UEFA Nations League: Ποιοί θα πάρουν την πρωτιά

Στη ζωή μας μπαίνει από σήμερα η νέα διοργάνωση της UEFA που αφορά τις εθνικές ομάδες και αποτελεί προπομπό για κάποιες όσον αφορά την πρόκριση στην τελική φάση του EURO.
w

Τεράστια ονόματα θα δούμε να παρελαύνουν και να δίνουν μάχη για την πρωτιά των ομίλων τους στο πρώτο Nations League.

Στο γκρουπ Α και συγκεκριμένα στον πρώτο όμιλο η μάχη της εγωίστριας Γερμανίας, της κατόχου του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γαλλίας και την πάντα επικίνδυνης Ολλανδίας αναμένεται να καθηλώσει.

Στον δεύτερο όμιλο οι Βέλγοι δείχνουν να έχουν ένα σχετικό προβάδισμα με τα όσα έδειξαν στο πρόσφατο Μουντιάλ έναντι των Ελβετών και των Ισλανδών.

Στον τρίτο όμιλο η ανανεωμένη Ιταλία του Μαντσίνι θέλει να επανέλθει σε τοπ επίπεδο, εκεί δηλαδή που ανήκει, αφήνοντας πίσω της την Πορτογαλία που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα ντουζένια της και την σκληροτράχηλη Πολωνία που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Στον τέταρτο όμιλο αναμένεται να γίνει ο κακός χαμός όσον αφορά την πρωτιά. Η Ισπανία είναι μεν το φαβορί λόγω ονόματος και μιας σταθερά έμπειρης φουρνιάς που διαθέτει, αλλά τίποτα δεν θα είναι εύκολο κόντρα στη σούπερ φορμαρισμένη και άκρως ανανεωμένη Αγγλία που έβγαλε μάτια στο Μουντιάλ. Φυσικά δεν μπορεί να μείνει πίσω από πλευράς δυναμικότητας η εξαιρετική Κροατία, που μην ξεχνάμε πως έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής στο πρόσφατο Μουντιάλ κι ας ηττήθηκε τελικά από τους Γάλλους.

Στο γκρουπ Β και συγκεκριμένα στον πρώτο όμιλο αυτού Σλοβακία, Ουκρανία και Τσεχία θα… χτυπηθούν σώμα με σώμα και τίποτα δεν είναι σίγουρο για το ποια εκ των τριών θα κατακτήσει την κορυφή.

Στον δεύτερο η Ρωσία, έστω και οριακά, δείχνει να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα δείχνοντας αρκετά καλό πρόσωπο στο Μουντιάλ που φιλοξένησε, ενώ η Σουηδία του Μπεργκ ακολουθεί κατά πόδας. Νέο ξεκίνημα ψάχνουν οι Τούρκοι που θέλουν να αποδείξουν πως άφησαν για τα καλά πίσω τους τις κακές μέρες και την μουρμούρα.

Στον τρίτο η Βοσνία θεωρητικά έχει τον πρώτο λόγο και ακολουθεί η ανεβασμένη Αυστρία σε μικρή απόσταση. Πολύ σκληρή η Β. Ιρλανδία, αλλά παρότι έχει σύμμαχο την ομοιογένεια ως ρόστερ δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό.

Στον τρίτο γκρουπ δυναμικότητας έχουμε Σκωτία, Αλβανία και Ισραήλ στον πρώτο όμιλο με πολύ μικρές διαφορές στις αποδόσεις πρωτιάς.

Η Εθνική μας μετέχει στον δεύτερο όμιλο και βάση αποδόσεων είναι το φαβορί για την πρωτιά. Κύρια αντίπαλός της η Ουγγαρία, ενώ ακολουθούν Φινλανδία και η πιο αδύναμη Εσθονία.

Στον τρίτο όμιλο θα πέσουν κορμιά ανάμεσα σε Νορβηγία, Βουλγαρία και Σλοβενία. Ομάδες που δεν έχουν μεγάλες διαφορές και θα παλέψουν για την πρώτη θέση. Η Κύπρος βρίσκεται στον συγκεκριμένο όμιλο και δεν θέλει με τίποτα να αποτελέσει τον φτωχό συγγενή. Το σίγουρο είναι πως τελευταία έχει κάνει άλματα προόδου.

Στον τέταρτο όμιλο τα πάντα δείχνουν να είναι υπόθεση Σερβίας και Ρουμανίας. Το Μαυροβούνιο δύσκολα μπορεί να αντέξει στην σκληρή μάχη μέχρι τέλους και η Λιθουανία μόνο με θαύμα θα μπει σφήνα.

Τέλος στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας έχουμε αρκετά μπερδεμένους ομίλους λόγω της χαμηλότερης δυναμικής των ομάδων. Στον πρώτο όμιλο η Γεωργία ξεκινάει ως το φαβορί για την πρωτιά έχοντας πιο έμπειρο υλικό από Καζακστάν, Λετονία και φυσικά την Ανδόρα.

Στον δεύτερο όμιλο η Λευκορωσία στοιχειωδώς σοβαρή να είναι δεν πρόκειται να αγχωθεί με αντιπάλους το Λουξεμβούργο, τη Μολδαβία κα τον ανύπαρκτο Σαν Μαρίνο.

Στον τρίτο όμιλο δείχνει οριακή η μάχη πρωτιάς ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Κόσοβο. Επονται τα Νησιά Φερόε που προσπαθούν να ξεφύγουν τελευταία από τη μετριότητα και η αδύναμη Μάλτα.

Στον τέταρτο όμιλο βρίσκουμε την ΠΓΔΠ, που αποτελεί το μεγάλο φαβορί για την κορυφή έναντι της Αρμενίας, του Λιχτενστάιν και του κατά πολύ κατώτερου Γιβραλτάρ. Βέβαια, αυτό πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη.

Σε ενδιαφέρει