Ο ΠΑΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία

Η βεβαιότητα για την κατάκτηση του τίτλου απ όλους - πλην παικτών και προπονητή – εγκυμονεί ανεξέλεγκτες καταστάσει
Ο ΠΑΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία

Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στη βαθμολογία, έχει να παίξει στην Τούμπα και τα δυο ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, άρα είναι πρωταθλητής Ελλάδος! Αυτό λέει το… «ρεύμα» στα social media, «καθρέφτης» της βεβαιότητας που υπάρχει στο λαό του ΠΑΟΚ, μετά την περασμένη αγωνιστική.
Το σκηνικό θυμίζει έντονα εκείνες τις μέρες του ’81 στην Ελλάδα, όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδ. Παπανδρέου δημιούργησε μία τέτοια ατμόσφαιρα στον κόσμο, ώστε να ήταν περίπου προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα των εκλογών. Κάτι συνθήματα – φενάκη όπως «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», δονούσαν την ατμόσφαιρα.
Κάτι παρόμοιο ζει ο λαός του ΠΑΟΚ από την περασμένη Κυριακή. Ότι ήρθε επιτέλους, η ώρα της «αλλαγής». Μπορεί ο ΠΑΟΚ να πάρει τον τίτλο; Φυσικά. Μπορεί όμως και να τον χάσει; Βεβαίως, γιατί μπάλα είναι και γυρίζει. Απλά, στον ΠΑΟΚ, σε επίπεδο κορυφής, ουδείς συνιστά αυτοσυγκράτηση, επειδή η μπάλα είναι στρογγυλή και μόνο…
Ουδείς μπαίνει σε διαδικασία να τιθασεύει την ορμή των οπαδών του, να μιλήσει με μετριοπάθεια, με λογική, με σύνεση. Μόνο οι παίκτες κι ο προπονητής, που γνωρίζουν τα τερτίπια της μπάλας, δεν ξεστόμισαν ποτέ υπερφίαλες δηλώσεις.
Όταν ένας λαός είναι «μαγεμένος» με την σιγουριά της επιτυχίας, ενδεχόμενη αποτυχία τραυματίζει τον εγωισμό του στο μεγαλύτερο βαθμό και αντιδρά ανεξέλεγκτα και αμέσως ψάχνει για «θύματα». Μπορεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα να είναι ένα σφύριγμα του διαιτητή. Μπορεί κι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, εν τέλει…
Αν αυτό συμβεί και ο ΠΑΟΚ δεν καταφέρει, τελικά, να πάρει τον τίτλο, τότε η σιγουριά που έχει καλλιεργηθεί ότι έχει «τετραγωνίσει» τη μπάλα μέσα κι έξω από τα γήπεδα (καταλαβαινόμαστε, έτσι;) η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
Διότι ο οπαδός, ο κάθε οπαδός, δεν καμία σχέση με τον απλό πολίτη που χειραγωγείται πανεύκολα από τους πολιτικάντηδες, που του κάνουν το άσπρο – μαύρο και δεν αντιδρά, καθότι έχει αποδεχτεί το «θάνατό» του. Είναι άλλη σχολή σκέψης αυτή του οπαδού.

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com