Φαβορί μεν, αλλά…

λήψης

Μπορεί οι Γάλλοι να θεωρούνται το απόλυτο φαβορί κόντρα στην Ονδούρα στην αναμέτρηση που κλείνει την αγωνιστική δράση του 5ου ομίλου (22:00), ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο για το ματς στο «Εστάντιο Μπέιρα» του Πόρτο Αλέγκρε (που σημαίνει χαρούμενο λιμάνι). Κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ποιος θα χαμογελάσει στο τέλος.

Ειδικά δε μετά το χθεσινό “μπάμ” της Κοστά Ρίκα  και τα 3 “τεμάχια” σε βάρος της Ουρουγουάης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Ακόμα και το γεγονός του να δούμε την πρώτη νίκη της ομάδας της κεντρικής Αμερικής σε τελική φάση Μουντιάλ στην 3η της μόλις συμμετοχή.

Η Γαλλία από την πλευρά της είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε… στραβοπατήματα πρεμιέρας αφού εκτός του ότι τελευταία φορά που νίκησε στον πρώτο αγώνα ήταν το 1998 (στο Μουντιάλ που διοργάνωσε στη χώρα της), είναι μια ομάδα που μετράει από την έναρξη των Παγκοσμίων Κυπέλλων μόλις 5 νίκες με το «καλημέρα» σε σύνολο 13 αγώνων. Για να μην θυμηθούμε βέβαια και το στραπάτσο του 2002, όταν οι τότε πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης την πάτησαν από την -τότε- παντελώς άγνωστη Σενεγάλη (0-1)!

Οι «τρικολόρ» στην πλειοψηφία των φιλικών προετοιμασίας που έδωσαν, άφησαν υποσχέσεις για μια θετική παρουσία στα γήπεδα της Βραζιλίας, ωστόσο κάτι η μεγάλη απουσία του αστεριού τους  Φρανκ Ριμπερί, κάτι τα σκαμπανεβάσματα  στην απόδοση τους εγείρουν αρκετά ερωτηματικά σε σχέση με την απόδοση και αποτελεσματικότητα τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στο 4-0 κόντρα στη Νορβηγία, και στο 8-0 απέναντι στη Τζαμάικα μεσολάβησε το 1-1 με την Παραγουάη σε μια όχι και τόσο πειστική εμφάνιση.

Ο Ντεσάν επιλέγει σταθερά το 4-3-3, ωστόσο με την απουσία του Ριμπερί, από το δεξί άκρο η λογική επιτάσσει τη μετατόπιση του Μπενζεμά από την κορυφή ώστε να βρει χώρο εκεί ο Ζιρού ή έστω ο Γκρίζμαν (κάτι που άλλωστε συνέβη και στο φιλικό με τους Τζαμαϊκανούς). Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν έως έχουν…

Την ίδια ώρα, η αγωνιστική εικόνα της Ονδούρας μπορεί να μην πείθει, αλλά τουλάχιστον παρουσιάζει βελτιώσεις. Μπορεί στα χαρτιά, η ομάδα του Λουίς Σουάρες να είναι η “αδύνατη” του ομίλου,  εντούτοις το φιλικό «Χ» με την Αγγλία (0-0) στο Μαϊάμι αναπτέρωσε το ηθικό των παικτών και αν μη τι άλλο έδειξε πως δεν έχει την πολυτέλεια να τους υποτιμήσει κανείς αντίπαλος στο όμιλο. Ο Κολομβιανός τεχνικός, που είχε οδηγήσει και το Εκουαδόρ στην τελική φάση του 2006, επιλέγει φανερά το κλασσικό 4-4-2, στο οποίο κεντρικό ρόλο στη μεσαία γραμμή έχουν οι άσοι της Premier League, Εσπινόσα και Παλάσιος, την ίδια ώρα που στην επίθεση φανέλα βασικού παίρνουν οι γνώριμοι μας (έχουν περάσει και απο τη στη Super League), Κόστλι και Μπένγκτσον.

 

Πιθανές ενδεκάδες

Γαλλία: Γιορίς – Εβρά, Κοσιελνί ή Σακό, Βαράν, Ντεμπισί – Ματουιντί, Καμπάιγ, Πογκμπά – Μπενζεμά, Βαλμπουενά, Ζιρού ή Γκρίζμαν).

Ονδούρα: Βαγιαδάρες – Φιγκερόα, Ισαγκίρε, Μπερνάρντες, Μπεκέλες – Τσάβες, Παλάσιος, Εσπινόσα, Γκαρίδο – Γκαρσία ή Κόστλι, Μπένγκτσον.

Σε ενδιαφέρει