Τα ρεκόρ στον αθλητισμό μπορεί να μην είναι η λαγαρή ουσία του, αλλά σαφέστατα σε εξιτάρουν. Στους ίδιους τους πρωταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι από τους αθλητές (στην προκειμένη περίπτωση ποδοσφαιριστές), προσφέρουν στιγμές μέγιστης ηδονής και τους διατηρούν αέναους στο πέρασμα του χρόνου, ενώ στους λοιπούς παρευρισκόμενους δημιουργούν πολλά εξτρά θέματα για συζήτηση και συγκρίσεις. Από τον Πελέ στο Ροζέ Μιλά και από τη Βραζιλία στο Μαρόκο, όλοι έχουν δικαίωμα στην άπιαστη επίδοση και τα ρεκόρ. Είτε πρόκειται για ομαδικά, είτε για ατομικά, είτε για θετικά, είτε για αρνητικά και σπάνια…
Παρακάτω απαριθμούμε και παρουσιάζουμε τα φετινά ρεκόρ (ευκαιρίας δοθείσης από τη διήμερη διακοπή πριν τους «8») και σας προϊδεάζουμε για εκείνα που ενδέχεται να ακολουθήσουν μετά τα προημιτελικά. Στην ακριβοθώρητη λίστα και η Εθνική Ελλάδος που κατόρθωσε μέχρι στιγμής να πετύχει κάτι μοναδικό! Κι αυτό, γιατί η φετινή διοργάνωση στα γήπεδα της Βραζιλίας μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά σίγουρα εκτός από το άκρως ικανοποιητικό θέαμα που παρακολουθούμε θα έχουμε να τη συζητάμε και για πολλά άλλα μετά το τέλος της…
Τα Συλλογικά ρεκόρ
Ξεκινώντας με τα πιο “φρέσκα”, αρκεί να αναφέρουμε πως η διοργάνωση της Βραζιλίας διεκδικεί με βάσιμες πλέον πιθανότητες το ρεκόρ με τα περισσότερα τέρματα που σημειώθηκαν ποτέ σε τελική φάση, αφού μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί 151. Το αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης είναι πως έχουμε ήδη υπερκεράσει σε γκολ τα δύο προηγούμενα Παγκόσμια κύπελλα και είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί ακόμα και η επίδοση του Μουντιάλ της Γαλλίας με τα συνολικά 171 γκολ. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος γκολ βρίσκεται στα 2.7 ανά παιχνίδι, Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό εάν αναλογιστούμε ότι τελευταία φορά που είδαμε τέτοιο νούμερο (2.71) ήταν στις Η.Π.Α για τη διοργάνωση του 94’ (όταν ακόμα οι ομάδες ήταν 24).
Υπενθυμίσουμε πως στη φάση των «16», σημειώθηκαν οι περισσότερες παρατάσεις από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, αφού τα 5 από τα 8 ματς οδηγήθηκαν στον εξτρά χρόνο, με τα 2 εξ’ αυτών να κρίνονται στα πέναλτι (μεταξύ αυτών και το παιχνίδι της Ελλάδας με την Κόστα Ρίκα). Δηλαδή χρειαζόμαστε ακόμα 2 (στα εναπομείναντα 8 παιχνίδια), για να ισοφαριστεί το απόλυτο ρεκόρ της Ιταλίας του 1990, με συνολικά 7 παρατάσεις. Σε ότι αφορά αποκλειστικά τις ομάδες, η Εθνική μας σημείωσε ένα μοναδικό ρεκόρ μιας και έγινε η μόνη ομάδα που περνάει στην επόμενη φάση με συντελεστή τερμάτων στο -2. Μόνο η Πολωνία είχε πετύχει κάτι ανάλογο το 1982, αλλά τότε επειδή οι ομάδες ήταν 24 αντί για 32, προκρινόντουσαν μαζί με τις 2 πρώτες των ομίλων και οι καλύτερες 3ες (κάτι που συνέβη και με τους Πολωνούς). Επομένως, όσο κι αν ελάχιστοι το γνωρίζουν, η χώρα μας πέτυχε κάτι σπάνιο, εκτός από το να προκριθεί για πρώτη φορά στο Μουντιάλ σε νοκ-άουτ αγώνες.
