Προκριματικά Μουντιάλ 2018: Το πανόραμα των ομίλων

Λίγο έμεινε ακόμα για την έναρξη των προκριματικών του Μουντιάλ της Ρωσίας.
fifa  world cup preliminary draw

Tην πικρία από την καταστροφική πορεία στα Προκριματικά του Euro 2016 θα θελήσει να διαγράψει η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, κάνοντας μια νέα αρχή στα Προκριματικά του Μουντιάλ 2018, τα οποία ξεκινούν αυτήν την Κυριακή (4/9).

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τον Μίκαελ Σκίμπε, πλέον, στον πάγκο ρίχνεται στη μάχη για την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας από τον όγδοο προκριματικό όμιλο. Αντίπαλοι της εθνικής μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι το Βέλγιο, η Βοσνία, η Κύπρος, η Εσθονία και το Γιβραλτάρ. Αν κρίνουμε, πάντως, από την εμφάνιση των διεθνών μας στο φιλικό-πρόβα τζεναράλε με την Ολλανδία (νίκη με 2-1), τα πράγματα δείχνουν αρκετά καλύτερα και ευελπιστούμε στην επιστροφή της Εθνικής μας σε ένα μεγάλο τουρνουά, ύστερα από τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014.

Σύστημα διεξαγωγής

Οι 54 εθνικές ομάδες της ευρωπαϊκής ζώνης έχουν χωριστεί σε εννιά ομίλους των έξι ομάδων. Όλοι θα αγωνιστούν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας και μετά το πέρας των δέκα αγωνιστικών ο πρώτος προκρίνεται απευθείας στα τελικά της διοργάνωσης, ενώ οι οχτώ καλύτεροι δεύτεροι θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες μπαράζ. Αν δύο (ή περισσότερες) ομάδες ισοβαθμήσουν, ισχύουν τα ακόλουθα κριτήρια: 1. Διαφορά τερμάτων (γκολ) 2. Καλύτερη επίθεση 3. Μεταξύ τους αγώνες.

Οι Όμιλοι

Α’ Όμιλος

Το μεγάλο φαβορί του πρώτου ομίλου δεν είναι άλλο από τη Γαλλία, η οποία πληρώνει με μόλις 1.70 για να κατακτήσει την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από εκεί και πέρα θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση η Ολλανδία μαζί με τη Σουηδία. Οι “οράνιε” δεν ξέρω αν θα συνεχίσουν την καθοδική πορεία που είχαν από τα προκριματικά του περασμένου Euro, οπότε θεωρώ ευκαιρία οι Σουηδοί να τερματίσουν δεύτεροι. Τον όμιλο συμπληρώνουν η Βουλγαρία, η Λευκορωσία και το μαχητικό, τα τελευταία χρόια, Λουξεμβούργο.

Β’ Όμιλος

Στον δεύτερο όμιλο των προκριματικών δεσπόζει το όνομα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Πορτογαλίας. Η ομάδα του Σάντος θα κατέβει και σε αυτό το τουρνουά με τη γνωστή τακτική και το ενδεχόμενο να τερματίσει στην κορυφή πληρώνει σε απόδοση 1.60. Για μένα δεν αποτελεί ευκαιρία, αλλά ούτε και το 2.40 της Ελβετίας, η οποία θεωρητικά θα κονταροχτυπηθεί με την Ουγγαρία για την δεύτερη θέση. Από κοντά, βρίσκεται και η ομάδα-έκπληξη των προκριματικών του Εuro, Nησιά Φερόε, η οποία πέτυχε δύο νίκες επί της εθνικής μας. Την εξάδα ολοκληρώνουν η Λετονία και η αδύναμη Ανδόρα.

Γ’ Όμιλος

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς η Γερμανία αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί η απόδοση των “πάντσερ” για την επιβεβαίωση αυτού του ενδεχόμενου. Άντε, ας την πούμε. 1.16. Πάντως, προβλέπεται μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση, αφού Τσεχία, Νορβηγία και Β. Ιρλανδία θεωρώ ότι πάνω κάτω πλέον βρίσκονται στα ίδια επίπεδα ή τουλάχιστον δεν υπάρχει το… χάσμα του παρελθόντος. Αζερμπαϊτζάν και Σαν Μαρίνο ολοκληρώνουν τον όμιλο.

