Euro 1984: Όταν ο Μισέλ έκανε την Ευρώπη να παραμιλά

Στο Euro του 1984 η διοργανώτρια Γαλλία κατέκτησε το τρόπαιο, έχοντας ως "μπροστάρη" τον Μισέλ Πλατινί με τα 9 γκολ που πέτυχε!
platini

Το Euro του 1984, ήταν η δεύτερη διοργάνωση στη σειρά (μετά το Euro του 1980 στην Ιταλία) όπου είχαμε το νέο σύστημα διεξαγωγής. Το τουρνουά έγινε στη Γαλλία, όπου η διοργανώτρια χώρα, καθοδηγούμενη από τον εκπληκτικό Μισέλ Πλατινί, κατέκτησε το τρόπαιο.

Πρώτα έγινε στην διοργάνωση του 1980, και τώρα δόθηκε η συνέχεια. Η Uefa αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγονταν το Euro. Αντί για 4 ομάδες και 4 αγώνες (ημιτελικοί, τελικοί) που συνέβαινε ως και το Euro του 1976, πλέον έχουμε τη συμμετοχή 8 ομάδων, χωρισμένες σε 2 γκρουπ των τεσσάρων. Οι δυο πρώτοι από κάθε γκρουπ προκρίνονταν στη φάση των ημιτελικών. Η βαθμολογία και σε αυτή την διοργάνωση ήταν 2 βαθμοί για τη νίκη και 1 για την ισοπαλία.

Σε σχέση με την διοργάνωση του 1980 παρατηρούμε δυο μεγάλες διαφορές. Πρώτον, πλέον δεν προκρίνονται απευθείας στον τελικό οι νικητές των δυο ομίλων. Το 1980 Βέλγιο και Δ. Γερμανία κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στους ομίλους τους και πήραν μέρος στο μεγάλο τελικό. Πλέον, επανέρχεται το στάδιο των ημιτελικών και έτσι οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο προκρίνονται. Δεύτερη μεγάλη αλλαγή ήταν η κατάργηση του μικρού τελικού. Οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας, αποφάσισαν να καταργήσουν αυτό το ματς καθώς θεωρήθηκε ότι η ύπαρξή του δεν είχε ουδεμία χρησιμότητα.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να παίξετε στο Euro 2016.

Η τελική φάση της διοργάνωσης έλαβε χώρα στη Γαλλία. Άρχισε στις 12 Ιουνίου και τελείωσε στις 27 του ίδιου μήνα με τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Συνολικά επτά γήπεδα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Αυτά ήταν:

1. Παρκ Ντε Πρενς, 48.360 – Παρίσι

2. Βελοντρόμ,        55.000 – Μασσαλία 

3. Ζερλάν,             51.860 – Λυών

4. Ζοφρί – Γκισάρ,  48.274 – Σεντ Ετιέν

5. Φελίξ – Μπολέρ, 49.000 – Λανς

6. Λα Μπουζουάρ,  52.934 – Ναντ

7. Λα Μεϊνό,          42.756 – Στρασβούργο

Προκριματική Φάση

Στα προκριματικά του Euro 1984, έχουμε τη συμμετοχή 32 ομάδων χωρισμένες σε 7 ομίλους. Σχηματίστηκαν έτσι 3 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και 4 όμιλοι των πέντε ομάδων. Η φάση αυτή πραγματοποιήθηκε από το Μάιο του 1982 ως και τον Δεκέμβριο του 1983. Τα παιχνίδια ήταν διπλά και η βαθμολογία ήταν 2 βαθμοί για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία, 0 για την ήττα. Οι 7 πρώτες των ομίλων συν την διοργανώτρια Γαλλία θα αποτελούσαν τις ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στο τουρνουά.

Η Εθνική Ελλάδος συμμετείχε στον 3ο προκριματικό όμιλο μαζί με Δανία, Αγγλία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο. Τερμάτισε στην 3η θέση με 8 βαθμούς και ρεκόρ 3-2-3.

