Μουντιάλ 1982: Η Ιταλία φτάνει την Βραζιλία

Μουντιάλ 1982: Η Ιταλία φτάνει την Βραζιλία

Το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στην Ισπανία από τις 13/6 έως τις 11/7 του 1982. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης συμμετείχαν 24 χώρες και όχι 16. Το κύπελλο πήρε η Ιταλία, επικρατώντας στον τελικό της Δυτικής Γερμανίας με 3-1. Μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός στα προκριματικά της φιναλίστ των δύο προηγούμενων διοργανώσεων, Ολλανδίας. Τα παιχνίδια έγιναν σε 17 γήπεδα και 14 πόλεις: Στο Αλικάντε, την Βαρκελώνη (Καμπ Νου και Σαρριά), το Μπιλμπάο, την Κορούνια, το Έλτσε, το Χιχόν, τη Μαδρίτη (Σαντιάγκο Μπερναμπέου και Βιθέντε Καλντερόν),  τη Μάλαγα, το Οβιέδο, τη Σεβίλλη (Μανουέλ Ρουίθ Ντε Λοπέρα, Σάντσεθ Πιθχουάν), Βαλένθια, Βαγιαδολίδ, Βίγο και Σαραγόσα. Ο τελικός της διοργάνωσης έγινε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου μπροστά σε 90.000 κόσμο, αλλά ρεκόρ προέλευσης έγινε στο Καμπ Νου, όπου 95.500 κόσμος παρακολούθησε το παιχνίδι Αργεντινή – Βέλγιο. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Ιταλός Πάουλο Ρόσι με έξι γκολ.

Έξι ομίλους με τέσσερις ομάδες ο καθένας είχε η πρώτη φάση:

Α’ Όμιλος: Πολωνία 4, Ιταλία 3, Καμερούν 3, Περού 2.
Β’ Όμιλος: Δυτική Γερμανία 4, Αυστρία 4, Αλγερία 4, Χιλή 0.
Γ’ Όμιλος: Βέλγιο 5, Αργεντινή 4, Ουγγαρία 3, Ελ Σαλβαδόρ 0.
Δ’ Όμιλος: Αγγλία 6, Γαλλία 3, Τσεχοσλοβακία 2, Κουβέιτ 1.
Ε’ Όμιλος: Βόρεια Ιρλανδία 4, Ισπανία 3, Γιουγκοσλαβία 3, Ονδούρα 2.
Στ’ Όμιλος: Βραζιλία 6, ΕΣΣΔ 3, Σκωτία 3, Νέα Ζηλανδία 0.

Τέσσερις ομίλους με τρεις ομάδες ο καθένας είχε η δεύτερη φάση:

Α’ Όμιλος:  Πολωνία 3, ΕΣΣΔ 3, Βέλγιο 0.
Β’ Όμιλος: Δυτική Γερμανία 3, Αγγλία 2, Ισπανία 1.
Γ’ Όμιλος: Ιταλία 4, Βραζιλία 2, Αργεντινή 0.
Δ’ Όμιλος: Γαλλία 4, Αυστρία 1, Βόρεια Ιρλανδία.

Ημιτελικοί:

Πολωνία – Ιταλία 0-2
Δυτική Γερμανία – Γαλλία 3-3 (κανονική διάρκεια 1-1, πέναλτι 5-4)

Μικρός τελικός:

Πολωνία – Γαλλία 3-2

Τελικός:

Ιταλία – Δυτική Γερμανία 3-1 (Ρόσι 57′, Ταρντέλι 69′, Αλτομπέλι 81′ – Μπράιτνερ 83′)

Ο τελικός είχε ως φαβορί την Ιταλία, όχι μόνο γιατί ήταν πιο φορμαρισμένη, αλλά και γιατί οι Δυτικογερμανοί ήταν εξουθενωμένοι από τον σπουδαίο ημιτελικό με την Γαλλία. Πάντως, οι Γερμανοί κράτησαν το μηδέν στο πρώτο ημίχρονο, αφού ο Καμπρίνι έχασε πέναλτι. Η κούραση όμως του κατέβαλε και η Ιταλία πήρε το τρόπαιο εύκολα. Ο Ντίνο Τζοφ, 40 ετών τότε, σήκωσε το τρίτο τρόπαιο στην ιστορία της “σκουάντρα ατζούρα”, η οποία έφτασε την Βραζιλία.

Το ματς παρωδία της διοργάνωσης ήταν το Δυτική Γερμανία – Αυστρία 1-0. Οι Αλγερινοί κέρδισαν τους Δυτικογερμανούς και παρότι έχασαν από τους Αυστριακούς, μπορούσαν να προκριθούν στην επόμενη φάση, αν κέρδιζαν την Χιλή και παράλληλα η Αυστρία δεν έχανε από τους Γερμανούς, ή αν οι Γερμανοί επικρατούσαν με δύο γκολ ή περισσότερα. Τελικά, οι Αλγερινοί κέρδισαν την Χιλή και περίμεναν να δουν την επόμενη μέρα τι θα γινόταν στο Δυτική Γερμανία – Αυστρία. Οι Γερμανοί πέτυχαν γκολ στο 10′ και οι δύο ομάδες για όλο τον υπόλοιπο αγώνα έκαναν πασούλες. Έτσι, τέλειωσε το ματς και προκρίθηκαν και οι δύο. “Έξω, έξω” φώναζαν εξαγριωμένοι οι θεατές του αγώνα, ενώ μετά το τέλος του παιχνιδιούν το σύνθημα ήταν “φιληθείτε, φιληθείτε”. Ο σχολιαστής της γερμανικής τηλεόρασης έμεινε για πολύ ώρα σιωπηλός, ενώ ένας Γερμανός φίλαθλος έκαψε την σημαία της χώρας του. “Ηταν ντροπιαστικό και λυπηρό. Οι δύο ομάδες πρέπει να αποβληθούν”, τόνισε μετά τη λήξη ο προπονητής της Αλγερίας, ενώ ο προπονητής της Γαλλίας που είδε το ματς δήλωσε όλο νόημα: “οι δύο ομάδες αξίζουν το νόμπελ ειρήνης”.

Σε ενδιαφέρει