Σούπερ Λιγκ: Το ενδιαφέρον σε Λεωφόρο και 5η θέση

Πρωταθλητή ξέρουμε, ποιοι θα πέσουν το ξέρουμε, οπότε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη Σούπερ Λιγκ στρέφεται στη μάχη της 5ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Europa League.
thumbnail   pao paok

Δεύτερη αγωνιστική στη Σούπερ Λιγκ που όλα τα ματς διεξάγονται την ίδια ώρα, με οχτώ αναμετρήσεις να κάνουν σέντρα στις 19:00. Ξεχωρίζει η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο.

Ανάλυση

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

Τα προβλήματα παραμένουν, αλλά οι παίκτες δίνουν απαντήσεις εντός γηπέδου. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που παραμένουν και αυξάνονται, οι ποδοσφαιριστές του Μαρίνουν Ουζουνίδη πήγαν στη Νέα Σμύρνη, επικράτησαν 3 – 0 του Πανιωνίου, κάνοντας τους «κυανέρυθρους» να φαντάζουν κακή ομάδα ενώ δεν είναι και τη Δευτέρα αντί να υπάρχουν χαμόγελα, σημειώθηκε ακόμα μια αποχή από τις προπονήσεις, αφού η απληρωσιά παραμένει. Νέα αφαίρεση τριών βαθμών, η δεύτερη λόγω Βέμερ κι αν δεν εξοφλήσει μέχρι την Παρασκευή θα εφαρμοσθεί ποινή υποβιβασμού. Βαθμολογικό κίνητρο δεν υφίσταται με δεδομένες τις αφαιρέσεις βαθμών, οπότε το βάρος της φανέλας μιλά στα δύσκολα, αν και πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσει και το χρήμα στους λογαριασμούς των παικτών. Υπολογίζονται κανονικά οι δανεικοί από τον ΠΑΟΚ, Μυστακίδης και Κάτσε, μοναδικό πρόβλημα ο Κουλιμπαλί που είναι καιρό εκτός.

Ο Παναθηναϊκός παρά τα προβλήματα δίνει τη δική του μάχη στον αγωνιστικό χώρο. Θα τα καταφέρει και κόντρα στον ΠΑΟΚ; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Δεν ήταν το ίδιο καλός εκτελεστικά στην αντίπαλη εστία όπως τις προηγούμενες αναμετρήσεις, αλλά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να νικήσει και την Ξάνθη με ανατροπή (2 – 1) στην Τούμπα. Το τυχερό γκολ του Μπίσεσβαρ άνοιξε την άμυνα των φιλοξενούμενων ενώ ο Κουλούρης υπέγραψε το τρίποντο για τον «Δικέφαλο». Τα παράπονα για τις αφαιρέσεις βαθμών που του έχουν επιβληθεί παραμένουν, αλλά είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει, οπότε στρέφεται πρώτον στην εξασφάλιση της 2η θέσης και δεύτερον στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Μπορεί το πρόβλημα στα εκτός έδρας να φαίνεται ότι έχει λυθεί, όμως με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό δίνει ίσως το πιο δύσκολο τεστ, ώστε να εξακριβωθεί κατά  πόσο ισχύει αυτό. Πρόβλημα με Κάμπος και Μαλεζά που έχουν μείνει εκτός, κανονικά στην ενδεκάδα ο Πέλκας.

Ο Παναθηναϊκός αγωνιστικά είναι στην καλύτερη φάση της σεζόν, ο ΠΑΟΚ δημιουργεί και σκοράρει σε σταθερό επίπεδο. Το G/G έχει βάση και αξία. 

Κέρκυρα – ΑΕΚ

Όχι θαύμα, αλλά να γυρίσει ο ουρανός ανάποδα πρέπει για να παραμείνει η Κέρκυρα στην κατηγορία. Νέα ήττα και μάλιστα με πολύ κακή εμφάνιση για την κρισιμότητα του αγώνα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος τη διέλυσε στο νησί των «Φαιάκων» με 3 – 1. Για να μείνει στην κατηγορία πρέπει να νικήσει ΑΕΚ και Ατρόμητο και παράλληλα η Λαμία να χάσει από τον ΠΑΣ και την ΑΕΛ. Κάποια από αυτά τα αποτελέσματα μπορεί και να έρθουν, αλλά να έρθουν όλα μαζί… κομματάκι δύσκολο. Για το σημερινό ματς κόντρα στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ δεν υπολογίζει τον Μάρτιν Ρόλε, που δίνει το κάτι παραπάνω ποιοτικά.

