Basket League: Στα σχοινιά ο Ολυμπιακός, έτοιμος για τίτλο ο Παναθηναϊκός

Πρώτο... ματς μπολ τίτλου για τον Παναθηναϊκό, που εφόσον συνεχίσει το αήττητο σερί του στο ΣΕΦ θα πανηγυρίσει το 36ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Τελευταία ευκαιρία για τον προβληματικό Ολυμπιακό.
Basket League: Στα σχοινιά ο Ολυμπιακός, έτοιμος για τίτλο ο Παναθηναϊκός

Υπό τη σκιά της είδησης του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο Παναθηναϊκός πέτυχε πολύ εύκολη νίκη επί του Ολυμπιακού για το τρίτο παιχνίδι της σειράς με 73 – 58. Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και έτσι σημειώθηκε η πρώτη νίκη για ομάδα που παίζει εντός έδρας. Σε περίπτωση που η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ επικρατήσει και σήμερα στο ΣΕΦ θα πανηγυρίσει το 36ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός συνεχίζει να προβληματίζει με την απόδοσή του και δείχνει άκεφος, άνευρος και χωρίς ενέργεια.

Τα προγνωστικά μου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: 1 με -1,5 (1.85)

Ανάλυση

Φανερά απογοητευμένος από τον τρόπο που πέταξε στα… σκουπίδια τη νίκη στον πρώτο αγώνα της σειράς στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μακράν τη χειρότερή του εμφάνιση στα τρία ματς που έχουν πραγματοποιηθεί και πολύ εύκολα ηττήθηκε 73 – 58, με το σκορ να καταγράφει την πραγματικότητα. Ουσιαστικά, ήταν ακόμα μία προβληματική παρουσία της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην επίθεση, στοιχείο του παιχνιδιού που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» όλη τη σεζόν, με το πλάνο να είναι εντελώς προβλέψιμο. Το παιχνίδι έδειχνε να του φεύγει από νωρίς, επέστρεψε (20 – 20), αλλά μέχρι εκεί, αφού πολύ γρήγορα η διαφορά εδραιώθηκε σταθερά σε διψήφιο αριθμό. Το ανησυχητικό για τους «ερυθρόλευκους» είναι ότι φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς ο Πρίντεζης είναι σε κακή κατάσταση, ο Σπανούλης πολύ μακριά από το επίπεδο να παίρνει ματς μόνος του και ο κόουτς Σφαιρόπουλος δείχνει αποφασισμένος να ζήσει και να… πεθάνει με αυτούς τους δύο, αφού δεν ανοίγει το ροτέισον. Μόλις 6 λεπτά συμμετοχής ο Μπράουν, 11 ο Στρέλνιεκς, 11 ο Μάντζαρης, 14 ο Μακλίν και πολύ σπαστός ο τρόπος χρησιμοποίησής τους. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι να μιλήσει ο εγωισμός παικτών με προσωπικότητα και τέτοιους κακά τα ψέμματα, ο Ολυμπιακός τους διαθέτει.

Θα «τελειώσει» το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός θα δώσει… παράταση;  

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν αποφασισμένοι στο ΟΑΚΑ για τη νίκη, παίζοντας ουσιαστικά και για τη μνήμη του ευεργέτη του τμήματος μπάσκετ, Παύλου Γιαννακόπουλου. Έτσι, δεν άφησαν το βαρύ κλίμα να τους επηρεάσει και κόλλησαν τον Ολυμπιακό στον τοίχο. Δεν είχαν ούτως ή άλλως κανένα πρόβλημα στην όποια πίεση ασκούσαν οι Πειραιώτες (μόλις 5 λάθη οι «πράσινοι»), ενώ βρέθηκαν σε εξαιρετική μέρα στη δημιουργία παιχνιδιού με 20 ασίστ. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν στο +10 (38 – 28) και δεν έπεσε από αυτά τα επίπεδα. Τα καλά αγωνιστικά νέα έρχονται από την άνοδο του Ρίβερς, που παίζοντας 31 λεπτά, πέτυχε 15 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ, ενώ 14 είχε ο Τζέιμς. Καταπληκτικοί επίσης οι Καλάθης (13 π., 6 ασίστ) και Σίνγκλετον (9 π., 10 ριμπάουντ με 34 λεπτά συμμετοχής). Ελαφρύ διάστρεμμα έχει υποστεί ο Τζέιμς Γκιστ που ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, αλλά θα ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας. Λόγω της κρισιμότητας του αγώνα και την ιδιοσυγκρασία του Αμερικανού, το πιθανότερο είναι να παίξει. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός μετρά 4 συνεχόμενα διπλά στο ΣΕΦ, σερί που αρχίζει από το περσινό πέμπτο παιχνίδι των δύο ομάδων και συνεχίζεται φέτος σε πρωτάθλημα και Euroleague. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι «πράσινοι» έχουν πάρει τον… αέρα του Ολυμπιακού.

Εκτίμηση

Το μομέντουμ λέει ξεκάθαρα Παναθηναϊκό, αφού μετρά δύο σερί νίκες και τέσσερις συνεχόμενες στο ΣΕΦ, δείχνοντας ότι δεν καταλαβαίνει και πολλά από την έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου. Ωστόσο, στα ντέρμπι μετρούν κι άλλα πράγματα και πολλές φορές η λογική πάει περίπατο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πάω με τη λογική ότι ο Ολυμπιακός είναι γηπεδούχος και πέρα από το πρωτάθλημα, ο εγωισμός του (φυσιολογικά) θα πρέπει να έχει θιχτεί. Άλλωστε, μεγάλο ποσοστό παικτών ήταν και πέρυσι στις ίδιες ομάδες. Θα πάω λοιπόν με τον άσο, με το οριακό χάντικαπ του – 1,5.

Σε ενδιαφέρει