Η Ελβετία δεν είναι… Ονδούρα

Ottmar Hitzfeld Switzerland coach

Την πρώτη θέση του ομίλου τους θα διεκδικήσουν στο μεταξύ τους ματς, οι Ελβετία και Γαλλία (22:00, Σαλβαδόρ). Οι μεν Ελβετοί κέρδισαν πολύ δύσκολα στην πρεμιέρα τον Ισημερινό, ενώ οι Γάλλοι επικράτησαν με χαρακτηριστική άνεση της Ονδούρας. Οπότε, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως όποια πάρει το τρίποντο σήμερα θα κάνει τεράστιο βήμα για την πρόκριση. Βεβαίως, ιδιαίτερα η Ελβετία θα είναι ικανοποιημένη και με το Χ, αφού θα παραμείνει στην κορυφή και στην τελευταία αγωνιστική θα αντιμετωπίσει την αδύναμη Ονδούρα.

Η εθνική Ελβετίας (ο Θεός να την κάνει με τόσους νατουραλιζέ στην ενδεκάδα της), έδειξε πως έχει μέταλλο. Και πως να μην έχει, όταν στον πάγκο της κάθεται ένας άνθρωπος που μπορεί να εμπνεύσει στους ποδοσφαιριστές του, το πνεύμα της νίκης και της προσπάθειας μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο Ότμαρ Χίτσφελτ πανηγύρισε έξαλλα το δεύτερο γκολ της Ελβετίας κόντρα στον Ισημερινό, καθώς ξέρει οτι ίσως να του χαρίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Βεβαίως, ο Γερμανός δεν είναι master μόνο στον τομέα της ψυχολογίας, αφού και αγωνιστικά πήρε άριστα. Τα δύο γκολ πέτυχαν οι δύο αλλαγές του, οι Μεμέντι και Σεφέροβιτς. Ο Χίτσφελτ δεν σκέφτεται να κάνει πολλές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο ματς, καθώς θέλει να δώσει άλλη μια ευκαιρία στους μέτριους Στόκερ και Τσάκα, ενώ θα εμπιστευτεί και τον Ντρίμιτς. Μοναδική αλλαγή που σκέφτεται είναι αυτή του Σαρ, τον οποίο θα δούμε στην θέση του “ατζαμή” Τζουρού.

Η Γαλλία ουσιαστικά έπαιζε μόνη της κόντρα στην Ονδούρα. Το ματς δεν προσφέρεται για συμπεράσματα, καθώς εκτός της χαμηλής δυναμικότητας της αντιπάλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ομάδα του Ντεσάν έπαιζε με παίκτη παραπάνω για ένα ημίχρονο. Ο Γάλλος τεχνικός δεν σκέφτεται να κάνει την παραμικρή αλλαγή στην ενδεκάδα, σε σχέση με το πρώτο ματς. Όμως, έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του, αν η Ελβετία τον δυσκολέψει αμυντικά, να βάλει τον Μπενζεμά πλάγια και να περάσει τον Ζιρού σέντερ φορ, αντικαθιστώντας τον Γκριζμάν. Έχω γράψει πολλές φορές πως το τρίδυμο των Καμπάιγ, Πογκμπά και Ματουϊντί είναι για μένα το καλύτερο τρίδυμο χαφ του Μουντιάλ. Όμως, δεν θα έλεγα το ίδιο και για την επιθετική γραμμή, με τον Μπενζεμά να είναι ταλαιπωρημένος από τα πολλά παιχνίδια με την Ρεάλ και τους Γκριζμάν και Βαλμπυενά να είναι σχετικά … λίγοι. Εκτιμώ πως η απουσία του Ριμπερί θα φανεί κάποια στιγμή.

Το πολυπρόσωπο κέντρο της Ελβετίας είναι σε θέση να κοντράρει το αντίστοιχο της Γαλλίας και πιστεύω πως τα πράγματα για τους “τρικολόρ” δεν θα είναι εύκολα. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε πως ο τρόπος με τον οποίο κέρδισαν οι Ελβετοί στο πρώτο ματς, σίγουρα θα τους έχει ανεβάσει την ψυχολογία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ένα τέτοιο ματς.

Πιθανές ενδεκάδες:

Ελβετία: Μπενάλιο – Ροντρίγκεζ, Σαρ, Φον Μπέργκεν, Λιχστάινερ – Μπεχράμι, Ινλέρ – Στόκερ, Ξάκα, Σακιρί – Ντρίμιτς

Γαλλία: Λορίς – Εβρά, Σακχό, Βαράν, Ντεμπισί – Ματουϊντί, Καμπάιγ, Πογκμπά – Γκριζμάν, Μπενζεμά, Βαλμπουενά .

Σε ενδιαφέρει