Πορτογαλία – Γαλλία: Τελικός με ‘κρυφτούλι’

Δεν περιμένω να δω καλό θέαμα, όμως μπορώ να βάλω στοίχημα ότι ο νικητής θα πρέπει να φτύσει αίμα για να σηκώσει απόψε την κούπα.
portugal france

Πέρασε ένας μήνας από την έναρξη του Euro 2016 και απόψε στις 22:00 ήρθε η ώρα του μεγάλου τελικού. Η Γαλλία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά κι έφτασε μέχρι το τέλος, ενώ η Πορτογαλία περνώντας από 40 κύματα θυσίασε το θέαμα για να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι εδώ που τα λέμε… καλά έκανε. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Άγγλος Κλάτενμπεργκ.

Τα προγνωστικά μου

Πορτογαλία – Γαλλία: Γκολ μετά το 28′ (1,97)

Ανάλυση

Η Πορτογαλία έφτασε μέχρι τον τελικό με την αξία της, είχε όμως και αρκετή τύχη με το μέρος της. Παρόλο που τερμάτισε 3η στον όμιλό της, μπήκε από τη μεριά που δεν υπήρχε κανένα μεγαθήριο. Για την ακρίβεια, στα νοκ-άουτ το πιο δύσκολο παιχνίδι της ήταν αυτό με τους Κροάτες, τους οποίους απέκλεισε με την ψυχή στο στόμα. Κόντρα στους Ουαλούς στον ημιτελικό μίλησε η αξία του Ρονάλντο που σκόραρε κι έδωσε μια ασίστ για να διαμορφωθεί το τελικό 2-0. Ο άσος της Ρεάλ έφτασε τα 9 τέρματα στα Euro ισοφαρίζοντας την επίδοση του Μισέλ Πλατινί. Απόψε ο Σάντος πρέπει να βρει τρόπο για να μην πελαγώσουν οι παίχτες του κέντρου κόντρα στους πολύ πιο δυνατούς, γρήγορους και τεχνίτες Γάλλους. Ο Ζοάο Μάριο, Άντριεν Σίλβα και Ντανίλο είναι πολύ φιλότιμοι, όμως κανείς τους από μόνος του σαν μονάδα δεν είναι κάτι το αξιόλογο. Μόνο ο Ρενάτο Σάντσες μπορεί να κοντράρει σε φυσικά προσόντα τους αντιπάλους του, όμως κι αυτός είναι νεαρός και άπειρος. Ο Πορτογάλος κόουτς δεν θα αλλάξει τρόπο παιχνιδιού. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, αφού ειδικά σήμερα ο “κλεφτοπόλεμος” είναι αυτός που το βολεύει; Η μπάλα θα φεύγει από την άμυνα για να φτάσει απευθείας είτε στον Ρονάλντο είτε στον Νάνι που με την ταχύτητά τους μπορούν να προκαλέσουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Τα νέα για την παρουσία του Πέπε είναι ευχάριστα, καθώς ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα πάρει θέση στην εντεκάδα δίπλα στον Φόντε. Στο δεξί άκρο της άμυνας θα ξεκινήσει ο Σεντρίκ και στο αριστερό ο επιθετικογενής Γκερέιρο.

Stoiximan|Παίξε νόμιμα στον μεγάλο τελικό του Euro 2016

Η Γαλλία δεν ήταν καλύτερη από τη Γερμανία στον ημιτελικό, ήταν όμως πιο αποτελεσματική κι εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της αντιπάλου της. Το πρώτο γκολ ήρθε σε πολύ καθοριστικό σημείο για την ψυχολογία των παιχτών κι ο Γκριζμάν απέδειξε ότι είναι μεγάλος παίχτης σκοράροντας και τα 2 τέρματα των “τρικολόρ”. Ευτυχώς γι’ αυτόν ο Ντεσάν κατάλαβε ότι δεν πρέπει να απασχολεί τον άσο της Ατλέτικο Μαδρίτης στα άκρα κι από τότε που τον τοποθέτησε πίσω από τον Ζιρού στο 4-2-3-1 βρήκε την υγειά του. Αυτός που θυσιάζεται με αυτό το σύστημα είναι ο Καντέ, αφού στα χαφ ξεκινούν οι Ματουιντί και Πογκμπά. Στα δεξιά πηγαίνει ο Σισοκό και στ’ αριστερά ο Παγέτ. Ο Γιορίς ανήκει στην ελίτ των τερματοφυλάκων όλου του κόσμου και πιθανόν να χρειαστεί σήμερα η ικανότητά του κόντρα στο φαρμακερό πόδι του Ρονάλντο. Η άμυνα των Γάλλων επίσης δεν αλλάζει με τον Ουμτιτί, της Μπαρτσελόνα πλέον, να κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στην αρχική εντεκάδα δίπλα στον Κοσιελνί. Σανιά και Εβρά θα είναι στα δύο άκρα. Ο Γάλλος κόουτς πάντως δεν είναι κάνας τρελός για να ρισκάρει από την αρχή, αφού ξέρει ότι η αντίπαλη επίθεση διαθέτει δύο εξαιρετικά επικίνδυνους παίχτες που στο 1 vs 1 μπορούν να εκθέσουν και τον καλύτερο αμυντικό του κόσμου. Αντιθέτως, θα περιμένει με τα μπακ του στις θέσεις τους και θα παίξει και ο ίδιος “κρυφτό”. Θα έχει μεν την κατοχή της μπάλας η Γαλλία, όμως εκτιμώ πως θα περιμένει να χτυπήσει την κατάλληλη στιγμή.

Πιθανές εντεκάδες

Πορτογαλία

Ρούι Πατρίσιο
Σεντρίκ
Πέπε
Φόντε
Γκερέιρο
Ζοάο Μάριο
Ρενάτο Σάντσες
Ντανίλο
Άντριεν Σίλβα
Νάνι
Ρονάλντο

Γαλλία

Γιορίς
Σανιά
Ουμτίτι
Κοσιελνί
Εβρά
Ματουιντί
Πογκμπά
Σισοκό
Παγέτ
Γκριζμάν
Ζιρού

Εκτίμηση

Σχεδόν αποκλείω τον αιφνιδιασμό στα πρώτα λεπτά. Και οι δύο ομάδες είναι ψλιασμένες και ξέρουν από που μπορεί να χτυπήσει ο αντίπαλος. Αν δεν γίνει καμιά στραβή από κανένα στημένο, τότε πιστεύω ότι το πρώτο γκολ θα μπει μετά το 28′ όταν κάποια από τις 2 φιναλίστ θα έχει χάσει την αυτοσυγκέντρωσή της από την κούραση. Στο 1,97 το συγκεκριμένο σημείο.

Σε ενδιαφέρει