Γ. Σ. Γουόριορς – Πόρτλαντ Μπλ.

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του πρώτου τελικού της Δύσης στο ΝΒΑ.

Οι Γουόριορς από το Γκόλντεν Στέιτ είναι και φέτος το φαβορί για τον τίτλο. Στην κανονική διάρκεια τερμάτισαν στην πρώτη θέση της Δυτικής Περιφέρειας, με ρεκόρ 57-25. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, οι “πολεμιστές” απέκλεισαν με συνολικό σκορ 4-2 τους Λ.Α. Κλίπερς, ενώ δυσκολεύτηκαν πολύ περισσότερο στον ημιτελικό της Δυτικής Περιφέρειας, για να πετάξουν έξω τους Χιούστον Ρόκετς, επίσης με σκορ 4-2.

Φυσικά, το ρόστερ είναι ένα από τα πιο πλήρη στον κόσμο, αλλά μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι τρεις. Φυσικά, ο Κέβιν Ντουράντ, που έχει βάλει πλώρη για να βγει MVP και του φετινού πρωταθλήματος, ο Στεφ Κάρι και ο Κλέι Τόμπσον. Οι δύο τελευταίοι είναι ίσως οι καλύτεροι σουτέρ στο NBA και οι άμυνες συνήθως δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν. Ο Ντουράντ έχει 34,2 πόντους κατά μ.ο. στα πλέι οφ, ενώ ο Στεφ Κάρι προσθέτει άλλους 24,3. Ο Τόμπσον έχει 18,3 πόντους μ.ο., σκοράροντας πολύ από το τρίποντο. Πάρα πολύ σημαντικός παίκτης για το Γκόλντεν Στέιτ είναι ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο οποίος πετυχαίνει περίπου 12,5 πόντους κατά μ.ο., ενώ είναι team leader στα ριμπάουντ, τις ασίστ και τα μπλοκ (μαζεύει 9 ριμπάουντ, μοιράζει 8 ασίστ και κάνει 1,3 μπλοκ κατά μ.ο.). 

Για σήμερα, πολύ σημαντική είναι η απουσία του KD. Ο Ντουράντ αποτελεί το βαρόμετρο της ομάδας και θα πρέπει οι Γουόριορς να βρουν λύσεις για να τον αντικαταστήσουν. Είναι πολύ πιθανό να μην χάσει μόνο το πρώτο παιχνίδι της σειράς, αλλά προς το παρόν, η ενημέρωση που έχουμε είναι οτι δεν θα παίξει σήμερα και ίσως επιστρέψει από το δεύτερο παιχνίδι και μετά.

Το Πόρτλαντ τερμάτισε στην τρίτη θέση της κανονικής περιόδου, στη Δυτική Περιφέρεια. Πραγματικά πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα, που πάντως λίγοι περίμεναν πως θα φτάσει μέχρι και τον τελικό της Δύσης. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ “καθάρισαν” σαν αυγό την Οκλαχόμα, παίρνοντας την πρόκριση με σκορ 4-1. Στη συνέχεια και μετά από μια δραματική σειρά, οι Μπλέιζερς απέκλεισαν πολύ δύσκολα το Ντένβερ.

Σούπερ αστέρι της ομάδας, αλλά και του NBA γενικότερα είναι ο Ντάμιαν Λίλαρντ. Ο συγκεκριμένος πετυχαίνει περίπου 28,5 πόντους κατά μ.ο., ενώ είναι πρώτος και στις κατηγορίες των ασίστ (6 μ.ο.) και των κλεψιμάτων (2 μ.ο.). Πολύ ανεβασμένος στα πλέι οφ είναι και ο Σι Τζέι Μακόλουμ, που έχει 25,6 πόντους κατά μ.ο., ενώ ο Καντέρ έχει double double μ.ο., με 12,5 πόντους και σχεδόν 11 ριμπάουντ σε κάθε ματς.

Αμφίβολη για σήμερα είναι η συμμετοχή του Ρόντνι Χουντ, ενός πολύ σημαντικού παίκτη για τους Μπλέιζερς. Πάντως, οι πιθανότητες συμμετοχής είναι υπέρ του.

Σε ενδιαφέρει