Ο Λιβάγια δίπλα στον Αραούχο, όχι πίσω του

Η απουσία του Μάνταλου στερεί από την ΑΕΚ την μπαλιά από αέρος στην πλάτη των αμυντικών
Ο Λιβάγια δίπλα στον Αραούχο, όχι πίσω του

Η ΑΕΚ προκρίθηκε. Αυτό είναι ένα καλό νέο. Ένα άλλο, επίσης καλό, νέο είναι ότι έπαιξε για να μη χάσει και τα κατάφερε. Όπως έγινε και στα δυο παιχνίδια με τη Μίλαν αλλά και κόντρα στη Μπριζ. Πράγματι, η ΑΕΚ «το’ χει» ν’ αμύνεται. Το κάνει σχεδόν τέλεια. Μόνο που το ποδόσφαιρο είναι και επίθεση.
Με την απουσία του Μάνταλου, η ΑΕΚ υστερεί σε δημιουργία, αυτό είναι ολοφάνερο. Αν ξαναδείτε το παιχνίδι, ειδικά το πρώτο μέρος, θα διαπιστώσετε το εξής: Ο Αραούχο, με ποδοσφαιρική παιδεία ανωτάτου επιπέδου, έκανε συνέχεια κίνηση στην αντίπαλη περιοχή, όταν η μπάλα παιζόταν στο κέντρο.
Δεν βρέθηκε, όμως, κανένας να κάνει το εξής απλό. Να περάσει τη μπάλα στην πλάτη, από αέρος φυσικά, των κεντρικών αμυντικών της Αούστρια. Αυτό έπρεπε να είναι «δουλεμένο στην προπόνηση», όπως είθισται να λέγεται από τους μοντερνιστές.
Ούτε μία τέτοια πάσα δεν έγινε στον Αραούχο. Όταν ο αντίπαλος φορ κάνει αυτή την κίνηση, κινείται στο όριο του οφ σάιντ. Το «δουλεμένο στην προπόνηση» σημαίνει αυτοματισμός. Με το μόλις ο μέσος βλέπει τον Αραούχο να κάνει κίνηση, του πετάει στην μπάλα. Δεν υπήρχε ο μέσος που θα έκανε την από αέρος πάσα. Τέτοια ενέργεια δεν υπήρξε στο 90λεπτο.
Ο Λιβάγια μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο; Μπορεί. Για την ακρίβεια, μπορεί να κάνει και αυτό. Ο Μάνταλος το κάνει καλύτερα, ωστόσο. Καλύτερα, αλλά λείπει. Σε άμυνες όπου δημιουργείται συνωστισμός, δυο τρόποι υπάρχουν να περάσει η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.
Ο ένας είναι η κάθε πάσα που εμπεριέχει ρίσκο, να περάσει η μπάλα ανάμεσα σε τόσα πόδια. Ο ασφαλής τρόπος είναι να σηκωθεί η μπάλα από το χορτάρι και να μεταφερθεί με ψηλή μπαλιά. Όσο αφορά το παίξιμο από την πλάγια γραμμή, αυτό το σενάριο εξαφανίζεται σιγά – σιγά με τις απίστευτες ταχύτητες των παικτών.
Κι ο Λιβάγια; Τι χαρακτηριστικά παίκτη έχει ο Κροάτης; Είναι ένας καλός χειριστής της μπάλας, οξυδερκής και πασάρει «one touch». Κατ’ ανάγκη, χρησιμοποιείται πίσω από τον Αραούχο. Είναι ένας κλασικός «δεύτερος επιθετικός», που θα έπρεπε να παίζει δίπλα στον Αραούχο κι όχι πίσω του.
Το γνωρίζει αυτό ο Χιμένεθ. Εννοείται. Όπως γνωρίζει ότι αν παίξει με δυο μπροστά δεν θα έχει άνθρωπο να τους «ταΐζει», ειδικά τώρα που λείπει ο Μάνταλος και λογικά προτιμάει αυτή την ερμαφρόδιτη λύση του «δεύτερου επιθετικού»… πίσω από τον επιθετικό κι όχι δίπλα του.
Αμυντικά, η ΑΕΚ ήταν αψεγάδιαστη. Κι όταν οι Αυστριακοί προσπάθησαν να μεταφέρουν από αέρος τη μπάλα στην περιοχή, ήταν περίπου χαμένοι από χέρι, καθότι ο Βράνιες με τον Τσικρίνσκι είναι άτρωτοι στο ψηλό παιχνίδι.

Σε ενδιαφέρει

?AffiliateCode= &CID=&DID=&TID=&PID=&LNG=

Στοίχημα στο infobeto.com