Εν τω μεταξύ, ή Κόστα Ρίκα που μας απέκλεισε, έκανε για πρώτη φορά στην ιστορία της το βήμα παραπάνω και έφτασε στους «8», κάτι που συνέβη και με την περίπτωση της Κολομβίας. Αμφότερες είχαν σαν ταβάνι τη φάση των «16» στην οποία είχαν φτάσει το 1990! Υπέρβαση όμως σημειώθηκε και για την Αλγερία που προκρίθηκε από την φάση των ομίλων για πρώτη φορά στην 4η συμμετοχή της. Οι Αλγερινοί πέτυχαν και το ρεκόρ των περισσοτέρων τερμάτων Αφρικανικής ομάδας στο Μουντιάλ, όταν σημείωσαν 4 γκολ σε βάρος της Ν. Κορέας τη 2η αγωνιστική των ομίλων (4-2). Σε συνάρτηση αυτού, η πρόκριση της Νιγηρίας από τον 6ο όμιλο είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε για 1η φορά 2 εκπροσώπους της «Μαύρης Ηπείρου» στους «16» άλλα μέχρις εκεί, γιατί Γερμανία και Γαλλία αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια για προσπέραση.
Τέλος, Γερμανία και Βραζιλία έγιναν οι μοναδικές ομάδες που ξεπέρασαν τις 100 εμφανίσεις σε Μουντιάλ, με τα «Πάντσερ» να μετρούν αυτή τη στιγμή 103 και τη «Σελεσάο» 101. Μάλιστα οι 2οι σε περίπτωση που καταφέρουν να φτάσουν για 6η φορά στην ιστορία τους στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, θα το κατακτήσουν πρώτοι για 3η φορά ως «Τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου – Σίλβιο Γκαζανίνγκα» και θα το κρατήσουν για πάντα (κάτι που συνέβη και με τη προηγούμενη εκδοχή του κυπέλλου το 1970, όταν ακόμα είχε διαφορετική μορφή κι ονομαζόταν «Ζιλ Ριμέ»).
Τα Ατομικά
Πρώτο και καλύτερο προσωπικό ρεκόρ, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από εκείνο του Μίροσλαβ Κλόζε της Γερμανίας, που ισοφάρισε σε 2-2 στο παιχνίδι με τη Γκάνα και έφτασε τα 15 γκολ σε Μουντιάλ, πιάνοντας τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο στην κορυφή της σχετικής λίστας. Μάλιστα έγινε ο 3ος μόλις άνθρωπος που σκοράρει σε 4 διαφορετικά Μουντιάλ πίσω από τον θρυλικό Πελέ και τον Γερμανό Ούβε Ζέελερ.
Στο φινάλε της αναμέτρησης Κολομβίας – Ιαπωνίας, πέρασε τιμητικά στη θέση του βασικού τερματοφύλακα Οσπίνα, ο αναπληρωματικός Φαρίντ Μοντραγκόν, που 3 ημέρες νωρίτερα είχε συμπληρώσει τα 43 χρόνια ζωής. Έτσι, ο τερματοφύλακας της Ντεπορτίβο Κάλι, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που αγωνίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ, ξεπερνώντας ακόμα και τον Καμερουνέζο Ροζέ Μιλά που το 1994 αγωνίστηκε σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών!
Ο τελευταίος της λίστας των ρεκόρ είναι επίσης τερματοφύλακας και δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον γκολκίπερ της Αμερικής, Τιμ Χάουαρντ. Ο τερματοφύλακας της Έβερτον κατέγραψε ούτε λίγο ούτε πολύ, 15 επεμβάσεις κόντρα στο Βέλγιο, ξεπερνώντας έτσι τον Περουβιανό Κιρόγα στο Μουντιάλ του 1978 κόντρα στην Ολλανδία που μετρούσε 13! Παρά τα δυο γκολ που δέχτηκε στην παράταση και τον αποκλεισμό των Η.Π.Α. οι Αμερικανοί σκέφτονται ήδη πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μετονομάσουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Ουάσιγκτον σε «Τιμ Χάουαρντ» προς τιμήν του αρχηγού!