Α’ Όμιλος:   Βέλγιο, Ελβετία, Αν. Γερμανία, Σκωτία (Προκρίθηκε το Βέλγιο)

Β’ Όμιλος:   Πορτογαλία, ΕΣΣΔ, Πολωνία, Φινλανδία (Προκρίθηκε η Πορτογαλία)

Γ’ Όμιλος:   Δανία, Αγγλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο (Προκρίθηκε η Δανία)

Δ’ Όμιλος:   Γιουγκοσλαβία, Ουαλία, Βουλγαρία, Νορβηγία (Προκρίθηκε η Γιουγκοσλαβία)

Ε’ Όμιλος:   Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχοσλοβακία, Ιταλία, Κύπρος (Προκρίθηκε η Ρουμανία)

ΣΤ’ Όμιλος: Δ. Γερμανία, Β. Ιρλανδία, Αυστρία, Τουρκία, Αλβανία (Προκρίθηκε η Δ. Γερμανία)

Ζ’ Όμιλος:  Ισπανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Μάλτα (Προκρίθηκε η Ισπανία)

Τελική Φάση

Στην τελική φάση σχηματίστηκαν 2 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Προκρίθηκαν οι δυο πρώτες στην ημιτελική φάση.

Α’ ΌμιλοςΓαλλία, Δανία, Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία

Πρώτη προκρίθηκε η Γαλλία του Πλατινί με 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Δεύτερη πέρασε η Δανία του Φρανκ Άρνεσεν με 2 νίκες και 1 ήττα, ενώ εκτός συνέχειας έμειναν το Βέλγιο και η Γιουγκοσλαβία.

Β’ Όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Δ. Γερμανία, Ρουμανία

Σε αυτόν τον όμιλο, Ισπανία και Πορτογαλία ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση με 4 βαθμούς και ρεκόρ 1-2-0. Οι Ισπανοί πέρασαν τυπικά ως πρώτοι, αφού είχαν καλύτεροι επίθεση (3 γκολ) έναντι των “γειτόνων” τους (2 γκολ). Οι δυο χώρες της Ιβηρικής άφησαν εκτός συνέχειας την κάτοχο του τροπαίου, Δ. Γερμανία των Φέλερ, Ρουμενίγκε, Σουμάχερ και των άλλων αστεριών της εποχής. Στην 4η θέση η Ρουμανία.

Ημιτελικά 

Στον πρώτο ημιτελικό που διεξήχθη στο “Βελοντρόμ”, η Γαλλία προκρίθηκε στην παράταση με 3-2 της Πορτογαλίας. Ο κανονικός αγώνας έληξε 1-1, οι Πορτογάλοι μάλιστα προηγήθηκαν στην παράταση, όμως οι Γάλλοι “γύρισαν” το ματς με κορυφαίο τον Πλατινί που έβαλε και το γκολ που έδωσε την πρόκριση στους “τρικολόρ”.

Στον άλλο ημιτελικό που έλαβε χώρα στο “Ζερλάν”, η Ισπανία προκρίθηκε στα πέναλτι επί της Δανίας. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν με σκορ 1-1. Στα πέναλτι οι Ισπανοί αποδείχθηκαν καθόλα ψύχραιμοι, σκόραραν και στις 5 εκτελέσειςκ αι προκρίθηκαν. 

Γαλλία – Πορτογαλία 3-2 (2-2 κ.δ)    (Στάδιο “Βελοντρόμ”)

Ισπανία Δανία 5-3 πέναλτι (1-1 κ.δ) (Στάδιο “Ζερλάν”)

Μεγάλος Τελικός

Στο μεγάλο τελικό της 27ης Ιουνίου, στο “Παρκ Ντε Πρενς” του Παρισιού, ο Μισέλ Πλατινί έβαλε “το κερασάκι στην τούρτα”, σε μια διοργάνωση που κυριάρχησε απόλυτα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η χώρα του. Ο Γάλλος σούπερ σταρ της εποχής, σκόραρε και πάλι και οδήγησε τη Γαλλία στη νίκη 2-0 επί της Ισπανίας και την κατάκτηση του μεγάλου τροπαίου. Αυτό ήταν το 9ο γκολ του Πλατινί στην διοργάνωση, το οποίο αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα. Γενικά ο Πλατινί έθεσε ουκ ολίγα ρεκόρ στη συκγεκριμένη διοργάνωση που κρατάνε μέχρι και σήμερα. 

Γαλλία – Ισπανία (2-0) (Στάδιο “Παρκ Ντε Πρενς)

Σε ενδιαφέρει