Ένα θαύμα να μας πάει στους 16

samaras gervinho

Ημέρες Euro 2012, αλλά και Μουντιάλ 2010 μας έρχονται στο μυαλό σήμερα, αφού είχαμε βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση. Και τότε χρειαζόμασταν μόνο νίκη στον τελευταίο αγώνα των ομίλων για να προκριθούμε. Την μία το πετύχαμε κόντρα στη Ρωσία, την άλλη χάσαμε από την Αργεντινή. Ο αγώνας με την Ακτή Ελεφαντοστού είναι σίγουρα πιο εύκολος από ότι αυτός με την Αργεντινή πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά και πιο δύσκολος από αυτόν με τους Ρώσους, πριν από δύο. Η προϊστορία δεν παίζει μπάλα όμως, οπότε πάμε να δούμε τι έχουμε σήμερα.

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας σε αυτό το Μουντιάλ, είναι οτι ακόμη δεν έχει σκοράρει. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το γεγονός έχει παίξει η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Μήτρογλου, αλλά και στο οτι ο Φάνης Γκέκας δεν ήταν εύστοχος στις ευκαιρίες που τελείωσε. Έτσι, ο Σάντος σκέφτεται σοβαρά να βάλει τον Σαμαρά στην κορυφή της επίθεσης, βάζοντας σε θέση αριστερού επιθετικού χαφ, τον Χριστοδουλόπουλο. Την θέση του τιμωρημένου Κατσουράνη θα πάρει ο Μανιάτης, σε ρόλο καθαρού αμυντικού χαφ, ενώ δεξιός εσωτερικός μέσος θα είναι λογικά ο Καραγκούνης. Πολύ σημαντικό για την Ελλάδα είναι να κρατήσει το μηδέν παθητικό στο ξεκίνημα του ματς. Φοβερά επικίνδυνος είναι ο Ζερβίνιο, ο οποίος μπορεί να επιτεθεί και από τα δύο άκρα. Και ιδιαίτερα αν πέσει πάνω στον Χολέμπας, τότε θα έχουμε πρόβλημα. “Μακάρι να βάλουμε γκολ κι ας το βάλει κι ο Καρνέζης”, είπε στην συνέντευξη Τύπου ο Φερνάντο Σάντος, αποτυπώνοντας την σκέψη όλων των Ελλήνων φιλάθλων.

Η Ακτή είναι σαφώς η καλύτερη αφρικανική ομάδα του τουρνουά, μαζί με την Γκάνα. Όμως, είναι η μόνη που έχει τόσες πιθανότητες να προκριθεί στην επόμενη φάση, καθώς και αντίπαλο στα μέτρα της έχει και της βγήκαν ευνοϊκά τα αποτελέσματα των άλλων στον όμιλο. Οι Ιβοριανοί φαίνονται ψυχωμένοι και το γεγονός του θανάτου του μικρού αδερφού των Κόλο και Γιάγια Τουρέ, είναι πολύ πιθανό να τους έχει συσπειρώσει. Επιθετικά, η συγκεκριμένη ομάδα έχει πάρα πολλές λύσεις. Όμως, η άμυνά της δεν είναι και η καλύτερη του τουρνουά. Πολύ σημαντική είναι και η απουσία του βασικού αμυντικού, Ζοκορά, ενώ εκτός έμεινε και ο τραυματίας μεσοαμυντικός, Για Κονάν. Ο Λαμουσί δεν έχει ξεκινήσει ποτέ τον Ντρογκμπά στην κορυφή της επίθεσης και προτιμάει να τον βάζει γύρω στο 60′, ώστε να είναι ξεκούραστος για ένα μισάωρο. Δεν είναι τυχαίο πάντως, πως η Ακτή δεν έχει σκοράρει με τον Ντρογκμπά εκτός ενδεκάδας. Ο Τύπος της χώρας πιέζει τον Γάλλο τεχνικό να ξεκινήσει μαζί τους Ντρογκμπά και Μπονί στην επίθεση, με δεδομένο πως η Ελλάδα θα παίξει αμυντικά.

Θυμίζω τα σενάρια πρόκρισης. Η Ελλάδα θέλει μόνο νίκη για να προκριθεί και παράλληλα η Ιαπωνία να μην κερδίσει την Κολομβία. Η Ακτή περνάει με νίκη, ενώ με ισοπαλία θα περιμένει να δει αν η Ιαπωνία θα κερδίσει την Κολομβία και με τι σκορ θα το κάνει.

Δεν κρύβω ότι είμαι επηρεασμένος συναισθηματικά και μου είναι δύσκολο να κάνω προβλέψεις γι’ αυτό το ματς. Βγάζω όμως την “γαλανόλευκη” φανέλα και σαν παίκτης (στοιχήματος εννοώ) δεν μπορώ παρά να προτείνω το διπλό. Φυσικά, η απόδοση είναι μικρή, αλλά θεωρώ πολύ δύσκολο να κάνει την έκπληξη η Ελλάδα.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Ελλάδα: Καρνέζης – Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας – Καραγκούνης, Μανιάτης, Κονέ – Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Χριστοδουλόπουλος.

Αν τελικά προτιμηθεί ένας εκ των Γκέκα ή Μήτρογλου για την κορυφή της επίθεσης, τότε ο Χριστοδουλόπουλος θα περάσει εκτός και ο Σαμαράς θα πάει στα αριστερά.

Ακτή Ελεφαντοστού: Μπαρί – Οριέ, Κ. Τουρέ, Μπαμπά, Μποκά – Ντιέ, Τιοτέ – Καλού, Γ. Τουρέ, Ζερβίνιο – Μπόνι ή Ντρογκμπά.

Αν ο Μπόνι με τον Ντρογκμπά ξεκινήσουν μαζί στην ενδεκάδα, τότε θα μείνει έξω ο Καλού.  

Σε ενδιαφέρει