ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

Ο μεγάλος τελικός του κυπέλλου Ελλάδας διεξάγεται σήμερα στο ΟΑΚΑ!
aek paok

Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα με χαρακτηριστική άνεση, παρότι ο Ολυμπιακός τον ακολούθησε ως το τέλος. Σε κανένα σημείο δεν φοβήθηκε τους αντιπάλους του και είναι χαρακτηριστικό πως τελείωσε τη σεζόν, αήττητος, σε ελληνικούς αγώνες. Τώρα, θέλει να κάνει το ντάμπλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του και να αποδείξει πως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ελληνική ομάδα που να μπορεί να τον αντιμετωπίσει.

Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ που θα δούμε στον τελικό, δεν έχει και πολλές ομοιότητες με αυτόν που θαυμάσαμε όλη τη χρονιά, τουλάχιστον από τη μέση και προς την επίθεση. Η φυγή του Πρίγιοβιτς το Γενάρη, αλλά κυρίως οι τραυματισμοί των Μαουρίτσιο και Βιερίνια, τον έχουν αποδυναμώσει σε θέσεις κλειδιά. Ιδιαίτερα η απώλεια του αρχηγού του, έχει στοιχίσει, περισσότερο στον τομέα της ψυχολογίας.

Πέρσι λέγαμε πως η ΑΕΚ έχασε εύκολα τον τελικό, γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν πιο “διψασμένος” και αποφασισμένος να κερδίσει. Φέτος, ο ΠΑΟΚ έχει πάρει το πρωτάθλημα, έχει κάνει μια φιέστα που θα την θυμάται για χρόνια η Θεσσαλονίκη και δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εύκολο, οι παίκτες να πειθαρχήσουν και να επανέλθουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Πάντως, το γεγονός πως φέτος ο τελικός διεξάγεται αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, ευνοεί τον ΠΑΟΚ, αφού αν γινόταν 15 μέρες μετά, οι παίκτες θα ήταν σίγουρα περισσότερο αποδιοργανωμένοι.

Οι Μαουρίτσιο και Βιερίνια είναι οι σημαντικότερες απουσίες του “δικεφάλου” του Βορρά, ενώ εδώ και πάρα πολύ καιρό λείπει και ο Βέρνμπλουμ. Ο Λουτσέσκου, θα βάλει τον Γιαννούλη στη θέση του Πορτογάλου, ενώ οι Μάτος, Βαρέλα και Κρέσπο είναι αμετακίνητοι στην άμυνα. Στο κέντρο, πλεονέκτημα έχουν οι Κάνιας και Ολιβέιρα, με τον Ισπανό σε ρόλο εξαριού. Ο Πέλκας είναι το φαβορί για τη θέση πίσω από τον επιθετικό, ενώ δίπλα του, στα άκρα της επίθεσης, θα είναι οι Μπίσεσβαρ και Ζαμπά. Μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Ακπόμ, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει από τότε που έφυγε ο Πρίγιοβιτς.

Η ΑΕΚ δεν έχει να θυμάται τίποτα από τη χρονιά που πέρασε, εκτός φυσικά από τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League. Και όταν μια ομάδα φτιάχνει το γήπεδό της, τα έσοδα από την Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμα. Δεν κέρδισε ούτε ένα ντέρμπι, ενώ για να φτάσει στον τελικό του κυπέλλου, δεν απέκλεισε και καμιά ομαδάρα. Οι Ατρόμητος και Λαμία βρέθηκαν στο δρόμο της στα νοκ άουτ και όπως αναμενόταν, προκρίθηκε άνετα. Η κατάκτηση του κυπέλλου μπορεί να μετριάσει την αποτυχία.

Ο Μανόλο Χιμένεθ αντικατέστησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη, με σκοπό η ΑΕΚ να πάρει το κύπελλο και να φτιάξει την ομάδα της επόμενης σεζόν. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση του Δημήτρη Μελισσανίδη, αν η ΑΕΚ χάσει από τον ΠΑΟΚ στον τελικό και μάλιστα με κάνα βαρύ σκορ. Τότε, δεν αποκλείεται καθόλου, να “πληρώσει το μάρμαρο” ο Χιμένεθ.

Φυσικά, η ΑΕΚ έχει ένα πλεονέκτημα στον τελικό και αυτό δεν είναι άλλο από την έδρα. Το ΟΑΚΑ δεν είναι η φυσική της έδρα, αλλά τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται εκεί. Βέβαια και πέρσι στο ΟΑΚΑ έγινε ο τελικός, με τον ΠΑΟΚ να θριαμβεύει. Ο Μπακασέτας δήλωσε οτι η ΑΕΚ δεν μπορεί να αντέξει μια τρίτη συνεχόμενη ήττα σε τελικό κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ, δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί.

Η επιστροφή του Τσιγκρίνσκι είναι πάρα πολύ σημαντική για την “ένωση”, καθώς ο Ουκρανός είναι πολύ έμπειρος σε μεγάλα παιχνίδια και αν είναι έτοιμος αγωνιστικά, μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Ο Χιμένεθ αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να ξεκινήσει με 4-4-2 ή με 3-5-2. Στην πρώτη περίπτωση, το δίδυμο στην άμυνα θα είναι οι Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, με τους Μπακάκη και Χουλτ στην άμυνα. Οι Κρίστιτσιτς και Σιμόες θα ναι στα χαφ, οι Μάνταλος και Μπακασέτας στα άκρα της επίθεσης, ώστε να μπορούν να συγκλίνουν και οι Λιβάγια, Πόνσε επιθετικό δίδυμο, με τον Κροάτη να παίζει λίγο πιο πίσω.

Αν τελικά παίξει με 3-5-2, στην άμυνα θα είναι οι Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης και Οικονόμου, με τους Γκάλο και Χουλτ σε θέση μπακ χαφ. Τρεις από τους Κρίστιτσιτς, Μάνταλο, Μπακασέτα και Σιμόες θα ναι στο κέντρο, ενώ οι Λιβάγια και Πόνσε θα είναι και πάλι μπροστά.

Δεν υπάρχουν σημαντικές απουσίες για τους “κιτρινόμαυρους”.

Σε ενδιαφέρει