην τη χαλάει και ιδιαίτερα, αφού είναι στην πρώτη κατηγορία. Έχασε τελικά τον επιθετικό Μπριάντ, που αρχικά είχε συμφωνήσει με το Μόντρεαλ στο MLS, χάλασε η συμφωνία και χθες πήρε στην Μπορντό. Αντικαταστάτης του είναι ο Ρου, που ήταν πέρυσι ο πρώτος σκόρερ της Μετς που υποβιβάστηκε. Προπονητής της είναι ο Κομπουαρέ, που χωρίς κανένα πρόβλημα συνεχίζει τη δουλειά του.

Έχοντας την εικόνα της Σεντ Ετιέν από τον τρόπο που αγωνίστηκε στον δεύτερο γύρο, με προπονητή τον Γκασέ, η νίκη των γηπεδούχων είναι σε πρώτο πλάνο.

Σε ενδιαφέρει