Εξωγήινοι οι Ισπανοί

espana

Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, η Γαλλία και η Ισπανία, κοντράρονται στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό του Μουντομπάσκετ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έφτασε σχετικά άνετα ως εδώ, παρότι οι απουσίες των Πάρκερ και Ντε Κολό, εξασθενίζουν σημαντικά την περιφέρειά της. Η έλλειψη του  Πάρκερ ειδικά, είναι πάρα πολύ εμφανής, καθώς αυτή η ομάδα είχε συνηθίσει να στηρίζεται πάντα στον ηγέτη της. Όμως, η γενικά καλή παρουσία των Ερτέλ και Ντιό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη κορυφαίων παικτών, όπως οι Ντιαό και Μπατούμ, έστειλαν τη Γαλλία στους οκτώ. Για να περάσει από δω θα πρέπει να κάνει υπέρβαση. Κι αυτό φάνηκε στον πρώτο γύρο, όταν ξαναβρήκε μπροστά της την Ισπανία και έγινε βορά στις ορέξεις των αδερφών Γκασόλ. Στην προηγούμενη φάση, η Κροατία την δυσκόλεψε αρκετά, αλλά και πάλι βρήκε τις λύσεις και με κορυφαίο τον Μπατούμ, προκρίθηκε. Οι Μπατούμ και Λοβέρν είναι οι δύο που έχουν διψήφιο μ.ο. αριθμό πόντων στην διοργάνωση (10 και 10,3 αντίστοιχα), ενώ υπάρχει πολυφωνία στην επίθεση, με τους Ερτέλ και Ντιό να έχουν κάτι περισσότερο από 8 πόντους μ.ο. και τους Ντιαό, Ζελαμπάλ και Φουρνιέ να έχουν γύρω στους 7. Οι Λοβέρν, Γκομπέρ, Ντιαό έχουν πάρα πολύ δουλειά κόντρα στους ψηλούς της Ισπανίας σήμερα.

Για την “φούρια ρόχα” έχω να πω πάρα πολλά, αλλά θα προσπαθήσω να τα συμπυκνώσω σε μια λέξη: Ο-ΜΑ-ΔΑ-ΡΑ. Τεράστια ομάδα, με παίκτες βγαλμένους από το ευρωπαϊκό hall of fame, ίσως το καλύτερο σύνολο παικτών που έχει δει ποτέ ευρωπαϊκός σύλλογος μπάσκετ. Οι Γκασόλ κάνουν πάρτι κάτω από τα καλάθια και όταν κουράζονται, έρχονται από πίσω οι Ιμπάκα και Ρέγιες για να το συνεχίσουν. Όσο για τα γκαρντ, από που να ξεκινήσεις κανείς. Από τον αειθαλή Ναβάρο, στον πυραυλοκίνητο Σέρχιο Γιουλ, από τον μάγο των ασίστ Ρίκι Ρούμπιο, στον “υπολογιστή” του μπάσκετ που λέγεται Σέρχιο Ροντρίγκεζ και φυσικά στον πάντα έμπειρο Καλντερόν. Για το τέλος άφησα τον πιο ενθουσιώδη παίκτη αυτής της ομάδας, τον Ρούντι Φερνάντες, έναν παίκτη που μπορεί να σε “σκοτώσει” με χίλιους τρόπους. Οι Κλαβέρ και Αμπρίνες δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής και πως θα μπορούσαν άλλωστε, με τέτοιο ανταγωνισμό.

Στην πραγματικότητα, η Γαλλία δεν μπορεί να κερδίσει την Ισπανία. Για να το κάνει, θα πρέπει οι Ισπανοί να πιάσουν κάκιστη απόδοση και οι Γάλλοι να είναι σούπερ. Ίσως, αν κάποια ομάδα καταφέρει να τους εκνευρίσει και να τους βγάλει από τα νερά τους, τότε μπορεί να τους κερδίσει. Κι η Γαλλία δεν είναι τέτοιου είδους ομάδα. Παίζει… γήινο μπάσκετ και είναι λίγο για να κερδίσεις τους εξωγήινους. Το διπλό της Ισπανίας πληρώνει πολύ λίγο, αλλά και οι 16,5 πόντοι υπέρ των Γάλλων είναι αρκετοί. Ότι και να λέμε, προημιτελικός Μουντομπάσκετ είναι. Θα μείνω μακριά.

Σε ενδιαφέρει