Είναι και οι δύο νικητές

serbia france

Με εντυπωσιακές εμφανίσεις στα προημιτελικά, οι Σερβία και Γαλλία προκρίθηκαν στον σημερινό ημιτελικό του Μουντομπάσκετ. Οι Γιουγκοσλάβοι “διέλυσαν” την, κατά τη γνώμη μου, τρίτη καλύτερη ομάδα του τουρνουά, Βραζιλία και έδειξαν πως η νίκη επί της Ελλάδας στους 16 δεν ήταν απλά θέμα “καλής ημέρας”, αλλά καλής προετοιμασίας και γενικά εξαιρετικού διαβάσματος του αντιπάλου. Κόντρα στη “σελεσάο” δεν υπήρχε παίκτης που να υστέρησε σε απόδοση, ενώ είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ομάδα προπονητή. Εκτός από κάνα δυο παραφωνίες του Τεόντοσιτς (ο οποίος δεν… μαζεύεται), όλοι κάνουν ότι λέει ο Τζόρτζεβιτς. Ο Ραντούλιτσα είναι ο MVP της ομάδας ως τώρα, με περίπου 14 πόντους και 5 ριμπάουντ μ.ο., ενώ ο Τεόντοσιτς κάνει ένα πολύ καλό τουρνουά και σκοράρει περίπου 13 πόντους σε κάθε ματς. Από κει και πέρα, έχω ξαναγράψει, πως βαρόμετρο αυτής της ομάδας είναι ο Μπιέλιτσα, ένα τεσσάρι το οποίο θα ήταν διακαής πόθος κάθε προπονητή στον κόσμο. Οι Μπογκντάνοβιτς και Κάλινιτς είναι η εξαιρετική νουβέλ βάγκ της Σερβίας, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους πολύπειρους Κρίστιτς, Στίματς και Κάτιτς, οι οποίοι παίζουν λίγο, αλλά βοηθούν πολύ. Το καλό με τους Σέρβους είναι πως μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλους τους ρυθμούς μέσα στο παιχνίδι, αφού είναι το ίδιο καλοί στο πέντε εναντίον πέντε, όσο και στο τρανζίσιον.

Η Γαλλία πέτυχε αυτό που πολλοί (κι εγώ μέσα σ’ αυτούς) θεωρούσαν ακατόρθωτο. Κέρδισε την υπερομάδα που λέγεται Ισπανία και τώρα αυτόματα έγινε φαβορί για μετάλλιο. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να κάνει η συγκεκριμένη ομάδα, αν είχε τους Πάρκερ και Ντε Κολό, Αζινσά, Τουριάφ κ.α. Βέβαια, αν ο Ερτέλ παίζει όπως έπαιξε με τους Ισπανούς, δεν χρειάζεται κανέναν άλλον. Ο Ντιό ήταν επίσης πολύ καλός, οι Ντιαό και Μπατούμ φοβεροί, ενώ αυτός που ξεπέρασε τις προσδοκίες αμυντικά, ήταν ο Γκομπέρ, ο οποίος πέρασε… χειροπέδες στους Γκασόλ και στον Ιμπάκα. Ο Λοβέρν είναι δίκαια το βασικό πεντάρι της ομάδας, αφού είναι ένας από τους πιο βελτιωμένους ευρωπαίους παίκτες σε σχέση με πέρσι και οι Φουρνιέ, Ζελαμπάλ, δίνουν πολύτιμες λύσεις σε κρίσιμα σημεία. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτήν την ομάδα, κανείς παίκτης δεν έχει διψήφιο μ.ο. πόντων στο τουρνουά. Οι Μπατούμ και Λοβέρν είναι οι πρώτοι σκόρερ με περίπου 10 πόντους, ενώ πέντε παίκτες έχουν λίγο περισσότερους ή λίγο λιγότερους από 7 πόντους μ.ο.

Οι Σέρβοι έκαναν δύο τέλεια παιχνίδια στα νοκ άουτ και η Γαλλία προέρχεται από ΤΟ τέλειο ματς κόντρα στην Ισπανία. Πολύ σημαντικό το γεγονός πως οι Σέρβοι είχαν μια μέρα παραπάνω ξεκούραση, αφού οι Γάλλοι έχουν “φάει ξύλο” από τους Ισπανούς και σίγουρα θα είναι πιο ταλαιπωρημένοι. Θεωρώ πως είναι 50-50 και αφού μου δίνουν τους Σέρβους αουτσάιντερ, θα τους τιμήσω. Θυμίζω πως στο μεταξύ τους ματς στον πρώτο γύρο, οι Γάλλοι είχαν κερδίσει με ένα πόντο διαφορά.

Σε ενδιαφέρει