Το ματς κόντρα στον Λεβαδειακό για την ΑΕΚ ήταν φιέστα κι αυτό έγινε. Νίκη με 2 – 0, σκορ που διαμορφώθηκε από το πρώτο ημίχρονο και στη συνέχεια διαχείριση μέχρι να περάσει η ώρα και να ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα που σήμανε και την έναρξη για τους πανηγυρισμούς. Κατά το ελληνικό έθιμο ακολούθησαν μπουζούκια και κατά την ελληνική πραγματικότητα, ακολούθησε η διατήρηση της τιμωρίας του ΠΑΟΚ, οπότε και με τη βούλα πρωταθλήτρια. Εκτός αποστολής έμειναν οι Αραούχο, Χριστοδουλόπουλος, Τσιγκίνσκι, Κονέ, Βράνιες, Χουλτ και λογικό, αφού ο Χιμένεθ θέλει και να δει πρόσωπα και παράλληλα να ξεκουράσει βασικούς εν όψει του τελικού Κυπέλλου. Επειδή, ακριβώς, είναι έτσι η κατάσταση, δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για την ενδεκάδα.

Η Κέρκυρα έχει πέσει και καλά – καλά δεν μπορεί να σκοράρει. Η ΑΕΚ ανασταλτικά είναι μια χαρά ενώ επιθετικά θα το βρει το γκολ. Πάμε με τα σκορ 0 – 1, 0 – 2, 0 – 3.

Ολυμπιακός – Παναιτωλικός

Ναι, έχασε από τον Απόλλωνα δεχόμενος γκολ στα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα. Ναι, δεν πετούσε φωτιές. Ωστόσο, η εικόνα του δεν ήταν για να χάσει, ενώ διαμαρτύρεται δικαίως για δύο τουλάχιστον παραβάσεις πέναλτι που δεν τις υπέδειξε ο διαιτητής. Βέβαια, μην γελιόμαστε, εκτός από το ότι ξεκινάει ένα παιχνίδι γνωρίζοντας ότι θα δεχθεί γκολ, δημιουργικά έχει πάψει να τρομάζει και ειδικά μακριά από την έδρα του. Ο Πέδρο Μαρτίνς πάντα είναι παρατηρητής της κατάστασης, βλέποντας από την εξέδρα και καταγράφοντας τις αδυναμίες (που δεν είναι και λίγες της ομάδας του. Χειρουργήθηκε στο χέρι ο Κούτρης και φυσικά δεν υπολογίζεται μέχρι το τέλος της σεζόν ενώ και ο Σισέ είναι εκτός. Εννοείται πάντα ότι εκτός είναι και οι Μποτία, Σεμπά, Οφόε, Ζιλέ και Πάρντο.

Δύσκολη μεν, νίκη δε. Ο Παναιτωλικός επικράτησε 1 – 0 της Λαμίας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, πήρε ακόμα ένα τρίποντο στο Αγρίνιο και ο Τραϊανός Δέλλας περισσότερο χτίζει για τη νέα σεζόν, παρά κυνηγάει κάτι φέτος. Επιθετικά είναι αρκετά συνεπής και δημιουργικός ο Παναιτωλικός λόγω και της ποιοτικής γραμμής που διαθέτει. Εκτός ο βασικός χαφ, Μάρκος Πάουλο, οι μπακ Μαρινάκης και Κλέσιο, άρα υπάρχει πρόβλημα στο δεξί άκρο της άμυνας, αν και το κενό θα το καλύψει ο Μύγας, που θεωρούνταν μεγάλο prospect.

Ο Ολυμπιακός θα σκοράρει, ο Παναιτωλικός μπορεί να σκοράρει κόντρα σε αυτή την άμυνα του Ολυμπιακού. Σε μια χαρά απόδοση το G/G.

Λεβαδειακός – Ατρόμητος

Και μόνο ότι έφτασε προς το τέλος του πρωταθλήματος και είχε βάσιμες ελπίδες για την 5η θέση, καταδεικνύει την πετυχημένη πορεία της φετινής σεζόν του Λεβαδειακού. Κόντρα στην ΑΕΚ που «κλείδωνε» πρωτάθλημα δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα, ωστόσο χρειάστηκε μια άτυχη στιγμή με το χέρι του Νιάς για να μπορέσουν οι γηπεδούχοι να ανοίξουν το σκορ και το δρόμο προς τη νίκη. Πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου δέχθηκε και δεύτερο γκολ και κάπως έτσι αποδέχθηκε τη μοίρα του. Κάπως έτσι έχει μείνει χωρίς στόχους, ωστόσο κάθε άλλο παρά αδιάφορος έχει δείξει, αφού παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή, «χτύπησε» όλα τα παιχνίδια. Εκτός οι Λεονάρντο, Γιουσούφ και Μητρόπουλος.

