‘Στημένα’ στη Φ. Λιγκ; Προστασία στους παίκτες του στοιχήματος

Σήμερα κιόλας ο αθλητικός εισαγγελέας και η πολιτεία ν’ ασχοληθούν με τις δηλώσεις του Καλαϊτζίδη
‘Στημένα’ στη Φ. Λιγκ; Προστασία στους παίκτες του στοιχήματος

Ας ακούσουμε τον προπονητή του Απόλλωνα Πόντου, Δημήτρη Καλαϊτζίδη, για όσα δήλωσε μετά το παιχνίδι της ομάδας του με τον Αιγινιακό: «Προτείνω στον αθλητικό εισαγγελέα να με καλέσει και να του πω για παράγοντες που λένε και παίρνουν τηλέφωνο στο ημίχρονο και λένε να βάλουν ένα και δύο γκολ και να χάσουν με 4-5 γκολ».
Και κατέληξε: «Διαιτητές που μιλάνε με κάποιο τεχνικό διευθυντή, κουμπάρο του προέδρου και παίρνει εντολές να στήνουν το ματς και να μπαίνουν κάποια γκολ και να κερδίζει η ομάδα 20.000 ευρώ. Περιμένω τον εισαγγελέα να με καλέσει, να τις αξιολογήσει για να καθαρίσουμε αυτό το δύσμοιρο ποδόσφαιρο από τα μιάσματα που κυκλοφορούν μέσα σε αυτό».
Το θέμα έχει την ηθική του προέκταση, αφ’ ενός. Έχει, όμως και την στοιχηματική του, αφού ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ «παίζονται» στο στοίχημα και κάποιοι ακουμπούν τα λεφτά τους και την ελπίδα για «μεροκάματο».
Εκτός κι αν στη Φούτμπολ Λιγκ άλλοι ποντάρουν για μεροκάματο κι άλλοι για πολλά λεφτά. Διότι αν είναι έτσι, όπως τα λέει ο Καλαϊτζίδης, τότε αυτοί που γνωρίζουν, παίζουν «και κονομάνε άμα λάχει να ούμε», γλώσσα που χρησιμοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Σήμερα κιόλας πρέπει ν’ ασχοληθεί ο αθλητικός εισαγγελέας με τον Καλαϊτζίδη κι όχι μόνο από την ηθική τους περιωπή, αλλά και για την προστασία των παικτών του στοιχήματος. Πρέπει, όμως, η πολιτεία ν’ ασχοληθεί και μία άλλη παράμετρο, επίσης σοβαρή.
Ποια είναι αυτή; Ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, πλην αυτών που λέει ο Καλαϊτζίδης. Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει μία ομάδα όταν δεν έχει έσοδα από πουθενά; Τα εισιτήρια είναι λίγα, οι σπόνσορες δεν το προτιμούν και τα χρήματα τη ΕΡΤ είναι ελάχιστα.
Τι, λοιπόν, τρόπος υπάρχει ώστε να μη «σβήσουν» οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, παρά να συμφωνούν ακόμα και στο σκορ, προκειμένου για μεγαλύτερες αποδόσεις; Είναι περίπου αναπόφευκτο να μην «στήνουν» παιχνίδια.
Το κάνουν όλοι; Δεν το γνωρίζω. Ο Καλαϊτζίδης είπε ότι έχει στοιχεία. Να κληθεί σήμερα κιόλας, να τα καταθέσει. Κι η πολιτεία πρέπει να σταθεί αμείλικτη, για την προστασία του παίκτη του στοιχήματος. Ας βρει, στο φινάλε, αυτή το πλαίσιο βιωσιμότητας των ομάδων.
Στα χρόνια της κρίσης, μιλώντας με αρμόδιο υπουργό για το θέμα των «στημένων» που αναπόφευκτα θα ερχόταν, άκουγα τα γνωστά «ξύλινα» και «λουλουδιασμένα» λόγια. Ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αυτά» και άλλα τέτοια ανούσια. Ιδού, λοιπόν, η Φούτμπολ Λιγκ, ιδού και το… στοίχημα.

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com