Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ήρθε η ώρα της αλήθειας

Η στιγμή που περίμεναν οι δύο «αιώνιοι» έφτασε, καθώς σήμερα διεξάγεται ο πρώτος τελικός του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ήρθε η ώρα της αλήθειας

Όπως αναμενόταν, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συνθέτουν και το φετινό ζευγάρι των τελικών της Α1, κάτι που συμβαίνει για 13η σεζόν και απόλυτα φυσιολογικά. Οι δύο ομάδες είναι οι ποιοτικότερες και οι καλύτερες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και σήμερα δίνουν την πρώτη τους μάχη, σε μια σειρά που θα κριθεί στο όποια ομάδα φτάσει πρώτη στις τρεις νίκες, με τους «πράσινους» να έχουν το πλεονέκτημα της έδρας.

Πρωταθλητής είναι ο Παναθηναϊκός, καθώς στην περσινή σειρά των δύο ομάδων, επικράτησε στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι που διεξήχθη στο ΣΕΦ, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητα που είχε στην τελευταία στροφή τη σεζόν.

Τέσσερις αναμετρήσεις οι φετινές ανάμεσα στο σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ και του Γιάννη Σφαιρόπουλου, δύο για το πρωτάθλημα και άλλες δύο για τη Euroleague. Τρεις νίκες για το «τριφύλλι» (68 – 71, 62 – 70, 68 – 61) και μία για τους Πειραιώτες, αυτή στο πλαίσιο του β’ γύρου της Euroleague (85 – 87) μέσα στο ΟΑΚΑ και μάλιστα στην παράταση.

Για να φτάσουν στο σήμερα των τελικών, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε κατά σειρά στα play – off τον Κολοσσό Ρόδου (2 – 0) και τον ΠΑΟΚ (3 – 0), ενώ ο Ολυμπιακός άφησε εκτός πιο δύσκολα την Κύμη (2 – 0) και τον Προμηθέα Πάτρας (3 – 0), χωρίς όμως τελικά να την πατήσει.

Τα προγνωστικά μου

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: 2 με +8,5 (1.78)

Ανάλυση

Αναζητείται ακόμα η ομάδα για φέτος στην Ελλάδα που να μπορέσει έστω να τον απειλήσει ότι μπορεί να του πάρει ένα παιχνίδι. Ο λόγος για τον Παναθηναϊκό που ολοκλήρωσε τη regular season χωρίς ήττα και συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό και στα play – off, στις πέντε αναμετρήσεις που κλήθηκε να δώσει κόντρα σε Κολοσσό Ρόδου και ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς στο ματς της Πυλαίας ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, διατηρώντας και μια καλή διαφορά 6 – 7 πόντων, αλλά στο β’ μέρος η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ με ηγέτη τον Νικ Καλάθη ήταν απολαυστική. Με ένα 5 – 19 στην αρχή του β’ μέρους εξαφανίστηκε από την… ορατότητα του ΠΑΟΚ και η διαφορά όλο και ανέβαινε με το τελικό 72 – 88 να αποτελεί την ιστορία του αγώνα. Μεγάλο όπλο στο καλό διάστημα του Παναθηναϊκού ήταν η άμυνά του, αφού επέτρεψε μόλις 29 πόντους στους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου. Ο Νικ Καλάθης είχε 27 πόντους, 5 ριμπάουντ και 9 ασίστ, ενώ συνεχίζει ανεβασμένος ο Παππάς με 13 πόντους. Νταμπλ – νταμπλ από τον Γκιστ (11 π., 12 ρ.) ενώ εξαιρετικός στο β’ ημίχρονο ο Αντετοκούνμπο (11 π., 6 ρ.).

Η ώρα του πρώτου τελικού των τελικών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό έφτασε. Ποιος θα μείνει όρθιος στο καυτό ΟΑΚΑ; 

Η παρολίγον γκέλα στο δεύτερο παιχνίδι κόντρα στον Προμηθέα φαίνεται ότι ξύπνησε για τα καλά τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που στο τρίτο ματς της σειράς στην Πάτρα έδειξαν να συνέρχονται και να μπαίνουν σε… mood τελικών. Άνετη και κυρίως εντυπωσιακή επικράτηση στο «Τόφολος» επί του Προμηθέα με 56 – 89, μοιράζοντας αν μη τι άλλο μια νότα αισιοδοξίας, ότι τα αγωνιστικά ζητήματα που παρουσιάστηκαν με Κύμη και Προμηθέα αρχίζουν κυρίως από το μυαλό. Το θετικό για τους Πειραιώτες ήταν η δημιουργία στο παιχνίδι τους (20 ασίστ) που φέτος αποτελεί πάντα ένα ερωτηματικό, ενώ μοιράστηκε και ο χρόνος. Συνεχίζει σε «καυτούς» ρυθμούς ο Στρέλνιεκς (22 π., 5/6 τρ.), αποτελεί παράγοντα της επίθεσης ο Ουίλτζερ (14 π., 9 ρ.), ο Πρίντεζης βοήθησε στα ριμπάουντ (10), αλλά ήταν εκ νέου άστοχος (2/9), ενώ στα θετικά λογίζεται και η σταδιακή επάνοδος του Μιλουτίνοφ (6 π., 6 ρ., 4 τάπες σε 14’).

Εκτίμηση

Η κατάσταση και η ενέργεια που βγάζουν οι δύο ομάδες στο παρκέ δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Παναθηναϊκός πατάει καλύτερα αυτή την περίοδο. Ωστόσο, τα χάντικαπ για έναν τελικό και ειδικά τον πρώτο, που υπάρχει πάντα το άγχος, σε μια έδρα που ο Ολυμπιακός φέτος έχει καταφέρει να περάσει, είναι πολύ υψηλά. Επιλογή μας είναι το διπλό με το υψηλό αβάντζο που δίνεται στους Πειραιώτες.

Σε ενδιαφέρει