Η Φινλανδία δεν είναι πια ένα από τα πολλά ανέκδοτα του παγκόσμιου μπάσκετ. Να θυμίσω ότι στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας κέρδισε την Ελλάδα.
Τυχαίο; Μάλλον όχι, αφού οι ψυχροί Φινλανδοί κατάφεραν για δεύτερη σερί φορά να περάσουν στη 2η φάση μεγάλης διοργάνωσης. Τερμάτισαν 9οι και πάνε στο παγκόσμιο (μέσω wild card) για να παίξουν και να πετύχουν κάτι ανάλογο. Τοποθετούνται στον Γ’ όμιλο και πέρα από τις ΗΠΑ, η πρόκριση στους “16” είναι εφικτή. Μάλιστα, ενισχύθηκαν με τον 23χρονο πάουερ φόργουορντ Έρικ Μέρφι, ο οποίος αγωνίζεται στο ΝΒΑ.
Κοιτώντας το ρόστερ της Φινλανδίας, παρατηρείς ότι έχει αρκετούς παίκτες με παραστάσεις εκτός φινλαδικού μπάσκετ. Το μεγάλο αστέρι είναι ο Πέτερι Κοπόνεν (γκαρντ). Αυτός “σκότωσε” την εθνική μας στη Σλοβενία. Ο Μέρφι μένει να φανεί. Από κοντά ο Σον Χαφ (φόργουορντ) και οι έμπειροι Μότολα (φόργουορντ), Ράνικο (γκαρντ). Αρέσει στους Φινλανδούς να σουτάρουν από μακριά και φτιάχνουν καταστάσεις ένας με έναν. Δεν έχουν πολλές αξιόπιστες λύσεις στην επίθεση, όμως προσπαθούν όλοι. Σε όλες τις κατηγορίες είναι αρκετοί αυτοί που συνεισφέρουν. Προφανώς και είναι σύνολο ρυθμού.
Στοιχηματικά, μπορούμε να παίξουμε τη Φινλανδία για τοποθέτηση της στην τελική οκτάδα. Φιλόδοξο, αλλά όχι εξωπραγματικό. Η κατάταξη της στο 1-8 δίνει 2,55.
Το ρόστερ της Φινλανδίας
Τ. Ράνικο γκαρντ 1.89μ.
Χ. Μότολα φόργουορντ 2.09μ.
Σ. Χαφ φόργουορντ 1.99μ.
Π. Κοπόνεν γκαρντ 1.94μ.
Ε. Μέρφι φόργουορντ 2.08μ.
Ρ. Άονεν γκαρντ 1.86μ.
Σ. Χάανπα φόργουορντ 2.01μ.
Μ. Κιβίστο γκαρντ 1.94μ.
Τ. Κότι φόργουορντ 2.04μ.
Τζ. Λι φόργουορντ 2.08μ.
Κ. Μιούρινεν φόργουορντ 2.02μ.
Α. Νίκιλα σέντερ 2.10μ.
Σ. Σάλιν γκαρντ 1.90μ.