Όσο για τον επιθετικό της Αμερικής, Κλίντ Ντέμπσεϊ που σκόραρε στην πρεμιέρα της ομάδας του κόντρα στην Γκάνα μόλις στο 31ο δευτερόλεπτο, δεν ήταν ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος αλλά ο 5ος κατά σειρά ποδοσφαιριστής στη λίστα των ανθρώπων που σκόραραν τα γρηγορότερα γκολ του Μουντιάλ! Πρώτος παραμένει ο Τούρκος Χακάν Σουκουρ, που σκόραρε 11” μετά τη σέντρα του μικρού τελικού του 2002 μεταξύ Τουρκιάς και Νοτίου Κορέας, για να ακολουθήσουν ο Τσεχοσλοβάκος Μάσεκ (15”) στο Μουντιάλ του 1962 κόντρα στο Μεξικό, ο Γερμανός Έρνστ Λέχνερ (25”) το 1934 στο μικρό τελικό μεταξύ Γερμανίας – Αυστρίας, και ο Μπράιαν Ρόμπσον (27”) στο Αγγλία – Γαλλία 3-1, το 1992.
Και τα… Αρνητικά!
Εκτός όμως από ομάδες για όσκαρ υπάρχουν κι εκείνες που είναι για… χρυσό βατόμουρο, με πρώτη και καλύτερη την Αγγλία η οποία διέγραψε τη χειρότερη πορεία της ever, από τη στιγμή που συμμετείχε για πρώτη φορά σε Μουντιάλ το 1950 (επίσης στη Βραζιλία). Το συγκρότημα του Χόντσον όχι μόνο δεν είδε νίκη ούτε… ζωγραφιστή, αλλά ίσα και μετά βίας κατάφερε να συγκεντρώσει 1 βαθμό, πράγμα που φυσικά αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τα πάντα υπολογίσιμα «λιοντάρια»! Εκτός όμως από την Αγγλία, πολλές Ευρωπαϊκές ομάδες δεν κατάφεραν να προκριθούν από τους ομίλους, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να ισοφαρίσουμε το αρνητικό ρεκόρ του 2010, όταν συμμετείχαν μόλις 6 ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου» στους 16 (απο τη στιγμή πάντα που οι ομάδες αυξήθηκαν σε 32). Βέβαια στη συνέχεια ο τελικός εξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή υπόθεση, πράγμα που ενθαρύνει αυτή τη στιγμή τις Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο που παραμένουν ακόμα στη χώρα του καφέ.
Το Καμερούν μπορεί να έχει επαναλάβει και το 2010 το 3/3 των ηττών του σε φάση ομίλων με αποτέλεσμα να γίνεται αυτόματα η πρώτη ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο τα πραγματικά βάσανα αρχίζουν από εδώ και πέρα για τα «αδάμαστα λιοντάρια», κι αυτό γιατί πλέον δεν απέχουν και πολύ από το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ του Μεξικό με τις 9 συνεχόμενες ήττες στη διοργάνωση (απο το 1930 μέχρι και το 1958). Για να καταλάβετε, αυτή τη στιγμή η ομάδα της Αφρικής μετράει 7 (η πρώτη ήττα προήλθε από την τελευταία αγωνιστική του Μουντιάλ του 2002 κόντρα στη Γερμανία), πράγμα που σημαίνει ότι πλέον ο κίνδυνος που διατρέχει να ξεπεράσει το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ είναι κάτι παραπάνω απο εμφανής!
Τέλος, η πρωτάρα Βοσνία/Ερζεγοβίνη εκτός από την πίκρα της για τον πρόωρο αποκλεισμό από τους ομίλους θα έχει να θυμάται και το γρηγορότερο αυτογκόλ που επετευχθή ποτέ σε παγκόσμια κύπελλα με τον άνθρωπο που γράφτηκε στη λίστα των ρεκόρ για λάθος λόγο! Ο Σεάντ Κολάσινατς σκόραρε σε βάρος τις ομάδας του μόλις στο 3ο λεπτό στο εναρκτήριο παιχνίδι απέναντι στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τον Παραγουανό πρώην παίκτη της ΑΕΚ Κάρλος Γκαμάρα, στο Μουντιάλ του 2006. Η “αλμπισελέστε” επικράτησε τελικά με σκορ 2-1…