Τότεναμ – Άγιαξ

Ο πρώτος ημιτελικός του Champions League ανάμεσα σε δύο αουτσάιντερ της διοργάνωσης.

Η Τότεναμ έκανε τη μεγάλη έκπληξη στα προημιτελικά και μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο Μάντσεστερ, απέκλεισε τη Σίτι, η οποία ήταν το σούπερ φαβορί για να πάρει το φετινό Champions League. Κανείς δεν θα ξεχάσει το τι έγινε στις καθυστερήσεις του ματς, όταν η Σίτι πέτυχε γκολ, ο Ποτσετίνο κόντεψε να βάλει τα κλάμματα και ο Γκουαρντιόλα πανηγύρισε όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Όμως, το γκολ του Στέρλινγκ ακυρώθηκε από το VAR και ο Αργεντινός τεχνικός ξέσπασε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Για να φτάσει ως εδώ, πριν αποκλείσει τη Σίτι, η Τότεναμ πέταξε έξω την Ντόρτμουντ στη φάση των 16 (με δύο νίκες), ενώ στους ομίλους, ήταν δεύτερη πίσω από την Μπαρτσελόνα και προκρίθηκε δύσκολα, σε ισοβαθμία με την Ίντερ. Η έδρα της είναι “κάστρο”, ενώ ιδιαίτερα μέσα στο καινούριο της γήπεδο, αποκτά τεράστια δυναμική.

Ο Ποτσετίνο θα ήθελε πάρα πολύ να έχει τελειώσει με το πρωτάθλημα, αλλά δυστυχώς η εντός έδρας ήττα από τη Γουέστ Χαμ, την έβαλε σε μπελάδες για την πρώτη τετράδα. Φυσικά, παράλληλα δεν κέρδισαν οι μεγάλες της αντίπαλοι, Τσέλσι, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ, οπότε παρέμεινε τρίτη και είναι το ακλόνητο φαβορί για να πάρει την έξοδο στο επόμενο Champions League. Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, η Τότεναμ θα αντιμετωπίσει την Μπόρνμουθ εκτός και την Έβερτον εντός.

Η απουσία του Χάρι Κέιν έχει αρχίσει να φαίνεται. Η Τότεναμ έχει τρεις ήττες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της, έχοντας σκοράρει μόλις ένα γκολ, αυτό του Έρικσεν κόντρα στη Μπράιτον. Ο Κέιν θα είναι εκτός, τουλάχιστον για ένα μήνα, οπότε αν θα επιστρέψει, αυτό θα γινει μόνο στον τελικό. Σήμερα, είναι τιμωρημένος και ο Σον, οπότε υπάρχει ένα ξεκάθαρο επιθετικό πρόβλημα. Οι Σισοκό και Οριέ είναι νοκ άουτ, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Γουίνκς και Λαμέλα. Η ενδεκάδα των “σπιρουνιών” θα είναι εξαιρετική, με τους Γιορέντε και Λούκας Μόουρα μπροστά, σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση του ματς.

Ο Άγιαξ κάνει το ένα θαύμα μετά το άλλο. Στον όμιλο, τερμάτισε δεύτερος πίσω από τη Μπάγερν, αλλά από τις εμφανίσεις του, ήδη φάνηκε πως μπορεί να πετύχει πολλά φέτος. Στους 16, αντίπαλος ήταν η τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης. Έχασε μέσα στην έδρα του με 2-1, αλλά παίζοντας καταπληκτικά στη Μαδρίτη, επικράτησε με 4-1 και θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα τέρματα. Στους οκτώ, αντιμετώπισε τη Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο. Το πρώτο ματς ήρθε ισόπαλο 1-1 στην Ολλανδία, αλλά με ακόμη μία τρομερή εμφάνιση, κέρδισε 2-1 στο Τορίνο και προκρίθηκε. Μάλιστα, στον αγώνα της Ιταλίας, είχε βρεθεί πίσω στο σκορ. 

Στο πρωτάθλημα Ολλανδίας, δίνει φοβερή μάχη με την PSV, για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτή τη στιγμή, οι δυο ομάδες έχουν από 80 πόντους, με δύο αγωνιστικές να απομένουν για τη λήξη της κανονικής περιόδου. Ακολουθούν τα ματς με Ουτρέχτη εντός και Ντε Γκράαφσαπ εκτός και αν ο “αίαντας” τα κερδίσει, θα πάρει το πρωτάθλημα, καθώς ευνοείται σε ισοβαθμία με την PSV. 

Κάθε 20 χρόνια περίπου, ο Άγιαξ βγάζει με σπουδαία ομάδα. Το 1970 ήταν η παρέα του Κρόιφ, το 1995, τα πιτσιρίκια του Φαν Γκάαλ και σήμερα ο Ζίγιεκ, ο Τάντιτς, ο Ταλιαφίκο, ο Ντε Γιονγκ, ο Ντε Λιχτ και τα άλλα παιδιά. Η ολλανδική ομάδα έχει να αντιμετωπίσει δύο αρνητικές παραδόσεις. Η πρώτη είναι πως έχει κερδίσει μόνο δύο από τους τελευταίους οκτώ ημιτελικούς που έχει δώσει στο κύπελλο πρωταθλητριών. Η δεύτερη είναι πως έχει αποκλειστεί στα τελευταία τέσσερα διπλά παιχνίδια που έχει δώσει κόντρα σε αγγλική ομάδα.

Η συμμετοχή των Ταλιαφίκο και Έιτινγκ είναι αμφίβολη για σήμερα, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα είναι παρόντες. Ο Ταλιαφίκο είναι εξαιρετικός φέτος και μαζί με τον Μαζράουι, κάνουν τα άκρα του Άγιαξ, εξαιρετικά επικίνδυνα για τις αντίπαλες επιθέσεις. Ο Τάντιτς θα είναι ξανά “ψευτοεννιάρι”, με τους Ζίγιεκ, Φαν Ντε Μπέικ και Νέρες πίσω του.

Σε ενδιαφέρει