Πολύ σκληροί για να πεθάνουν και οι δύο

Πολύ σκληροί για να πεθάνουν και οι δύο

Η πορεία της εθνικής μας στο Μουντιάλ θα κριθεί κατά πολύ από το αποψινό (01:00) αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιάπωνες που και αυτοί έμειναν χωρίς βαθμό έπειτα από την ήττα τους με την Ακτή Ελεφαντοστού. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα του έτερου ματς του ομίλου που διεξάγεται νωρίτερα μεταξύ της Κολομβίας και της Ακτής. Σε κάθε περίπτωση όμως με ισοπαλία μένουν αμφότεροι ζωντανοί στο κόλπο της πρόκρισης, ενώ αν υπάρξει ηττημένος τότε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αποχαιρετά πρόωρα τη διοργάνωση.

Οι Ιάπωνες διακρίνονται για την πολύ γρήγορη εναλλαγή της μπάλας, το κάθετο στυλ ποδοφαίρου, το αφόρητο πρέσινγκ και την ταχύτητα που διαθέτουν στα άκρα. Με αυτά κυρίως τα στοιχεία θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας την εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου απέναντι στους Ιβοριανούς. Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί το δεύτερό τους ημίχρονο όπου έδειξαν να μπλοκάρουν στη μεσαία γραμμή με αποτέλεσμα να δεχτούν δύο γκολ μέσα σε λίγα λεπτά. Οι Ασιάτες διαθέτουν παίχτες με πολύ μεγάλη ποιότητα, όπως ο Καγκάβα που κινείται από τα αριστερά, ο Χόντα που αποτελεί τον εγκέφαλο της ομάδας και ελέγχει την κυκλοφορία της μπάλας και ο ο Ουτσίντα που έρχεται από το δεξί άκρο της άμυνας ανεβοκατεβαίνοντας όλη την πλευρά.

Ο Σάντος στις μέρες που μεσολάβησαν από το ματς με την Κολομβία έχει προσπαθήσει να τονώσει το ηθικό των παιχτών του γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι Έλληνες στην πρώτη τους εμφάνιση παρουσιάστηκαν νωθροί και νωχελικοί, χωρίς πάθος και αυτό αναμένεται να διορθωθεί στο σημερινό ματς. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας απέναντι στους Ιάπωνες βρίσκεται στη δύναμη και στον εναέριο χώρο. Ένα σημείο που οι “σαμουράι” έδειξαν στο πρώτο ματς πως έχουν αδυναμία μιας και δέχτηκαν δύο γκολ από κεφαλιές. Ο Πορτογάλος τεχνικός φαίνεται πως έχει προγραμματίσει κάποιες αλλαγές στην αρχική εντεκάδα, αφού Γκέκας και Χολέμπας δεν έπεισαν με την απόδοσή τους. Τις θέσεις τους αναμένεται να πάρουν Μήτρογλου και Τζαβέλλας αντίστοιχα. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να δούμε τον Φετφατζίδη να ξεκινά στο δεξί άκρο της επίθεσης στη θέση του Σαλπιγγίδη.

Αν η Ελλάδα προσέξει τα νώτα της τόσο στην αριστερή πτέρυγα όπου ο Σαμαράς θα πρέπει να κυνηγάει τον ταχύτατο Ουτσίντα, όσο και στον άξονα όπου ο Κατσουράνης είναι υποχρεωμένος να τρέξει πολύ περισσότερο από το Σάββατο για να κλείσει τρύπες, τότε πιστεύω πως το γκολ θα έρθει αργά ή γρήγορα απέναντι στην όχι και τόσο σταθερή ιαπωνική άμυνα. Συνεπώς, περιμένω την εθνική να είναι προσανατολισμένη σε παθητικό ρόλο, έναν ρόλο που άλλωστε της ταιριάζει. Ωστόσο το ματς είναι πολύ δύσκολο για προγνωστικά από την αρχή του αγώνα και προτιμώ να περιμένω το live. Αν όμως ήμουν υποχρεωμένος να επιλέξω κάτι τότε αυτό θα ήταν η ισοπαλία εφόσον έτσι μένουν και οι δύο ζωντανοί για την πρόκριση.

Πιθανές εντεκάδες

Ιαπωνία: Καβασίμα – Ουτσίντα, Γιοσίντα, Μορισίγκε, Ναγκατόμο – Έντο, Γιαμαγκούτσι – Οκαζάκι, Χόντα, Καγκάβα – Οσάκο

Ελλάδα: Καρνέζης – Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τζαβέλας ή Χολέμπας – Κατσουράνης, Μανιάτης, Κονέ – Φετφατζίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου

Σε ενδιαφέρει