Η λογική του παραλόγου

Η λογική του παραλόγου

Η υπόθεση του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα μπορεί να ερμηνευθεί χρησιμοποιώντας για οδηγό τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών! Παράλογο; Όχι, γιατί στη χώρα μας αυτό είναι το λογικό. Η λογική του παραλόγου.

Αφορμή για όλα αυτά συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων Ευγένιου Γιαννακόπουλου στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Για να δικαιολογήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει το μονοπώλιο του online στοιχήματος στον ΟΠΑΠ, ερμηνεύει κατά το δοκούν κανονισμούς και θεσμικές διατάξεις. Σε κοινοτικό επίπεδο παρακαλώ. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα:

Ερ: Μπορεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια να ικανοποιήσει τη βασική προϋπόθεση δημιουργίας του, όπως είναι η προστασία του κοινού, ή αυτό συνιστά ουτοπία, δεδομένου ότι βασική επιδίωξη του ιδιώτη είναι το κέρδος;

Η απάντηση είναι μοναδική. Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ αναφέρει:

Η επιλογή παραχώρησης αποκλειστικών δικαιωμάτων συνιστά απόκλιση από τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε και, κυρίως, από τις αρχές της ελευθερίας εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Η απόκλιση αυτή για να γίνει αποδεκτή, πρέπει να συντρέχει μια σειρά προϋποθέσεις. Μία είναι η ύπαρξη εκτενούς παράνομης διεξαγωγής τυχερών παιγνίων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης του κ. Γιαννακόπουλου, δίνουμε το μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ, που αν και είναι ιδιώτης πια θα τηρήσει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις της Ε.Ε. Εμείς, το κράτος δηλαδή, θα ασκούμε έλεγχο. Φυσικά, για τον παράνομο στοιχηματισμό δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι. Και γιατί να μην πάει σε κάποια άλλη εταιρία το μονοπώλιο; Και γιατί δόθηκε προσωρινή άδεια σε ορισμένες; Όπως στις εκλογές προβάλλουμε το αποτέλεσμα τους απομονώνοντας μέρος του αριθμητικού συνόλου για να κάνουμε επικοινωνιακό παιχνίδι, έτσι και εδώ ακολουθούμε τη νομολογία και τις διατάξεις της Ε.Ε σύμφωνα με τα συμφέροντα μας. Παράλογο; Δεν απαντάει, άρα λογικό.

Σε ενδιαφέρει