Γαλλία – Κροατία: Μεγάλο ματς για μεγάλους παίκτες

croatia basketabll

Στις 19:00 σήμερα το απόγευμα διεξάγεται στην Μαδρίτη ο δεύτερος αγώνας για τα πλέι οφ του Μουντομπάσκετ ανάμεσα στην Γαλλία και την Κροατία. Ένα πραγματικά αμφίρροπο ματς ανάμεσα σε δυο σχεδόν ισάξιες ομάδες τουλάχιστον στα χαρτιά.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία, η οποία όπως είναι γνωστό παίζει στο τουρνουά χωρίς τον μεγάλο της ηγέτη, Τόνι Πάρκερ, προκρίθηκε ως 3η από τον πολύ δύσκολο Α’ όμιλο της πρώτης φάσης όπου είχε να αντιμετωπίσει την Ισπανία, την Βραζιλία, την Σερβία, το Ιράν και τη Αίγυπτο. Στα μεγάλα ματς κέρδισε τη Σερβία (74-73), ενώ ηττήθηκε από Ισπανία (88-64) και Βραζιλία (65-63). Στηριζόμενη στην πρώτη φάση στον σέντερ Λοβέρν, ο οποίος μέτραγε 10.8 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα ενώ πολλές βοήθειες πήρε και από τον πλέιμεϊκερ της ομάδας, Τόμας Ερτέλ (10π. 4.2 ασίστ). Ποιότητα προσθέτει και ο πρωταθλητής με το Σαν Αντόνιο, Μπορίς Ντιό ενώ στην πρώτη φάση μάλλον υποτονική θα χαρακτηρίζαμε την παρουσία του αστέρα της ομάδας, Νικολά Μπατούμ(9.2π). Εάν η ομάδα του Βενσάν Κολέ θέλει να προχωρήσει στη διοργάνωση, τότε ο Μπατούμ πρέπει να ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του.

Στην άλλη πλευρά, η Κροατία του Γιάσμιν Ρέπεσα. Στον όμιλο της Εθνικής ομάδας, είδαμε τους Κροάτες και μάλλον κακή θα χαρακτηρίζαμε την μέχρι τώρα απόδοση της ομάδας. Εν μέσω πάντως πολλών προβλημάτων οι Κροάτες κατάφεραν να τερματίσουν στην 2η θέση (3-2 ρεκόρ). Στα σημαντικά ματς, κέρδισαν τους Αργεντινούς (90-85) ενώ ηττήθηκαν από την Ελλάδα εύκολα (76-65). Κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας ήταν η πολύ καλή επιθετική της παρουσία(6η επίθεση με 82.8 πόντους ανά ματς). Πως θα μπορούσε βέβαια να μην ήταν αυτό όταν υπάρχει ίσως ο κορυφαίος σκόρερ στην Ευρωλίγκα, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (20π. μ.ο), και ο Ντάριο Σάριτς (13.2 π. μ.ο). Η τριάδα Μπογκντάνοβιτς – Σάριτς – Τόμιτς, είναι αναμφίβολα μια από τις ποιοτικότερες στο τουρνουά. Στα αξιοσημείωτα ένα συμβάν πριν από τον «do or die» αγώνα απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο. Διέρρευσε λίγες ώρες πριν τον αγώνα ότι οι παίκτες επαναστάτησαν απέναντι στον Ρέπεσα, ζητώντας να κατέβει σαν πρώτος προπονητής ο βοηθός του. Αυτή η «διαρροή» έγινε από τον γνωστό για τα «παραμύθια» του, Ισραηλινό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Πικ. Εν τέλει αποδείχτηκε, ότι ναι μεν υπήρξε σκηνικό μεταξύ παικτών και Ρέπεσα, απλά ο «γνωστός» Πικ έκανε «την τρίχα, τριχιά» για μια ακόμα φορά. Οι Κροάτες κέρδισαν το Πουέρτο Ρίκο 103-82 και προκρίθηκαν ως 2οι από τον όμιλο.

Συνοπτικά, οι Κροάτες υπερέχουν σε πολλές στατιστικές των Γάλλων. Δεδομένων όμως της δυναμικότητας των αντιπάλων που είχαν αυτό χαρακτηρίζεται ως λογικό. Η Γαλλία ψάχνει έναν ηγέτη για να μπορεί να «πάει μακριά» στο τουρνουά. Οι Κροάτες μπορούν να παίξουν πολύ καλύτερα από ότι παίζουν ως τώρα. Ιδιαίτερα αμφίρροπο το ματς. Πείτε με «τρελό» όμως θεωρώ πως η ποιότητα των Κροατών μπορεί να τους δώσει το κάτι παραπάνω για να συνεχίσουν. Ελπίζω βέβαια να μην έχουν «πλακωθεί» ως το ματς Ρέπεσα και παίκτες. Στο 2.00 περίπου η απλή νίκη των Κροατών.

Σε ενδιαφέρει