Το… αναμενόμενο τρίποντο κόντρα στον Πλατανιά ήρθε με σκορ 4 – 1, η 4η θέση κλειδώθηκε και ήδη έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός του Ατρόμητου για τη νέα χρονιά. Δυσκολεύτηκε μέχρι να ανοίξει το σκορ, δείχνοντας άκεφος όσο έμενε το  0 – 0, αλλά μετά όλοι ήθελαν να σκοράρουν. Τελικά, ο Ντιγκινί τους… νίκησε όλους κάνοντας χατ – τρικ, ενώ το σκορ άνοιξε ο Χαβιέ Ούμπιδες.  Ο Νταμίρ Κάναντι δήλωσε ότι θα δώσει και ευκαιρίες σε παίκτες που δεν έχουν αγωνιστεί πολύ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νίκολα Μίρκοβιτς που θα αγωνιστεί βασικός και σήμερα και την τελευταία αγωνιστική με την Κέρκυρα. Παρ’ όλα αυτά, βαθμολογικό κίνητρο υπάρχει, αφού η 3η θέση είναι ακόμα ανοιχτή αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει τον Παναιτωλικό, με την πιθανότητα ισοβαθμίας να ευνοεί τους Περιστεριώτες.

Ο Ατρόμητος δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ τον Λεβαδειακό στη Βοιωτία. Θα συμβεί όμως κι αυτό κάποια στιγμή και ενδεχομένως να γίνει φέτος, που οι Περιστεριώτες διαθέτουν καλύτερη ομάδα από τα προηγούμενα χρόνια.

Αστέρας Τρίπολης – Απόλλων Σμύρνης

Επιτέλους εκτός έδρας νίκη για τον Αστέρα Τρίπολης, που κατάφερε να επιβληθεί της Κέρκυρας (1 – 3) και να εκμεταλλευτεί την ήττα της Ξάνθης στην Τούμπα. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεσμάτων τον έφερε στην προνομιούχο 5η θέση, με την πλειοψηφία του κόσμου να συμφωνεί ότι οι Αρκάδες αξίζουν να βρεθούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν. Σε ισοβαθμία με την Ξάνθη είναι από πάνω, αφού στον συντελεστή είναι στο +12 ενώ η Ξάνθη βρίσκεται στο -1, με τα δύο μεταξύ τους ματς να έχουν λήξει ισόπαλα. Συγκριτικά με το ματς της Κέρκυρας, στην επιστροφή επιστρέφουν οι σημαντικότατοι Πασαλίδης, Ιγκλέσιας και Τόνσο, ενώ εκτός έμειναν οι Ισνάλντο και Ζααντί.

Τη μαθηματική εξασφάλιση της παραμονής του επιζητούσε ο Απόλλων Σμύρνης κόντρα στον Ολυμπιακό και τα κατάφερε με εντυπωσιακό τρόπο. Όχι μόνο δεν ηττήθηκε από τους «ερυθρόλευκους», αλλά με γκολ του Αλμπάνη από τα πρώτα δευτερόλεπτα της αναμέτρησης επικράτησε 1 – 0, διαμορφώνοντας το highlight της φετινής σεζόν, που μέχρι ένα σημείο έδειχνε καταστροφική. Η αλλαγή των δεδομένων πρέπει να πιστωθεί στον Γιώργο Παράσχο και φυσικά στη διοίκηση που παρά τα πρώτα ατυχή αποτελέσματα, στήριξη τον έμπειρο τεχνικό. Άρα, στην Τρίπολη ταξίδεψε χωρίς άγχος και έχοντας αρχίσει το σχεδιασμό της νέας σεζόν.

Καμία απολύτως αξία στον 1. Πιθανό το OVER που είναι σε πιο αξιοπρεπείς τιμές, από τη στιγμή που ο Απόλλωνας δεν χρειάζεται να κλειστεί.

Ξάνθη – ΑΕΛ

Έκανε υπερπροσπάθεια με τον ΠΑΟΚ η Ξάνθη, προηγήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά αυτό το τυχερό γκολ του Μπίσεσβαρ του στοίχισε, κυρίως ψυχολογικά. Έγινε το 1 – 1 και από μια στημένη φάση, ο Κουλούρης ολοκλήρωσε την ανατροπή. Πλέον, η 5η θέση δεν είναι στο χέρι της, αφού σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι κάτω από τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ έχει και δυσκολότερο πρόγραμμα, αφού την τελευταία αγωνιστική παίζει στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Θέλει φυσικά το 2/2 περιμένοντας κάποια γκέλα από πλευράς Αστέρα. Το καλό για την ομάδα του Ράσταβατς είναι ότι ο Γέντρισεκ ανέβασε στροφές και σκοράρει, αλλά αν είχε συμβεί αυτό λίγο νωρίτερα, ίσως η Ξάνθη να είχε στο χέρι της την 5η θέση. Καμία σοβαρή απουσία, πλην του Λισγάρα.