Δ’ Όμιλος

“Κακός χαμός” στον τέταρτο όμιλο των προκριματικών. Εδώ, υπάρχουν τέσσερις ομάδες, οι οποίες μπορούν με αξιώσεις να διεκδικήσουν την πρώτη θέση. Πρόκειται για τις Ουαλία (2.90), Σερβια (3.25), Αυστρία (3.50) και Ιρλανδία (6.50). Από αυτές, πάντως, αυτή που μου γεμίζει το μάτι είναι η Ιρλανδία, η οποία έδειξε και στο πρόσφατο Euro ότι μπορεί να υπολογίζεται ως μία ανερχόμενη δύναμη. Μολδαβία και Γεωργία συμπληρώνουν το αμφίρροπο αυτό γκρουπ.

Ε’ Όμιλος

Στον πέμπτο όμιλο θα παλέψουν για την απευθείας πρόκριση, κυρίως, η Πολωνία και η Δανία. Οι Πολωνοί δίνονται το φαβορί με 2.40 και οι Δανοί ακολουθούν με 3.25. Πάντως, δεν ξεγράφονται οι Ρουμάνοι, οι οποίοι λογικά θα παλέψουν κυρίως για τα μπαράζ. Μαυροβούνιο, Αρμενία και Καζακστάν θα παλέψουν να αποφύγουν την τελευταία θέση.

ΣΤ’ Όμιλος

Στον έκτο όμιλο υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση και αυτή δεν είναι άλλη από την Αγγλία (1.35), όπως σε κάθε προκριματική φάση που μετέχει. Η απογοήτευση έρχεται μετά, πάντως. Για τη δεύτερη θέση θα παλέψουν η Σλοβακία με τη Σκωτία, ενώ ακολουθεί λίγο πιο πίσω η Σλοβενία. Λιθουανία και Μάλτα απλώς ολοκληρώνουν τον όμιλο.

Ζ’ Όμιλος

Μεγάλη μάχη αναμένεται στον έβδομο όμιλο μεταξύ δύο παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Ισπανία θεωρείται το φαβορί με μόλις 1.50 απόδοση και ακολουθεί η Ιταλία με 2.60. Εδώ θα προτιμούσα να ποντάρω στην “σκουάντρα ατζούρα” για απευθείας πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, καθώς τα τελευταία χρόνια η Ισπανία δεν πείθει με την απόδοσή της. Μίλια μακριά απέχουν οι υπόλοιποι του ομίλου: Ισραήλ, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Λιχτενστάιν.

Η’ Όμιλος

Και φτάσαμε στον όμιλο της Εθνικής μας. Εδώ φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης δίνεται, και όχι άδικα, το Βέλγιο με απόδοση μόλις 1.30. Πολύ χαμηλή για κάποιον που θέλει να επενδύσει τα χρήματά του στους αψυχολόγητους “κόκκινους διαβόλους”. Με 4.25 ακολουθεί η Βοσνία και η Ελλάδα είναι τρίτο φαβορί με 10.00. Η απόδοσή μας μου φαίνεται… λουκούμι και θα την πάρω από τώρα. Η Κύπρος, επίσης, βρίσκεται στον όμιλό μας και αναμένεται, κυρίως, εντός έδρας να δυσκολέψει κάθε αντίπαλό της. Εσθονία και Γιβραλτάρ απλά θα παλέψουν για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Θ’ Όμιλος

Και κλείνουμε με τον ένατο και τελευταίο όμιλο που με μια γρήγορη ματιά στους μονομάχους καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε άγρια μάχη για την πρώτη θέση που οδηγεί απευθείας στα γήπεδα της Ρωσίας, αλλά και τη θέση των μπαράζ. Ισχνό φαβορί δίνεται με 2.20 η Κροατία, με την Ουκρανία να την ακολουθεί με 3.75. Πολύ χαλαρά μπορεί να χωθεί σφήνα αναμεσά τους η Τουρκία, η οποία μπορεί να μην πέτυχε στο πρόσφατο Euro της Γαλλίας, όμως από τα μέσα των προκριματικών δείχνει αξιοσημείωτη βελτίωση, ενώ ποιος μπορεί να ξεγράψει τους φανταστικούς Ισλανδούς που θέλουν να αποδείξουν ότι η πορεία τους τα δύο τελευταία χρόνια μόνο… φωτοβολίδα δεν ήταν. Τέλος, το Κόσοβο στην πρώτη του συμμετοχή σε προκριματικά μεγάλης διοργάνωσης μπορεί να διαθέτει ποιοτικό ρόστερ, όμως δεν έχει τη διεθνή εμπειρία για να φτάσει ψηλά.

Σε ενδιαφέρει