Η εθνική έχει παρόν και μέλλον

ranieri

Μετά την ψυχρολουσία από τον αποκλεισμό στο Μουντιάλ, αξίζει με μια πιο ψυχρή ματιά, να δούμε τι μπορεί να κάνει από δω και πέρα η εθνική μας. Καταρχήν παρελθόν είναι ο Φερνάντο Σάντος και στην θέση του θα έρθει ο Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός αρέσκεται να παίζει προσεκτικά, με ενισχυμένο κέντρο και έναν προωθημένο επιθετικό. Αυτό έχει κάνει σχεδόν από όσες ομάδες έχει περάσει, ενώ σίγουρα αυτό είναι και το σύστημα που ταιριάζει και στην εθνική μας. Γι’ αυτό άλλωστε και προσελήφθη από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Από το 1991 είναι προπονητής σε μεγάλο επίπεδο, έχοντας περάσει από τις Νάπολι, Φιορεντίνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαλένθια, Τσέλσι, Πάρμα, Γιουβέντους, Ρόμα, Ίντερ και Μονακό. Από εμπειρία άλλο τίποτα λοιπόν, αν και δεν έχει προπονήσει ποτέ εθνικό συγκρότημα. Είναι αρκετά περίεργο, πως παρότι έχει κοουτσάρει πολύ μεγάλες ομάδες, δεν έχει καταφέρει να πάρει πρωτάθλημα. Ο Ρανιέρι πάντως δεν μπορούμε να πούμε πως είναι ερωτηματικό. Κάνει καλή δουλειά σε όποιες ομάδες πηγαίνει, αφήνει έργο και είναι αγαπητός από όλους τους ποδοσφαιριστές.

Ο Καραγκούνης δήλωσε πως σταματάει από την εθνική (αν τον δούμε στα προκριματικά του Euro 2016 τον Σεπτέμβριο δεν θα εκπλαγώ). Ερωτηματικό είναι το τι θα κάνουν οι Κατσουράνης, Γκέκας και Σαλπιγγίδης αν κληθούν από τον Ρανιέρι. Θεωρώ πιθανότερο να μην ξαναπαίξει στο εθνικό συγκρότημα ο πρώτος, ενώ οι δύο άλλοι, δύσκολα θα κληθούν ούτως ή άλλως. Εκτιμώ πως ο Ρανιέρι θα στηριχθεί στους “Ιταλούς” της ομάδας του, τους οποίους ξέρει και πολύ καλά από το Καμπιονάτο. Οι Χριστοδουλόπουλος, Τοροσίδης, Φετφατζίδης, Ταχτσίδης, Κονέ και Μόρας, έχουν δημιουργήσει μια ελληνική παροικία στην Ιταλία και ο Ρανιέρι σίγουρα θα τους εμπιστευτεί.

Στην θέση του τερματοφύλακα, δεν πιστεύω πως θα αλλάξουν πολλά. Οι Καρνέζης και Καπίνο θα είναι οι πρώτες επιλογές, ενώ αν ο Γλύκος κάνει μια ακόμη καλή χρονιά με τον ΠΑΟΚ, θα βάλει δύσκολα στον Ρανιέρι όσον αφορά την επιλογή του.

Στην άμυνα, ο Ιταλός τεχνικός έχει πληθώρα επιλογών. Στα δεξιά της άμυνας, αδιαμφισβήτητη είναι η θέση των Βύντρα και Τοροσίδη, ενώ στα αριστερά, ο Χολέμπας ανέβασε πάρα πολύ τις μετοχές του μετά τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Δεύτερη επιλογή είναι ο Τζαβέλλας, τον οποίο ο Ρανιέρι ξέρει πολύ καλά από την κοινή τους θητεία στην Μονακό. Δεν θα έλεγα οτι ήταν και η αδυναμία του, οπότε θα πρέπει να ψαχτεί ιδιαίτερα αν θέλει να επιλέξει κάτι διαφορετικό για μπακ απ του Χολέμπας. Ίσως ο Γιαννούλης του Ατρόμητου να είναι μια λύση. Στο κέντρο της άμυνας, οι Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και Μόρας είναι οι πρώτες επιλογές. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους δύο Παπαδόπουλους, τον Κυριάκο και τον Αβραάμ, οι οποίοι έρχονται από πίσω. Και φυσικά τον “άτυχο” Σιόβα, ο οποίος θα ήταν βασικός στο Μουντιάλ αν δεν τραυματιζόταν.

Στα χαφ, με τις θέσεις των Κατσουράνη και Καραγκούνη να αδειάζουν, ο μ.ο. ηλικίας θα πέσει πάρα πολύ. Οι Μανιάτης, Σάμαρης, Κονέ και Ταχτσίδης είναι εξαιρετικά κεντρικά χαφ, ενώ εδώ θα πρέπει να δούμε και την εξέλιξη που θα έχει ο Μάνταλος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και σε δύο χρόνια θα αγωνίζεται σε κορυφαίο επίπεδο. Δύσκολα θα κληθεί ο Αλέξανδρος Τζιώλης, καθώς ο Ρανιέρι αρέσκεται να παίζει με γρήγορα χαφ. Ο Γιάννης Φετφατζίδης είναι αρκετά ταλαντούχος για να μπορεί να παίξει βασικός στην εθνική, αλλά εξαρτάται βέβαια και από την πορεία του στην Τζένοα. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν εκπληκτικός στο Μουντιάλ και έδειξε πως η ενδεκάδα θα πρέπει να ξεκινάει από αυτόν. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε και την περίπτωση του Φορτούνη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να πάει στον ΠΑΟΚ.

Στην επίθεση, σταθερός είναι ο Σαμαράς, ενώ ο Μήτρογλου έχει θέση, αν βέβαια βελτιώσει πολύ την φυσική του κατάσταση. Οι Γκέκας και Σαλπιγγίδης, δύσκολα θα ξαναπαίξουν στην εθνική, με τον δεύτερο να έχει περισσότερες πιθανότητες. Ο Κλάους Αθανασιάδης έρχεται από πίσω, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον ανερχόμενο Καρέλη, του Παναθηναϊκού. Εδώ βλέπουμε βέβαια ένα κενό, αφού, εκτός του Καρέλη, δεν υπάρχει άλλος γρήγορος σέντερ φορ.

Ο όμιλος των προκριματικών του Euro 2016 δεν είναι δύσκολος. Αν παίξουμε με τον τρόπο που παίζουμε στα προκριματικά εδώ και 12 χρόνια, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Και το 2016 θα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι για την υπέρβαση.

Σε ενδιαφέρει