Μπορεί να ήταν κουρασμένη από την υπεροπροσπάθεια με την ΑΕΚ, μπορεί να μην είχε και κίνητρο, αλλά η ΑΕΛ παρουσιάστηκε πολύ σοβαρή κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τελικά έμεινε στο 0 – 0 στους «Ζωσιμάδες». Παρ’ όλα αυτά, για τη σημερινή αναμέτρηση έχουν ταξιδέψει μόλις 16 ποδοσφαιριστές, ενώ μεσοβδόμαδα ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν στην ομάδα οι Ναζλίδης (που είναι όμως στην αποστολή), Περόνε και Ρέντζας. Εκτός Μπόζοβιτς, Ζίζιτς, Μόρας, Γουάλας, Χούμπτσεφ, Φατιόν, Μασούρας και Μιλοσάβλιεβιτς.

Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πλην του 1, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα. Λογικά θα επιβεβαιωθεί από το ημίχρονο.

Λαμία – ΠΑΣ Γιάννινα

Έπαιξε για το 0 – 0 στο Αγρίνιο η Λαμία, αλλά τελικά ένα πέναλτι προς το τέλος του αγώνα διαμόρφωσε το 1 – 0 υπέρ του Παναιτωλικού. Παρ’ όλα αυτά δεν αγχώνεται, αφού για να πέσει πρέπει να συμβούν όλα τα απίστευτα μαζεμένα. Ακόμα και να μην πάρει έναν βαθμό σήμερα, αν χάσει η Κέρκυρα από την ΑΕΚ, τότε θα πανηγυρίσει την παραμονή της. Το… απίστευτο είναι ότι η Λαμία κερδίζει την παραμονή της ενώ δεν έχει σκοράρει εδώ και 320 αγωνιστικά λεπτά. Ήταν γνωστό από την αρχή της σεζόν ότι το γκολ θα είναι ένα ζήτημα. Ωστόσο, από τη στιγμή που πήρε τις νίκες και τους βαθμούς που ήθελε, λίγο ενδιαφέρονται στη Λαμία.

Τα γνωστά στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν δεν την βάλει μέσα ο Κόντε, η ομάδα μένει στο μηδέν. Το ίδιο συνέβη και στο εντός με την ΑΕΛ. Στα τελευταία έξι ματς έχει μοιρασμένες ισοπαλίες, ήττες και παράλληλα έχει βρει μόλις ένα γκολ, αυτό το απίστευτο τακουνάκι του Σκόνδρα από κόρνερ. Κανένα βαθμολογικό κίνητρο, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Πετράκης να δοκιμάζει παίκτες εν όψει της νέας σεζόν, που θα τον βρει εκ νέου στον πάγκο της ομάδας της Ηπείρου. Στα αγωνιστικά, εκτός με πρόβλημα τραυματισμού έμεινε ο Γιάκος.

Under και μόνο under, καθώς βρίσκεται σε ψιλοαποδεκτές αποδόσεις. Πιο ρισκαδόρικο και το under 1,5.

Πλατανιάς – Πανιώνιος

Δεν μπορεί να γίνει άλλη κριτική για τον Πλατανιά. Κατεβαίνει στα τελευταία ματς απλά για να κατέβει χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι μπορεί να χτυπήσει τα παιχνίδια. Νέα ήττα, αυτή τη φορά από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι με 4 – 1, σε ματς που δεν σηκώνει κριτική. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την επόμενη μέρα της ομάδας, παρά για το σημερινό ματς με τον Πανιώνιο που θα κατέβει απλά επειδή πρέπει. Μόλις 17 παίκτες διαθέσιμοι, οι 3 τερματοφύλακες…

Είχε κάποιες ελπίδες για την 5η θέση ο Πανιώνιος, αλλά η εικόνα που παρουσίασε με τον Παναθηναϊκό ήταν αποκαρδιωτική. Δεν μπορούσε έτσι να διεκδικήσει το παραμικρό. Φυσιολογική ήττα με βαρύ σκορ (0 – 3) και τώρα ψάχνει μια αντίδραση, αφού μετρά 9 παιχνίδια χωρίς να νικήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στην έξοδο βρίσκεται ο προπονητής, Μιχάλης Γρηγορίου. Σταθερά όπως συνέβη στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, έχει πολλές απουσίες, καθώς εκτός είναι οι Σιώπης, Λάμπρου, Σαββίδης.

Περίμενα τα ματς του Πλατανιά να μην προσφέρονται καν, αλλά από τη στιγμή που όχι μόνο υπάρχουν αλλά πιθανή νίκη του αντιπάλου φτάνει στο 1,65 – 1,70, λέμε 2.

Σε ενδιαφέρει