Πόρνη μπάλα

navas

Το ρητό του Ίβιτσα Όσιμ ταιριάζει γάντι στην εθνική μας ομάδα, η οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Μουντιάλ, χάνοντας με 5-3 στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα. Η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε λήξει με 1-1. Το ματς πραγματικά το πήρε για την ομάδα της κεντρικής Αμερικής, ο “τεράστιος” τερματοφύλακάς της, ο Νάβας, ο οποίος πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις πολύ μεγάλες επεμβάσεις. Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε νωθρά και για τις δύο ομάδες, με την Κόστα Ρίκα; να έχει την κατοχή, αλλά κανέναν από τους δύο να μην μπορεί να απειλήσει, παρά μόνο με κάποια στημένα ή ορισμένα μακρινά σουτ. Η πρώτη πραγματικά μεγάλη ευκαιρία ήρθε στο 37′, όταν ο Χολέμπας έβγαλε μια πολύ ωραία σέντρα στην πλάτη της άμυνας για τον Σαλπιγγίδη, εκείνος έκανε μια από τις γνωστές του προβολές, αλλά ο Νάβας αντέδρασε εκπληκτικά και αποσόβησε το 1-0. Έτσι, το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο 0-0. Στο 52′, από μια φάση που δεν “μύριζε” γκολ, οι Κοσταρικανοί προηγήθηκαν στο σκορ. Ο Μπολάνιος γύρισε από αριστερά για τον Ρουίς και ο τελευταίος με περίεργο πλασαριστό σουτ, έκανε το 1-0. Τρία λεπτά αργότερα, ο Τοροσίδης κάνει χέρι μέσα στην περιοχή, αλλά τόσο ο διαιτητής, όσο και ο βοηθός, δεν το βλέπουν και αφήνουν το ματς να συνεχιστεί. Στο 66′ έμελλε να γίνει η φάση που θα άλλαζε την εικόνα του παιχνιδιού. Ο Ντουάρτε τιμωρήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Χολέμπας και η Κόστα Ρίκα έμεινε με δέκα. Ο Σάντος έβαλε στον αγωνιστικό χώρο ότι επιθετικό διέθετε, καθώς και τον έμπειρο Κατσουράνη. Η Ελλάδα έβαλε την αντίπαλό της μέσα στην περιοχή της από εκείνο το λεπτό και μετά, αλλά δεν μπορούσε να πετύχει γκολ. Τελικά η λύση ήρθε στο 91′, όταν ο Παπασταθόπουλος πήρε το ριμπάουντ από την απόκρουση του Νάβας σε σουτ του Γκέκα και έστειλε το ματς στην παράταση. Βεβαίως, η Ελλάδα λίγο έλειψε να κάνει οτι και η Ολλανδία λίγες ώρες αργότερα, αφού η κεφαλιά του Μήτρογλου στο 93′, μας έφερε πάρα πολύ κοντά στην πρόκριση. Το σκηνικό της πίεσης συνεχίστηκε και στην παράταση και φαινόταν πως η Ελλάδα έχει μεγάλη ευκαιρία να πάρει το ματς, πριν πάει στα πέναλτι. Οι Κοσταρικανοί ήταν εξουθενωμένοι και πραγματικά έδινα ότι είχαν μέσα στο γήπεδο. Στο 113′, ο Χριστοδουλόπουλος έχασε τετ α τετ, με τον Νάβας να αποκρούει το σουτ του. Στο 121′, ο Γκέκας πήρε την κεφαλιά και έβγαλε ασίστ για τον Μήτρογλου, ο οποίος έκανε πολύ ωραίο διαγώνιο σουτ, αλλά και πάλι ο Κέιλορ Νάβας κράτησε την ομάδα του στο παιχνίδι. Στα πέναλτι, ευστόχησαν στα τέσσερα πρώτα οι Μπόρχες, Ρουίς, Γκονζάλες και Κάμπελ για την Κόστα Ρίκα, ενώ στα τρία πρώτα είχαμε υπέροχες εκτελέσεις από τους Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλο και Χολέμπας. Το τέταρτο πέναλτι της Ελλάδας ήταν και το μοιραίο, αφού ο Φάνης Γκέκας “ψαρεύτηκε” από τον Νάβας. Ο Ουμάνια έβαλε το πέμπτο πέναλτι για τους Κοσταρικανούς και τους έστειλε στον προημιτελικό κόντρα στην Ολλανδία.

Εκπληκτική εμφάνιση από τους Χολέμπας και Χριστοδουλόπουλο, φοβεροί για άλλο ένα ματς οι Παπασταθόπουλος και Μανωλάς, σε καλή μέρα οι Σαμαράς, Καραγκούνης και Τοροσίδης. Αν και δεν μπορώ να βρω κάποιον παίκτη που να υστέρησε σημαντικά σήμερα.

Νομίζω πως η γεύση που μας μένει είναι γλυκόπικρη. Γλυκιά γιατί φτάσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας στους 16 και μάλιστα με εκπληκτική εμφάνιση στο τελευταίο ματς των ομίλων. Πικρή, γιατί πότε θα ξαναβρούμε ευκαιρία να περάσουμε στους οκτώ του Μουντιάλ, έχοντας αντίπαλο ομάδα της δυναμικότητας της Κόστα Ρίκα.

Τέλος εποχής για τους Κατσουράνη και Καραγκούνη, οι οποίοι σταματάνε από την εθνική Ελλάδας, δίνοντας τέλος και στο όμορφο παραμύθι του Euro 2004 .

Το σίγουρο είναι πως η ομάδα αυτή έχει πολύ μέλλον και το γεγονός πως δηλώνει παρούσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, την κάνει όλο και πιο δυνατή. Με Ρανιέρι στον πάγκο, αν μη τι άλλο, μπορούν να μπουν η βάσεις για την εθνική της επόμενης δεκαετίας.  

Σε ενδιαφέρει